Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie, trudno o coś lepszego. Ja np. gołym okiem widzę że tych dwóch kijów zdecydowanie wybrałbym St.Croix bo nie lubię wędek które zbyt wysoko "kołczeją" - kiepsko się nimi holuje. No ale to ja, a ktoś inny może własnie szuka takiej wędki.  Świetna sprawa.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Nowy zacny blank i nowy ,stary pomysł na wykonanie kija , chodzi o o blank St.Croix 9'6" ft 1/2-2 oz i 12-25 lb który niedawno zawitał do mnie .To na razie przymiarka bo oprócz korka fore i rear  oraz pierścienia Matagi w fore wszystko zostanie wykonane na innych elementach czyli nowym uchwycie Restafinna i zamiast korkogumowego kapsla będzie podobny ze stabilizowanego drewienka made @ark70 ale pomysł na kij oraz jego wygląd tak bardzo się już nie zmienią . Będzie to wyglądało mniej więcej tak :

2d157495a75b5408.jpge8d933e6db6eaf96.jpg870f03aaf62f7815.jpg

4206cd09e388f92b.jpg

,

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 6

Artur to jest tylko przymiarka na zapasowych częściach , bo dupkę oraz pierścień liczę na to że ty zrobisz .Kształt dupki też będzie nieco inny ale to dopiero jak przyjedziesz z targów .Myślę że pierścień o szerokości 3-4 mm w zupełności wystarczy .

• 2 tygodnie później...

Nowy uchwyt dostałem ale w sensie że jest to nowy (jeszcze nie obrobiony)  a nie uchwyt który jest na zdjęciu :) czyli tak na prawdę niczym się nie różni od starego .Chodziło mi raczej o zasygnalizowanie że będzie się nico różnił ze względu na kolor omotek przy uchwyci,e ale chyba zostawię te czarne ze srebrnym tipetem . 

• Like 1

Nowy kij sandaczowy na hamburską Elbę i nowe nadzieje z nim związane:)

Blank Hers II nano SLR8625-2N 8'6” 12-25lb 10-40g w więc ekstremalnie szybka armata tylko i wyłącznie do jig ,kogut, guma ,ryba docelowa Zander :) Kij szybki szczytowy i sztywny ,jednak pod ciężarem pracujący .Szczyt twardy ,chociaż średnica topu  1,7 mm ,będzie ładnie animował ruchy przynęt .Klasyczna czerń i opis wędki na życzenie kolegi.Pierwsze testy nad wodą pod koniec tygodnia bo lakier musi się spolimeryzować . "Na sucho" można ten kij określić jako Petarda. Waga 159 g ,wyważa go Stella 4000 FI w punkcie 85 mm od środka stopki w kierunku fore .Waga blanku 70 g .Można by było zrobić kij lżej ale kolega chciał właśnie taki uchwyt i kapsel ważący 17 g .Uważam że to przyzwoita waga jak na tej klasy wędkę 

e11d470519c44cbf.jpgfc819f2331eb1a42.jpgff12a374276e7ab8.jpg76331a09da7ca65b.jpgb6ab0d727cc7e85e.jpg6261411f61f3bb03.jpg3299468af355f280.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 10

Wczoraj wysechł już bliźniak Hersa 25 lb "Black Rod #1" a mianowicie wędka bliźniacza na tym samym blanku ,tych samych komponentach tym samym secie przelotek KR (numerówka) ale zamiast przelotek w ramce tytanowej i pierścieniach Torzitte zamontowałem stalowe ramki z pierścieniami Alconite .Jako że wszystko mierzę ,ważę porównuję i tym razem nie mogłem się powstrzymać nad sprawdzeniem jak ta sprawa ma się jeżeli chodzi o wyważenie wędek .Poniżej przedstawiam wyniki

Kij Hers z przelotkami KR Alconite

d1081be2640465f5.jpg7e26225c3726979e.jpg2232f440d841c51c.jpg

Porównanie punktu wyważenia

b9aa51a14b2e434f.jpg3dc5f0f6cb3cbe28.jpg

Waga wędek też jest różna .Wędka z pierścieniami Torzitte waży 159 g a z pierścieniami Alconite jest o trzy gramy cięższa :)

• Like 4

Oczywiście że ma . Oba Hersy kończyłem na tunelu KT 5 i przelotkach szczytowych odpowiednio Torzitte FUJI T-KGTT 5 a w secie z Alconite użyłem MNST 5 (SiC) gołym okiem widać że konstrukcje przelotek szczytowych różnią się znacznie i że MNST jest masywniejsza i inaczej zbudowana ,wymusza także inny sposób omotkowania i więcej lakieru a więc nie bardzo pasuje do finezyjnych konstrukcji .Dla przykładu FUJI MNST 5 w Hersie i 4,5 FUJI T-KGTT w Phenixie Black Chrome

7d22269972cf465b.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 5

Artur, w poprzednim poście powyżej chodziło mi o ten konkretny przypadek gdzie lekko przesunięty środek ciężkości kołowrotka nie ma w zasadzie żadnego wypływu na wyważenie wędki (i liczy się w praktyce waga przelotek) co pięknie pokazałeś.

Co do rodzaju zastosowanych przelotek - oczywiście mają jak najbardziej wpływ na wyważenie (swoją drogą spory jak widać), szybkość wędki itp....

Dziękuję Ci jednak za wyjaśnienie i zobrazowanie w/w bo extra to widać :)

Radek,- przy sposobie trzymania jaki wymusza niejako ten uchwyt te 10 cm jest jak najbardziej do zaakceptowania  ;)

Przy tej mocy, sztywności i zastosowaniu śmiem twierdzić, ze kij w Alconitach przyniesie więcej frajdy ale mogę się oczywiście mylić, efekty zweryfikują moje gdybanie...

Swoją drogą to co pokazał Artur jest świetną wskazówką (ale tylko dla tego blanku) że zamiast pchać w dolnik obciążenie można założyć lżejsze przelotki a obecna różnica w cenie pomiędzy Torzitami a innymi przelotkami o przyzwoitej jakości jest tak mała, że często nie warto kombinować za parę złotych... :)

• Like 1

Świetny test, muszę powiedzieć że założyłbym się że wpływ różnica 3g przelotek na wyważenie kija będzie żadna.... a jednak !

Chciałbym się tylko upewnić czy bliźniactwo obydwu wędek jest pełne, to znaczy:

- czy gołe blanki przed montażem miały identyczny punkt wyważenia (wbrew pozorom wsrod blankow z tego samego modelu tez wystepuja roznice)

- czy w trakcie montażu nie było różnic z długości rękojeści, rodzaju jej wykończenia itp