Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Kosa już testowana , oj przepiękny szybki sandaczowy kijaszek wyszedł. Łowiłem nim dorsza "na lekko" na gumę na głębokościach 5-15m i na różne główki ,zaczynając od 14 g + guma a kończąc na 30 g + guma i 15 m i sądzę że to jest już szczyt tego co on pociągnie .Przy 30 g podbicie było jeszcze ok ale już trochę  kładł się szczytem. Niesamowita wręcz czułość tego kija .Jedyny błąd który zrobiłem to otworzyłem z 16 H i przy zwijaniu plećki kij jest trochę głośny łowiąc kołowrotkiem 4000 . Myślę że 4000 jest trochę za duża do 16 H i zmienię albo wielkość kołowrotka albo dwie przelotki stożka odpowiednio 16 H na 20 H i 8 H na 10 H . O dziwo  mała przelotka otwierająca nie ma wpływu na zasięg rzutu i odległości były bardzo zadowalające. Podpinając korbę 2500 kij jest nadal dobrze wyważony (6 cm od stopki w kierunku fore) Każde branie kwitowane było zacięciem i przy ponad trzydziestu rybach miałem tylko dwa spady . Ryby brały bardzo delikatnie i kolega łowiąc dużo gorszym kijem już nie mógł się pochwalić taką ilością wyholowanych ryb , za to miał ponad 15 spadów, więc bezsprzecznie o sukcesie decydowała czułość kija oraz szybkość zacięcia .Kij ładnie amortyzuje w czasie holu i nie jest pałowaty tylko wchodzi w piękną parabolę .Kilka ryb 60 -70 cm wzorowo wyholował ,jednym zdaniem jestem bardzo zadowolony :) :) :) :)  Trochę to profanacja łowiąc Dorsza takim sprzętem ale czuję że będzie to mój ulubiony dorszowy kijaszek bo  operowanie tak lekkim sprzętem  i hol sporych ryb sprawia bardzo dużą frajdę .

Dzięki Artur za dobry pomysł na moje wędkowanie bo to przecież Ty zaraziłeś mnie tym blankiem a nie tak ochoczo wybieranym TX 714 C .

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 3

Machałem zwykłym sznurkiem x 4 ..aczkolwiek japońskim Varivasem Sea Bass Premium PE 1,2 . Lubię tą plecionkę i wcześniej takiego odgłosu szczególnie przy zwijaniu podczas podbicia i po podbiciu nie miałam, ale też nie miałem tak małej  otwierającej pod korbę Shimano 4000. Przelotki wymienię ,już poszło zamówienie a przy okazji zamówiłem brakujące do drugiego seta przelotek i zrobię fajny okoniowy  kijaszek , tak że te zdemontowane się nie zmarnują. Może  do 16tego się wyrobię , zważywszy że przelałem już na polskie konto pieniążki które po zamianie na złotówki trzeba jeszcze przelać na konto sklepu, a to trochę potrwa  :(  :(  :angry: potem przesyłka i będzie bardzo ciasno z tym upragnionym 16.05.2015 ,ciekawy jestem jaki to będzie sezon ?

Edytowane przez mrWhite7

• 2 tygodnie później...

Mój najnowszy "cukiereczek" z raczej spinning zabaweczka na okonia wykonany na blanku FX 701 - 2 .Kijek bardzo delikatny o przepiękrym  ugięciu , lekki i doskonałe narzędzie do zabawy w połowach żuławskiego okonia.Na razie zrobiłem rękojeść i kijek czeka na przelotki torzite w systemie KR od 16 H do 4 KT . Uchwyt to  SKSS Fuji podcięty w ten sposób aby przy zakręconym kołowrotku nie było żadnych gwintowanych części uwierających dłoń . Frezowany insert

i korek dopełnia rękojeść .Bez żadnych plastów ,plasterków i ekstrawagancji .

e9fefef71f2ce7cf.jpg2dd2b8fa1cdbbeee.jpgb9cf12f1d034d009.jpge3dcf9826ee769ce.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 14

Zbyszek nie robi tych insertów wszystko co miał (może się jakiś ostał) miał od Matusiaka.

