mrWhite7 Opublikowano 25 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 (edytowane) Omotkę trzeba zrobić samemu , chyba że zamówisz pierścienie już zaomotkowane i zalakierowane u pana Krzysztofa .Elementy do zaomotkowania wyglądają tak PrzedFot.1 Po omotkowaniuFot.2 Średnica uchwytu ....hmmmm jest ich kilka Średnica wewnętrzna insertu to 13,6 mm ale podobno można dostać też inne średnie, więc odsyłam do pana Zielińskiego z FA. Insertu bym już nie rozwiercał ,chyba że max 0,1-0,2 mmŚrednica tulei wklejanej na blank w miejscu przed insertem (fot. 2) to 12,6 mm o grubości ścianki 1,2 mm więc raczej trudno będzie rozwiercić na dużo większą średnicę.Gniazdo od strony reargripu ma 9,2 mm i można spokojnie rozwiercić go nawet 16 mm Nie musisz się obawiać o to że uchwyt porysuje ci stopkę kołowrotka. Obejma trzymająca stopkę obraca się względem rotującego foregripu ,więc dokręcając kołowrotek obejma nie obraca się a obraca się tylko foregrip tak jak w nakrętce od KDPSa .Chodzi o te elementyFot 3 Edytowane 25 Września 2015 przez mrWhite7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Podaj jeszcze jak mozesz srednice zewnetrzna powiedzmy na tych piercieniach omotkowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 25 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 (edytowane) Średnica zewnętrzna fore ,rear i pierścieni oraz insertu to 25 mm , więc fore (korek ) ma trzy średnice wewnętrzne i ścianka korka w najwęższym miejscu (przy pierścionku) ma grubość 1,5 mm a na końcu 3 mm i to jest już spore wyzwanie i nie chodzi tylko o sfrezowanie ale całościowe wykonanie. Masz fajną tokarkę to sobie poradzisz .Jak będziesz składał to daj znać to na privie to dam ci kilka rad odnośnie pierścieni oraz innych "pułapek" itp Edytowane 25 Września 2015 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Jak cos to sie odezwe Narazie pospiechu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Jeśli mogę, to chętnie zapytam. Czy ten uchwyt trzeba jakoś dopasować do konkretnej stopki kołowrotka ? Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że to tak ładnie zawsze pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 26 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) Jeśli mogę, to chętnie zapytam. Czy ten uchwyt trzeba jakoś dopasować do konkretnej stopki kołowrotka ? Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że to tak ładnie zawsze pasuje Uchwytu nie trzeba dopasowywać do stopki kołowrotka .Doskonale trzyma kołowrotki Shimano i Daiwy (takie posiadam , więc sprawdziłem) ,chyba warunkiem musi być stopka o długości 62-63 mm wtedy uchwyt zaciska się maksymalnie a kołowrotek jest osadzony bardzo pewnie , tak że nawet bardzo duża siła nie jest go w stanie poruszyć o milimetr , "słowem siedzi jak zabetonowany". Taki rodzaj oraz wielkość stopki to teraz standard ale wcześniejsze kołowrotki z tego co pamiętam cechowała duża dowolność , więc radzę jednak sprawdzić jaki kołowrotek się posiada bo potem może być rozczarowanie. Edytowane 26 Września 2015 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Wprost nie mogę uwierzyć Artur masz jakąś Daiwę Mnie się ten dolnik podoba pod względem estetycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Wprost nie mogę uwierzyć Artur masz jakąś Daiwę Mnie się ten dolnik podoba pod względem estetycznym Pewnie tylko obcieta stopke do mierzenia jak lezy w uchwycie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Pewnie tylko obcieta stopke do mierzenia jak lezy w uchwycie :DTak trochę się napiłowałem tych stopek aby pasowały do uchwytu i zdjęcia ładnie wyszły a tak poważnie to jak chcesz wykonać kij na takim uchwycie i masz kołowrotek o długości stopki ca. 62 mm to nie musisz się obawiać ...uroczyste słowo harcerza :DKij już skończony i wyjaśniła się w końcu zagadka o co tak naprawdę chodzi. Oczywiście chodzi o "PHENIXA W TYTANACH " a ściślej o blank Phenixa TX-765H-C z przelotkami Fuji Torzitte system KR od 20H do 4,5 KT i całość prezentuje się mniej więcej tak : 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Super wyszlo Ta szaro-niebieska nitka bardzo ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Na dowód że nie ściemniam z Daiwami wstawiam zdjęcie uchwytu ze starą Daiwą Caldia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 "Artur Bielecki Custom Rod" to nalepka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Super wyszlo Ta szaro-niebieska nitka bardzo ciekawaDobierałem specjalnie pod Stellkę (nawet złoty tipet z jednym grubym i cieniutkim paseczkiem bo Stellka mimo że do d... to właśnie takie paseczki ma ) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 "Artur Bielecki Custom Rod" to nalepka? Tak @yglo niestety to tylko nalepka, ale wolę jednak nalepkę bo wiem co mam niż "zajechać" w miarę projekt koślawym pismem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Widzę że plan zadziałał . Biorąc poprawkę na stopień skomplikowania projektu, wybrnąłeś Arturze celująco. Naklejka, hmmm - jak już musi być..., mimo wszystko uważam że odręczny podpis podnosi walory projektu.Omotka super dobrana pod stelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Tak @yglo niestety to tylko nalepka, ale wolę jednak nalepkę bo wiem co mam niż "zajechać" w miarę projekt koślawym pismem Czemu "tylko nalepka", ja nie wstydzę się tego, że bazgrzę gorzej jak kura pazurem, cóż nikt nie jest doskonały. Jednak czułbym dyskomfort łącząc, może nie od razu ładny, jednak taki kij który nie rani moich odczuć, z moim opisem. Są rzeczy które do siebie nijak nie pasują. Moje próby "kaligrafii" nigdy nie wzniosły się na poziom możliwy do zaakceptowania przeze mnie, nie komponują się z niczym co stworzyła natura ani ręka człowieka.Według mnie takie "Faksymile" nie jest bardziej "haniebne" od szpecenia sztuki użytkowej bohomazami (żeby nie było, mam na myśli tylko własne pismo i nic mi do tego co robią inni). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Wczoraj zacząłem nowy projekt o którym dawno rozmyślałem , chodzi o trociowy kij do połowów z plaży .Poprzednie były troszkę za krótkie ,więc skusiłem się na klasyka w długości 3,20 m 10'6". Wybór padł na blank NFC ST 1065-2 w średnim module (IM) opisany na 20 lb o ciężarze rzutowym 3/8 Oz 1 1/2 Oz i myślę że będzie to dobry wybór. Wczoraj udało mi się zrobić rękojeść i będzie to wyglądało mniej więcej tak: 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Kij trociowy już skończony i czeka na poniedziałkowy debiut. Trochę jestem niezadowolony z tej "miedzi" ale jak będzie trochę czasu w zimie to może przerobię tą miedz na czarny + jakiś tipet.Co wy na tą miedz ? Pasuje ? Chciałbym podziękować kolegom @miramar69 oraz @popper za duży wkład w zbudowanie tego kija .Bez ich trafnych podpowiedzi wyglądał by on inaczej , dzięki ! Edytowane 14 Listopada 2015 przez mrWhite7 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Piekny W KL go zbroiles? Co do miedzi to fajnie sie komponuje z tym insertem, przynajmniej na zdjeciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Zrobiony w Kl torzitte od 25 kończąc na tunelu 5.5 razem 8+top Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Miedź tuż za fore ok,potem powinno jej stopniowo ubywać w pomieszaniu z czernią czyli np zminiejszające się do szczytu tippety ..."Miedziana" omotka na złączu zakłuca całość,- tak mi się wydaje....Powodzenia w poniedziałek bo nie ma to jak po "stworzeniu" kija coś nim capnąć PsMyślę Artur, że teraz sam wiesz o czym Ci mówiłem jak chodzi o kolory omotek na Loomisach i NFC Edytowane 14 Listopada 2015 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Projekt w moim ulubionym stylu. Bardzo ładna miedziana nić, dobrze komponująca się z insertem. Optycznie jest jej chyba trochę za dużo. Całoć zyskała by jeszcze na urodzie gdyby ograniczyć ją tylko do tipetu na wszystkich omotkach. Możesz podać firmę i numer nici? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Projekt w moim ulubionym stylu. Bardzo ładna miedziana nić, dobrze komponująca się z insertem. Optycznie jest jej chyba trochę za dużo. Całoć zyskała by jeszcze na urodzie gdyby ograniczyć ją tylko do tipetu na wszystkich omotkach. Możesz podać firmę i numer niciMiedziana nitka to Pro Wrap Metallic w rozmiarze A nr 9710 Copper . Masz rację że nici jest za dużo i w chwili wolnego czasu zlikwiduję tą omotkę na łączeniu a tipetu nie ładowałem bo liczę się niestety ze zmianą koncepcji zbrojenia o ile ten "mój" wydumany system się nie sprawdzi w praktyce . Wydumałem sobie 8+1 aby nie robić kija przesadnie sztywnego tylko mieć troszkę więcej zadowolenia z holu ryb i jeżeli nie będzie fruwało daleko to zmienię na klasyczny KR od 25 H do 4-kach w tunelu w systemie 10+ czy nawet 11+top .Po tipecie pozostają nieprzyjemne ślady i potem jest więcej szlifowania a po samym nylonie jest zdecydowanie prostsza sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Dzięki za namiary na nici. Biorę je pod uwagę przy zbrojeniu kija na blanku St.Croix SCIII Inshore Saltwater. Co do koncepcji 8 + 1 to w tym wypadku może być strzał w 10. Blank teoretycznie powinien się dobrze ładować przy wyrzucie a większa srednica przelotek będzie mniej podatna na obmarzanie przy ujemnych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Dzięki za namiary na nici. Biorę je pod uwagę przy zbrojeniu kija na blanku St.Croix SCIII Inshore Saltwater. Co do koncepcji 8 + 1 to w tym wypadku może być strzał w 10. Blank teoretycznie powinien się dobrze ładować przy wyrzucie a większa srednica przelotek będzie mniej podatna na obmarzanie przy ujemnych temperaturach.Właśnie takie były założenia , ogromne przelotki w cienkich ramkach na szczycie i to w skromnej ilości niezbędnej do pracy blanku , może wystarczy , chociaż widziałem już kije Loomisa zbudowane w systemie 6+1 i jakoś dawały radę . Zobaczymy i jak we wszystkich założeniach technicznych sprawach ,weryfikacja nastąpi na łowisku . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi