Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem z tych co się obrażają :), faktycznie od jakiegoś czasu bawię się z drewnem z rożnych stron świata. Oficjalna premiera miała nastąpić nico później, ale nic to. :D

Na zdjęciu insert pod SKSS 16; drewno Black Palm stabilizowane. Trudność obróbki (włókna ciemne bardzo twarde a jasne miękkie i kruche) z nawiązką rekompensuje szalenie  dekoracyjny rysunek. Jeden z ładniejszych i bardziej widowiskowych egzotyków w moim odczuciu..

ark70 nie czekaj z premiera tylko wstawiaj zdjecia :D

Przeszperaj  youtube.Gdzieś natknąłem się na filmik  jak to się robi.Generalnie najlepsza byłaby ręczna frezarka górnowrzecionowa oraz koniecznie  stolik do niej, wtedy jest frezarką dolnowrzecionową.Frezy kształtowe o kształcie całego wyfrezowania lub połowie i uchwyt do insertu dzięki któremu zrobimy to precyzyjnie.Jak nie znajdziesz napisz na na  priv to Ci wszystko narysuję.Można by spróbować dremelem , jak się uda to powiem.

Z tym frezowaniem, to nie do końca chyba jest tak hop siup. Pierwszy insert zaniosłem do profesjonalnej stolarni, oczywiście spieprzyli, choć dokładnie wytłumaczyłem o co mi chodzi. 

Robię teraz wszystko sam, ale to frezowanie profilowe wzdłuż, to nie takie proste, albo i proste, tylko potrzeba jakiegoś stołu, prowadnic, własciwego frezu i jadziem.

• Like 2

Z tym frezowaniem, to nie do końca chyba jest tak hop siup. Pierwszy insert zaniosłem do profesjonalnej stolarni, oczywiście spieprzyli, choć dokładnie wytłumaczyłem o co mi chodzi. 

Robię teraz wszystko sam, ale to frezowanie profilowe wzdłuż, to nie takie proste, albo i proste, tylko potrzeba jakiegoś stołu, prowadnic, własciwego frezu i jadziem.

• 3 miesiące temu...

Zacząłem nowy projekt , na razie nie zdradzę co to za blank ,tylko będę wstawiał foty sukcesywnie z postępem prac .Projekcik bardzo ekskluzywny i wymagający .Uchwyt Restaffine z bardzo ciekawą konstrukcją wymaga aż czterech różnych frezów i ścianka gotowego już foregripu wykonana z korka w najcieńszym miejscu będzie miała grubość 1,5mm. Oczywiście takie wymagające projekty tylko mnie dopingują bo nie sztuka machnąć 100 projektów na skss sie z kilkoma plastrami sklejonego korka  dowolnie oszlifowanymi ,bez zbytniego dbania o wymiar .Tu jest coś zupełnie odmiennego a więc projekt dla ambitnych :)

Na początek omawiany fore

ccc1fa4ffe1b1f60.jpg

2d438e862fd6a64d.jpg

2455a3c89590f036.jpg

3c4776bd525b9ff7.jpg

703c818696a6101d.jpg83eee5423e462f44.jpg

cdn.

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 5

Do dostania w FA

Ciekawi mnie z jakiego powodu uchwyt Rastka (poza tym,że jest ładniutki i elegancki).

Trzyma kołowrotek tylko tak sobie,czasami kaleczy stopkę.

Chętnie poznam Twoją motywację.Czyżby kaprys  ;) .

Z uwagą śledzę Twoje poczynania...Stopniowanie napięcia godne Hitchcocka.

Ciekawi mnie z jakiego powodu uchwyt Rastka (poza tym,że jest ładniutki i elegancki).

Trzyma kołowrotek tylko tak sobie,czasami kaleczy stopkę.

Chętnie poznam Twoją motywację.Czyżby kaprys  ;) .

Z uwagą śledzę Twoje poczynania...Stopniowanie napięcia godne Hitchcocka.

Nie mam aż tak  kategorycznych opinii o tym uchwycie Rastka ,  kiedyś już zbudowałem spinna na czymś takim   i muszę stwierdzić że uchwyt trzyma świetnie kołowrotek a nie "tak sobie" i nie kaleczy stopki. Gniazda oraz elementy które dociskają stopkę są wykonane z plastiku ( dokładnie tak samo wyprofilowane jak w Fuji KDPS) a od spodu kołowrotek ma kontakt z drewnianym insertem dobrze do-frezowanym . Niezaprzeczalnie uchwyt jest elegancki ,insert prawidłowo stabilizowany ,całość umiarkowanie lekka (26 g bez korka oraz pierścienia  ) a co ważne jest także wygodny .Uchwyt ponadto świetnie się domyka a nie tak jak np. w konstrukcjach Andrews Spinning FP gdzie po zamontowaniu i dokręceniu kołowrotka widać dość sporą przerwę co wizualnie nie najlepiej wygląda. Moją motywacją jest już to co napisałem, a mianowicie zbudowanie kija z tym uchwytem jest sporym wyzwaniem , nudzą mnie seryjnie produkowane kijaszki na opatrzonych uchwytach Fuji SKSS z dziesiątkami pasków i paseczków lub przyciężkawym czarnym korkiem czy,  hicior Fuji TVSTS mimo że nowy na rynku to spotykany w co trzeciej konstrukcji. Chcę zaproponować coś klasycznego i eleganckiego , taki powrót do przeszłości, więc kij z takim uchwytem wniesie jakiś powiew świeżości w moje prace .

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

W oczekiwaniu na komponenty podszlifowałem część rękojeści głównej i można już zauważyć jaki mniej więcej kształt będzie miała gotowa rękojeść . Korek zakupiony z Portugalii  jako flor okazał się produktem floropodobnym :) ale ja mam tak zawsze , kupuje flor a dostaję o dwie klasy niżej :(

a52aa32ce384a686.jpg

...cdn..

• Like 1

Oj nie tylko Ty Artur, nie tylko Ty ;) Ostatnio kupilem korek extra (czyli niby klasa nizej niz flor) i 5 star (niby klasa wyzej niz flor) 

Specjalnie jakiejs roznicy miedzy nimi nie widze. Przy czym temu ekstra to jeszcze troche barkuje do tej klasy extra ;)

Pochwal się gdzie tak "dobrze robią".  :)

• 2 tygodnie później...

Wczoraj dotarły komponenty i znalazłem trochę czasu, więc dotoczyłem pozostałe gripy i skleiłem rękojeść. Czeka mnie jeszcze sporo pracy ale w końcu chyba mnie  wygląd kija zadowoli.

29f2ebc84191efd5.jpgae4e29c0d5f3121b.jpg2966ba928f45a160.jpg56d34f2f8906ddf1.jpg

5ef125553ced9868.jpg

Miejsce między mocowaniem kołowrotka a fore .Nie ma nawet dziesiątki milimetra luzu a kołowrotek "siedzi" niesamowicie stabilnie .

f7c65a93f044001d.jpg

a0c15863ad4b6bae.jpg

Z drugiej strony uchwytu od strony reargripu też nie ma żadnej szpary i kołowrotek zapięty jest z maksymalną siłą

44d232c319eaddd0.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 11

Ech, Artur nic nie powiem w temacie wykonania :) .

Aluzję zrozumiałem  :)

Józek , obiecuję że następny projekt wykonam poprawniej bo kupuję tokarkę do drewna o zdecydowanie większej dokładności niż moja samoróbka którą skleciłem z odpadków w ciągu pół godziny. :)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1