O perypetiach z zamówieniami na owe inserty  było już parę razy głośno i nie ma po co bić piany,- rzeczywistość Artur znasz  :mellow:

Ale to, że Krzysztof FA robi frezowane inserty to dla mnie nowość, mógłbyś @robas podesłać jakiegoś linka lub fotkę?

PS

Artur,- dolnik ładny, czysty i elegancki  :)

Edytowane przez Rheinangler

Widziałem takie inserty u pana Kawalca , zresztą pan Kawalec zdradził Piotrowi sposób wykonania tych insertów ,nie powinno być  problemu z zamówieniem takiego  u pana Kawalca . Pewny na 100 % nie jestem ale spróbować warto

Jak taki insert wykonac to zadna tajemnica ;) Wbilem w youtube kiedys i pierwszy filmik z US mi wyskoczyl, jak dokladnie wykonac cos takiego. 

Nic trudnego, tylko trzeba miec oprucz tokarki jeszcze frezarke (czy jak to tam sie nazywa)  :)

Zbyszek nie robi tych insertów wszystko co miał (może się jakiś ostał) miał od Matusiaka.

O perypetiach z zamówieniami na owe inserty  było już parę razy głośno i nie ma po co bić piany,- rzeczywistość Artur znasz  :mellow:

Ale to, że Krzysztof FA robi frezowane inserty to dla mnie nowość, mógłbyś @robas podesłać jakiegoś linka lub fotkę?

PS

Artur,- dolnik ładny, czysty i elegancki  :)

Chyba coś musiało mi się pomylić z tymi insertami, a nie chcę wywoływać jakichś niezdrowych emocji dlatego zamknę temat, ale z tego co wiem piękne inserty ze stabilizowanego drewna będzie miał w swojej ofercie kolega @ark70 , na razie jeszcze tylko proste ale może w przyszłości będą też frezowane .Poproście Artura i niech wstawi parę fotek (cudeńka)ja już  widziałem foty i tylko mogę powiedzieć czapki z głowy panowie :)

Dzięki za dobre słowo. :)

Edytowane przez mrWhite7

ale z tego co wiem piękne inserty ze stabilizowanego drewna będzie miał w swojej ofercie kolega @ark70 ,

Prawda, prawda, święta prawda :D Mam nadzieję, że Artur się nie obrazi, że bez zgody zapodam zdjęcie insertu spod jego ręki co mi się w szufladzie szwenda i czeka na swoją kolej :D

post-50816-0-95821200-1432064758_thumb.jpg

• Like 1

Chyba coś musiało mi się pomylić z tymi insertami, a nie chcę wywoływać jakichś niezdrowych emocji dlatego zamknę temat, ale z tego co wiem piękne inserty ze stabilizowanego drewna będzie miał w swojej ofercie kolega @ark70 , na razie jeszcze tylko proste ale może w przyszłości będą też frezowane .Poproście Artura i niech wstawi parę fotek (cudeńka)ja już  widziałem foty i tylko mogę powiedzieć czapki z głowy panowie :)

Dzięki za dobre słowo. :)

Spokojnie, żadnych niezdrowych emocji, żadnych pomyłek :) Krzysztof z FA robi również takie inserty...

Prawda, prawda, święta prawda :D Mam nadzieję, że Artur się nie obrazi, że bez zgody zapodam zdjęcie insertu spod jego ręki co mi się w szufladzie szwenda i czeka na swoją kolej :D

Nie jestem z tych co się obrażają :), faktycznie od jakiegoś czasu bawię się z drewnem z rożnych stron świata. Oficjalna premiera miała nastąpić nieco później, ale nic to. :D

Na zdjęciu insert pod SKSS 16; drewno Black Palm stabilizowane. Trudność obróbki (włókna ciemne bardzo twarde a jasne miękkie i kruche) z nawiązką rekompensuje szalenie  dekoracyjny rysunek. Jeden z ładniejszych i bardziej widowiskowych egzotyków w moim odczuciu..

Edytowane przez ark70
  • Like 3