bomber Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Zdarzenie z wymiana przelotek to temat z przed 15 lat i nie bardzo pamietam czy okazalo sie lepiej czy gorzej, ale Garbolino jeszcze mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 mam pytanie do Ciebie Artur , napisałeś że usuwasz stare omotki nylonowe i nie ma po tym śladu na lakierowanym blanku , mógłbyś napisać jak to robisz , zastanawiam sie nad przeróbką elitki , na poprzednim blanku przy zmianie omotek niestety lakier zszedł z blanku razem z omotką NFC nie jest blankiem lakierowanym , nawet bezbarwnym lakierem , jest to szlifowany goły blank .Nie kładłem tipettu dlatego że zawsze przy wymianie przelotek zawsze coś zostaje po tipecie i potem ciężej schodzi dlatego że metalic nie przesiąka . Nieraz nawet na lakierowanym blanku omotki z nylonu po lekkim podgrzaniu i umiejętnym podcięciu schodziły nie zostawiając nawet śladu ( Talony i Lamiglasy mają taką właściwość) z Elitkami sprawa ma się inaczej i nie radzę zmieniać przelotek bo odchodzi oliwkowy lakier z blanku.Ktoś mi mówił że po zdarciu lakieru z Elitki zmienia się charakter kija ( i to ponoć znacznie) dlatego mojego wstępnie chciałem przerobić , jednak nie zdecydowałem się na ten krok .Po sezonie pewnie powędruje na giełdę a ja sprawie sobie nowy blank i uzbroję na nowo już w Torzitte 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 no to wszystko jasne , myślałem że jest jakiś fajny myk na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Moja Eltka skończona ,niestety wydarzyła się katastrofa i fabryczna nalepka uległa uszkodzeniu więc musiałem się posiłkować opisem ręcznym . Kij jest "prawie" gotowy ,muszę tylko poprawić lakier przy jednej z przelotek i troszkę kij "wypicować" ale dużo już się nie zmieni ,więc postanowiłem wstawić to co jest .Chociaż fotografem nie jestem ale myślę że można zobaczyć troszkę więcej szczegółów niż na zdjęciach forumowicza w wątku Pracowni pana Kawalca Elitka dostała swoją nazwę i nie wątpię że na nią uczciwie zapracuje Wniosła na wagę 136g co uważam za raczej średni wynik Edytowane 21 Listopada 2015 przez mrWhite7 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Zajebiscie I co chcesz od napisu? Ladnie opisane 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Zajebiscie I co chcesz od napisu? Ladnie opisane dzięki ale wiesz że wolę nalepki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Opis jak najbardziej ok Fajnie, że omotki nie są zielone podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Opis jak najbardziej ok Fajnie, że omotki nie są zielone podoba mi się Chyba udało się uniknąć pisma ja to nazywam "wypociny małego Kazia" czyli kulfonów rodem z piątej A Nalepki jednak dają większy komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Kulfony można znaleźć w innych wątkach RB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Spokojnie możesz przejść na opisy odręczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Kulfony można znaleźć w innych wątkach RB :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Artur bardzo zacny projekcik jedno co mi sie nie widzi to korek raczej jego jakość nie pasuje do jakości wykonania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Dzięki za dobre słowo. Kupiłem na eBay klasy flor więc teoretycznie najlepszy. Niestety tylko teoretycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Dzięki za dobre słowo. Kupiłem na eBay klasy flor więc teoretycznie najlepszy. Niestety tylko teoretycznie Sprzedaja jeszcze czasami "5 Star" duzo lepszy niz ichniejszy flor, ale piekielnie drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 W oczekiwaniu na nowy blank MATAGI T-Russell Super Seabass-M TR106 SUPER wyszlifowałem sobie wstępnie rękojeść .Nie zakładam zmiany wymiarów ,chociaż zostawiłem sobie taką możliwość . Blank będzie przeznaczony do zrobienia sobie kija na bałtyckie troćki i może na bolenia ale docelowe przeznaczenie to troć ...no chyba że wybiorę się do Irlandii na Sea Bassy.Czytałem artykuł kolegi i połów troci jest bardzo podobny do połowów Bassa morskiego .Autor stosuje kije 9' twierdząc że dłuższe są nieporęczne ...no cóż mogę się tylko pośmiać :)Powiem tylko że do ponad 10 stopowych kijaszków potrzebna jest całkowicie inna technika połowu a wtedy kij nie sprawia żadnych problemów .Cała reszta artykułu to pełna profeska i niektóre sprawy zamierzam sprawdzić na troci Oto moje wstępne wypociny ,jutro ciąg dalszy 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Lekko a jednocześnie bardzo solidnie, chce się wziąć do ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batza Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (..)no chyba że wybiorę się do Irlandii na Sea Bassy.Czytałem artykuł kolegi i połów troci jest bardzo podobny do połowów Bassa morskiego. Autor stosuje kije 9' twierdząc że dłuższe są nieporęczne ...no cóż mogę się tylko pośmiać Powiem tylko że do ponad 10 stopowych kijaszków potrzebna jest całkowicie inna technika połowu a wtedy kij nie sprawia żadnych problemów(...) W tej chwili używam przede wszystkim dwóch wędzisk: uniwersalnej Elitki St.Croix do 28g. (17 lb) i CD Blue Rapid do 35g. (20 lb). Obydwa mają długość 9’. Na początku próbowałem wzorem naszych łowców morskich troci łowić wędkami o długości 10’. Niestety kompletnie się nie sprawdziły. Były za ciężkie, mało poręczne, a przede wszystkim stawiały zbyt duży opór przy silnym wietrze, co powodowało bardzo duży dyskomfort podczas wędkowania. wyjasnij mi prosze jaka to calkowicie inna technika polowu niweluje silny wiatr i jego wplyw na obiekt materialny jakim jest wedka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Bardzo proste , nie trzymasz wędziska klasycznie tak jak przy jigowaniu gumami ,ale wkładasz kij "pod pachę" i prowadząc woba czy też blachę spokojnie podszarpujesz całym przedramieniem, a nie nadgarstkiem .Oczywiście tak długim kijem nie poprowadzisz woba techniką „walk the dog” ( chociaż spróbuję ,może się uda) bo na troć to niepotrzebne ,ale spokojnie tonącego woba czy też gumę lub blachę bez wysiłku i męczenia się przy odrobinie wprawy poprowadzisz.Wędzisko "kładę" nisko na bok ,tak aby sznur tworzył kąt około 90 st i prowadzę przynętę a nie jak przy jigowaniu kij trzymam do góry przed sobą .Kiedyś też łowiłem wędkami 2,75m czy też 3,0 m bo myślałem że dłuższa wędka to będzie już katorga , lecz przy odpowiedniej technice trzymania kija 3,20 m i prowadzeniu przynęty wracam z łowiska wręcz wypoczęty .Wiatr mi nie przeszkadza bo nie muszę walczyć z kijem operując tylko nadgarstkiem ale rękojeść ma oparcie pod pachą a ręka podtrzymuje stopkę kołowrotka od dołu i ciężar wędki czy też jej wyważenie nie ma już takiego znaczenia. Decydujące znaczenie ma inna konstrukcja wędki czyli długa rękojeść umożliwiająca taką technikę. Jak jest już za duży wiatr to czy w Irlandii czy też w Bałtyku to nie połowisz żadnym kijem i trzeba szukać innej zatoki i innego miejsca ,więc spoko. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Ciekawie sie zapowiada ta nowa trociowka Czekam na porownanie obu blankow, jak juz troche polowisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Nie wiedziałem że "trociujesz" ale oczywiście opiszę dokładnie jakie są różnice w obu konstrukcjach (chodzi o porównanie Matagi do NFC) Parametry "na papierze" mają podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Nie wiedziałem że "trociujesz" ale oczywiście opiszę dokładnie jakie są różnice w obu konstrukcjach (chodzi o porównanie Matagi do NFC) Parametry "na papierze" mają podobne Tylko papier a real to często dwie różne rzeczy. Szczerze to o NFC jestem spokojny... Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Jozi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Józiu NFC jest zaprojektowana do połowów rzecznych dlatego pierwsze 30 cm szczytu jest dość sztywne aby kompensować prąd wody , po pokonaniu tego wstępnego naprężenia wędka zaczyna ładnie pracować. Z tego co pisali koledzy Matagi ma bardzo delikatny szczyt i naprężenie wstępne jest już wyczuwalne prowadząc nawet bardzo wolno lekką przynętę i to jest znaczna różnica . Szczególnie do mniejszych blach czy też bezsterowców będzie się bardziej nadawała bo otrzymasz więcej sygnałów zwrotnych dotyczących zachowania się przynęty .Ze względu na dość sztywne te owe 30 cm w NFC nie ma tego komfortu, ale pożyjemy ,zobaczymy .Wszystko trzeba sprawdzić .Optymalnego kija do sandaczowego "opadingu" na Elbie szukałem ze dwa lata w tym wypadku może się tak zdarzyć że wystarczą dwie konstrukcje ,chociaż może jeszcze spróbuję Talona ITM 3,20 m. Konstrukcje 3,0 m czy też 2,75 m całkowicie odpadają ,teraz widzę że był to błąd Istotna sprawa to taka że NFC nie gubi ryb .Mam ją już jakiś czas i złowiła już parę trotek do tej pory żadnego zejścia .Szkoda że do tej pory nie uwiesiło się coś godnego ale maluchy też sprawiają radość Edytowane 7 Grudnia 2015 przez mrWhite7 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Człowiek się cieszy że własnoręczne "Hand made " łowiąmój kolega Tilo z dzisiejszą troćką złowioną na kij z pod mojej ręki CTS "Sea Trout" 3,20 m, c.w. 7-25 g Oraz mój "urobek" złowiona na NFC którą już znacie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Omotki na NFC pozmieniales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Tak ,drażniły mnie te miedziane wstawki i zmieniłem na bardziej neutralny kolor .Kolega zaczął mi docinać że ryby płoszę i "puszczam zajączki" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi