popper Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 ..................................................................................................Oraz mój "urobek" złowiona na NFC którą już znacie I wahadełko, jedno z fajniejszych do tej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 I wahadełko, jedno z fajniejszych do tej zabawy Super że poznajesz dzisiaj gustowały na "marchewkę z czarnym ":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Niestety musiałem zrezygnować z poprzedniego projektu bo jak otrzymałem blank Matagi Sea Bass 3,20 , 7-28 g okazało się że nie da się rozwiercić drewnianego insertu na oczekiwaną średnicę i bardzo szybkim pomysłem był IPS ,który spełni oczekiwania techniczne . Przypomniałem sobie także jak kiedyś pożyczyłem od kolegi spinna Shimano Speedmastera do połowu troci i zadziwiająco kij leżał mi w ręku . Dlatego ten kij jest trochę podobny do Speeda , też dobrze leży w ręku. Wtedy też zaczęło mi chodzić po głowie "szkoda że ten blank jest taki lecący na pysk" "jakie ciężkie przelotki" itp i zaczęła kiełkować już myśl "ja bym zrobił to inaczej" Poszukiwania kija sandaczowego ,który będzie mi odpowiadał zadecydowały później że zająłem się składaniem wędek .Na razie dotoczyłem wstępnie rękojeść i czekam na pierścionki od @ark70 bo te są zastępcze .Kij jest złożony bez kleju i jeszcze nie jest dopracowany ,stąd troszkę niechlujny wygląd ,ale będzie mniej więcej tak wyglądał 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Kawal lancy bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Kawal lancy bedzie 3,20 m a odległość od końca kapsla do środka stopki 49 - 50 cm ale akcja tego kija i ugięcie więcej niż obiecujące , ładnie będzie pracował .Jedynym warunkiem aby tak się stało to lekki spacing .Uzbroję go w Fuji Torzitte ,system KR od 25H do 4,0 tunel i szczyt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Tez bym przygarnal taki blank 3.20+ ale tylko w wersji travel. Narazie zastepczo kupilem daiwe w 6 kawalkach. Zobaczymy, jak sie w miare sprawdzi, to przezbroje ja w jakies duzo lzejsze przelotki. Bo jakos dwustopkowe po calej dlugosci, z 8.0 konczacymi tunel, troche mnie razi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 To bardzo pancerne uzbrojenie , ten trawel Daiwy to jakiś 35 lb kij ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 To bardzo pancerne uzbrojenie , ten trawel Daiwy to jakiś 35 lb kij ? Bardziej taki 25lb, moze z malym plusem Cw 20-60g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 MATAGI T-Russell Super Seabass-M TR106 SUPER TR106 SUPER 2-spigot 320cm 8-28 8-20lbKij skończony i niedzielny wyjazd na troćki pewnie zweryfikuje niektóre moje marzenia, ale już teraz wygląda to bardzo dobrze jeżeli chodzi o akcję i ugięcie kija .Balans jest dobry ale musiałem go osiągnąć 28 g kapslem . Troszkę rozczarowany jestem jakością korka oraz jakością lakierowania Niestety w piwnicy panują za niskie temperatury , stąd jakość lakierowania gorsza. Zdecydowanie lepiej wygląda to w miesiącach cieplejszych. Trzeba będzie pomyśleć nad dogrzaniem piwnicy ,wtedy powierzchnie lakierowane będą lepiej wyglądały , ale jak mawia mój kolega kij ma łowić a nie wyglądać Kij zbudowałem wykorzystując uchwyt Fuji IPS , Przlotki Fuji Torzitte KR od 25H ,kończąc tunelem na 4,5 KT oraz szczytem 4,5 LG , pierścienie @ark70 i marny ebayowy korek klasy Flor ,który niewiele ma z Florem wspólnego . "kiedyś do był korek panie " 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Ile max pociągnie ten kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Opiszę go po niedzieli , bo jest jeszcze przed premierą, ale sądzę że do moich potrzeb wystarczy w zupełności . Łowię maksymalnie przynętami do 28 g i to tylko w ekstremalnych warunkach przy silnym wietrze z przodu , więc niepotrzebny mi kij do miotania ciężarami . Specyfika łowienia to 95% łowienie przynęt w przedziale 18-24 g i już teraz widać że kij to pociągnie . Edytowane 1 Stycznia 2016 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Artur kup szpachlę, albo zrób z drobnego korka i lakieru i zaszpachluj, faktycznie badziewnie ten flor wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Artur kup szpachlę, albo zrób z drobnego korka i lakieru i zaszpachluj, faktycznie badziewnie ten flor wygląda.Trzeba będzie tak zrobić jak radzisz .Korek zawsze darzyłem sentymentem i projekty w piance kojarzyły mi się z tandetą, ale chyba trzeba się będzie trochę przełamać .Zrobiłem już kilka kijaszków na piance i zawsze były jakieś opory Dobry korek jakiś insert ze stabilizowanego drewna ,ozdobne pierścienie to jest mój świat ale chyba trzeba będzie polubić różnokolorowe tandetne pierścienie ,lakierowane uchwyty , piankę ,wowen i inne nowoczesne wynalazki Edytowane 1 Stycznia 2016 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Daj znać jak z wydolnością rzutu. Te mini-przelotki nie wzbudzają mojego entuzjazmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Założyłem specjalnie kolorowaną plecionkę ,znaczoną co pięć metrów, aby dokładnie zmierzyć długość rzutów. Co do małych przelotek takie obawy już mam jakieś trzy lata za sobą . Pierwszą trociówką którą wykonałem na małych przelotkach 4,0 był Phenix Karabela PST 954 i mimo że kijek był bardzo krótki to śmigało z niego niesamowicie daleko . Wtedy użyłem dziewięciu + top .W tym jest 10 + top .Kij jest bardzo szybki i gnie się ładnie pod obciążeniem , dodatkowo ma czułą szczytówkę aczkolwiek nie jest ona za miękka co dobrze wróży . Bez wątpienia jest szybszy i ma płynniejsze ugięcie co NFC który mnie szczególnie nie zachwycił . Będzie się także głębiej ładował . Niewątpliwą zaletą NFC jest to że nie gubi ryb co w łowieniu troci jest bardzo dużą zaletą no i długość rzutu na poziomie 90 m jest do zaakceptowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) chyba trzeba będzie polubić różnokolorowe tandetne pierścienie ,lakierowane uchwyty , piankę ,wowen i inne nowoczesne wynalazki Artur,- nie masz skłonności do cepelii w RB, więc i w piance jej nie zrobisz Kolorowe pierścienie nie muszą być tandetne bo mogą być w naturalnych kolorach metali.Co do anodyzowanych pierścieni i lakierowanych uchwytów to nie będę Cię na razie o niczym zapewniał,- za rok Ci powiem jak to u mnie wygląda, po 10-15 wypadach nic nie złazi i nie odpada, nic się nawet nie porysowało ale to za mało czasu by coś sensownego powiedzieć... Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Z całym szacunkiem ale twój kij Arek jest wyjątkowy , zresztą widziałem też inne udane konstrukcje ,które nie rażą . Szczególnie kije budowane na dobrych komponentach Matagi mają swój urok , jednak większy procent stanowią różnego rodzaju podróby i jeszcze nieumiejętne zestawienie materiałów ,zły dobór nici powoduje że prace wyglądają koszmarnie . We wszystkim trzeba zachować równowagę wtedy projekty będą w miarę akceptowane przez zwolenników różnych opcji Edytowane 1 Stycznia 2016 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Artur kup szpachlę, albo zrób z drobnego korka i lakieru i zaszpachluj, faktycznie badziewnie ten flor wygląda. Ja myślę, że ne ma potrzeby szpachlowania, np. korki klasy A czy A+ z wieloma wżerami mają swój urok, ich też nie ma potrzeby szpachlować, Artur myślisz podobnie jak ja, zawsze w głowie jest gdzieś ten kawałek drewna.... A plastik, pianka, kolorowe windingi i inne "chińskie gadżety" drażnią mnie w kijach tak samo jak Ciebie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Faktycznie, z tym florem to slabo trafiles. Swojego bralem z tego samego zrodla ale byl duzo lepszy. Takze to pewnie czysta loteria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Ja biorę korek od ebayera o nicku CorkRings i jego flor jest dobry.Co innego ,że rzadko ma dostępny.Trzeba polować.Te od amerykańców są kąpane w jakimś roztworze i wyglądają ładnie i jasno , ale po oszlifowaniu badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Ja biorę korek od ebayera o nicku CorkRings i jego flor jest dobry.Co innego ,że rzadko ma dostępny.Trzeba polować.Te od amerykańców są kąpane w jakimś roztworze i wyglądają ładnie i jasno , ale po oszlifowaniu badziew. Artur, wydaje mi sie ze bierze tez od nich Osobiscie tez bioreod nich, ale to troche loteria. Czasami puszacz lepsza, czasami gorsza serie, a niby jakosc powinna byc taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Czy próbowałeś już kijka?Interesowałoby mnie, jak sobie radzi z dolnymi ciężarami - 8 g lub trochę poniżej.Jaki KR stosowałeś - z KB czy bez?Jaki jest rzeczywisty kolor blanku - ze zdjęć ciężko ocenić?Pytam, bo min. nad tm blankiem się zastanawiam (tylko o stopę krótszym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Prztestowałem kij pod względem rzutowym i to w bardzo ograniczony spsób, bo było bardzo zimno i wykonałem tylko kilkanaście rzutów a teraz czekam na polepszenie pogody i przetestuję go mam nadzieję już na rybach Rzuty ponadprzeciętne czyli blachą ca.20 g ( kij ma spore rezerwy i myślę że poleci 30 g na pełny dystans) fruwało na około 100 m (135 obrotów korbką Stellą 4000 FE przy zwinięciu do 0) Kij szczytowy ale przy rzucie ładuje się cały , szczyt czuły chociaż nie przetestowałem zarówno dolnego jak i górnego c.w więc nie będę konfabulował jak się zachowuje .Wersja 2,90 m będzie świetna pod bolka z dużego dystansu . Kolor blanku to naturalny grafit lakierowany na połysk. Kij do silnych i duyżych ryb (ogromny power w pracującym dolniku) i małych przynęt do 30 g. Zbroiłem w Torzitte od 25 H do tunelu na 4kach , zastosowałem raczej łagodne przejście na M i L , stożek na czterech przelotkach (bez "siodła")w tym celu po 7M jest od razu 5 L i tunel na 4,0 . Przelotka 6L była troszeczkę za wysoka i aby otrzymać progres w odstępach i zrobić bez siodła to postanowiłem zaeksperymentować z 7M i 5L . Opłaciło się bo wyniki rzutowe są bardziej niż zadowalające .Szczyt trzeba robić jak najlżej aby wycisnąć z blanku jak najwięcej i go nie spowolnić i zamulić .To na razie tyle i po prawdziwych testach już na łowisku postaram się napisać trochę więcej. Ugięcie kija przy rzucie. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez mrWhite7 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź i jak najwięcej podobnych wygięć, tylko w drugą stronę życzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Przyszedł czas na zrobienie mojej Adrenaliny Skyblade .Kolegom zrobiłem już dwie sztuki w dzielonej rękojeści na przelotkach SiC-KW,KL , moją postanowiłem wykonać całkowicie inaczej ,bardziej klasycznie a więc w pełnej rękojeści i na nowych przelotkach Torzitte .Założenie to przy klasycznym wyglądzie zejść poniżej 200g tak aby spinningować komfortowo nawet parę godzin. Na razie wykonałem tylko rękojeść i trzymam się założej bo w wersji bez przelotek kij waży 184 g ,więc będziw poniżej 200g Postanowiłem także odwrócić uchwyt ,który wcześniej zaprezentowałem . Moim zdaniem jest wygodniejszy niż poprzednia konstrukcja . Wizualnie to sprawa gustu i jestem ciekaw waszych opinii , która wersja sprawia lepsze wrażenie .Rękojeść przedstawia się tak: Edytowane 30 Stycznia 2016 przez mrWhite7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi