Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Ślicznota. Korek mi nie przeszkadza. Tylko optyka jakoś mi dolnik wydłuża. Może to wina takiego podziału?

Arturze, zdradź proszę, ile jest centymetrów, do stopki młynka, licząc od dołu :)

PS

Już mam. Doczytałem na poprzedniej stronie ;)

Edytowane przez popper

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Postanowiłem zrobić świeżo kupiony blank Phenixa Black Chome  takim samym stylu jak poprzednie sandaczowe Elitki , bo podoba mi się taka rękojeść i poza tym uchwyt jest bardzo wygodny a montowany bezpośrednio na blank doskonale transmituje wszelkiego rodzaju sandaczowe "pstryki".Co prawda uchwyt nie jest docelowy bo przeznaczyłem go do innego blanku ale taki sam dostane wkrótce pocztą .Po wytoczeniu korków rękojeści i założeniu prowizorycznym elementów rękojeści będzie się prezentował mniej więcej tak:

786e9390c003531c.jpg2ba41534318434b2.jpg

• Like 11

Ten uchwyt można kupić tylko w jednym rozmiarze około 11 mm średnica wewnętrzna więc możliwości niewiele .Można lekko rozwiercić ale to już stąpanie po cienkim lodzie . Ja rozwiercałem do jednego projektu z włożoną stopką kołowrotka oraz drewienkiem owiniętym taśmą i na bardzo wolnych obrotach ,tak że rozwierciłem do bodajże 13 mm . Wiem że komuś podczas rozwiercania drewienko popękało więc rób to ostrożnie :) .Drewienko bezpośrednio przylega do blanków o średnicy 11 mm i więcej ,jeżeli blank jest szczuplejszy to potrzebne będzie wypełnienie (taśma ,itp,itd .)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Phenix skończony i wyszedł po japońsku "jako tako" Mam zastrzeżenia do wyglądu napisów ale pewnych spraw nie przeskoczę . Zrobiłem porównanie z prawie identyczną wędką St.Croix 17 lb 8'6" ft i  zamieszczę porównanie, ale potrzebuję troszkę czasu  :)

b80f03add7ddddf7.jpg4694caea7d2e8c78.jpgc17d0999c89f5158.jpg149a54c6bbb35535.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 6

Dla tych którzy chcą lepiej wiedzieć zamieszczę jeszcze coś takiego

St.Croix 17 lb 8'6" ugięcie

4127aa01b5632a31.gif

Phenix Black Chrome 17 lb 8'8" ugięcie

9c0660f59ad53449.gif

Dodam tylko że ujęcia do .gif wykonywałem w identycznych warunkach dodając w każdym ujęciu dokładnie takie same obciążenia a więc całość doświadczenia jest bardzo wiarygodna

• Like 19

Zawsze wychodzę z założenia że parę zdjęć opowie więcej niż 1000 słów , poza tym zdjęcia są bezstronne i każdy wyciągnie sobie wnioski z tego co widzi a nie z nieraz mętnych przekazów pisemnych . Prezentacje można zrobić jeszcze dokładniej np.dłuższy czas pomiędzy ujęciami czy też dokładniej ustawić aparat oraz oświetlenie ale nakładając zdjęcia na siebie proszę porównać charakterystyczne punkty (np.zabrudzenia na ścianie czy też uchwyty kołowrotka,itp) pokrywają się w 100% co świadczy o tym że oddają bardzo dokładnie porównanie wirtualne ugięć obu blanków. Nawet dodawanie poszczególnych ciężarków dokonywałem w tej samej kolejności nie mówiąc już o tym że były te same dla każdego blanku.Dzięki za miłe słowa i będę wstawiał dalej takie różne porównania ,czy też prezentacje bo to wszystko przecież jest dla nas :) 

• Like 3

Kawał solidnej roboty Artur,- BRAWO !!!!

Dzięki Arek .W naszej rozmowie telefonicznej mówiłem ci o tym że w Phenixie Black Chrome po lekkim ugięciu na 70 - 90 cm szczytówki następuje gwałtowny przyrost mocy a St.Croix jednostajnie ugina się dalej .Miałem rację bo nakładając na siebie obie animacje od trzeciej klatki co odpowiada przyłożenie 240 g dla każdego blanku Phenix "sztywnieje" a St.Croix gnie się dalej i jest to obrazowo pokazane na animacji poniżej .Zrobiłem ją specjalnie dla Ciebie bo czekasz z utęsknieniem na swojego BC i przez nałożenie obu animacji można dokładnie zrozumieć pracę obu blanków .Niestety nie dało się uniknąć cieni na fotach spowodowanych nieprawidłowym oświetleniem. Zwolniłem też szybkość klatek aby dokładniej się temu przyjrzeć. Ewidentnie widać różnicę mocy jak siła przyrasta na korzyść Phenixa a więc Phenix jest blankiem mocniejszym oraz bardziej szczytowym.

bac13489c47343b7.gif

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 11