Przemsol Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 rewelacyjny pomysł na porównanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Dokładnie, trudno o coś lepszego. Ja np. gołym okiem widzę że tych dwóch kijów zdecydowanie wybrałbym St.Croix bo nie lubię wędek które zbyt wysoko "kołczeją" - kiepsko się nimi holuje. No ale to ja, a ktoś inny może własnie szuka takiej wędki. Świetna sprawa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Super animacja , bardzo fajnie widac roznice w ugieciu,pracy blankow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Nowy zacny blank i nowy ,stary pomysł na wykonanie kija , chodzi o o blank St.Croix 9'6" ft 1/2-2 oz i 12-25 lb który niedawno zawitał do mnie .To na razie przymiarka bo oprócz korka fore i rear oraz pierścienia Matagi w fore wszystko zostanie wykonane na innych elementach czyli nowym uchwycie Restafinna i zamiast korkogumowego kapsla będzie podobny ze stabilizowanego drewienka made @ark70 ale pomysł na kij oraz jego wygląd tak bardzo się już nie zmienią . Będzie to wyglądało mniej więcej tak : , Edytowane 24 Lipca 2016 przez mrWhite7 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Pierścień dałbym nieco szerszy Arturze, ten trochę ginie przy wielkości dupki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Artur to jest tylko przymiarka na zapasowych częściach , bo dupkę oraz pierścień liczę na to że ty zrobisz .Kształt dupki też będzie nieco inny ale to dopiero jak przyjedziesz z targów .Myślę że pierścień o szerokości 3-4 mm w zupełności wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 ... wszystko zostanie wykonane na innych elementach czyli nowym uchwycie Restafinna... Rozni sie czyms ten nowy uchwyt od starego? Jak bedziesz go mial to wstaw pare zdjec jak to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Artur, dostales moze juz ten nowy uchwyt rastka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Nowy uchwyt dostałem ale w sensie że jest to nowy (jeszcze nie obrobiony) a nie uchwyt który jest na zdjęciu czyli tak na prawdę niczym się nie różni od starego .Chodziło mi raczej o zasygnalizowanie że będzie się nico różnił ze względu na kolor omotek przy uchwyci,e ale chyba zostawię te czarne ze srebrnym tipetem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 hehehe a juz myslalem ze rastek nowy model uchwytu wypuscil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Nowy kij sandaczowy na hamburską Elbę i nowe nadzieje z nim związane:)Blank Hers II nano SLR8625-2N 8'6” 12-25lb 10-40g w więc ekstremalnie szybka armata tylko i wyłącznie do jig ,kogut, guma ,ryba docelowa Zander Kij szybki szczytowy i sztywny ,jednak pod ciężarem pracujący .Szczyt twardy ,chociaż średnica topu 1,7 mm ,będzie ładnie animował ruchy przynęt .Klasyczna czerń i opis wędki na życzenie kolegi.Pierwsze testy nad wodą pod koniec tygodnia bo lakier musi się spolimeryzować . "Na sucho" można ten kij określić jako Petarda. Waga 159 g ,wyważa go Stella 4000 FI w punkcie 85 mm od środka stopki w kierunku fore .Waga blanku 70 g .Można by było zrobić kij lżej ale kolega chciał właśnie taki uchwyt i kapsel ważący 17 g .Uważam że to przyzwoita waga jak na tej klasy wędkę Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez mrWhite7 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Artur ręcznie kij opisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 No właśnie zaczynam opisywać ręcznie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 No właśnie zaczynam opisywać ręczniePanie miodzio ten opis wyszedł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Jaja sobie Józek robisz ,ale udam że nie dostrzegam i podziękuję serdecznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Jaja sobie Józek robisz ,ale udam że nie dostrzegam i podziękuję serdecznie Żadne jaja, jestem jak najbardziej poważny dlatego pytałem czy ręcznie opisałeś bo myślałem, że znowu kalkomania.Jeżeli ręcznie to super wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Wczoraj wysechł już bliźniak Hersa 25 lb "Black Rod #1" a mianowicie wędka bliźniacza na tym samym blanku ,tych samych komponentach tym samym secie przelotek KR (numerówka) ale zamiast przelotek w ramce tytanowej i pierścieniach Torzitte zamontowałem stalowe ramki z pierścieniami Alconite .Jako że wszystko mierzę ,ważę porównuję i tym razem nie mogłem się powstrzymać nad sprawdzeniem jak ta sprawa ma się jeżeli chodzi o wyważenie wędek .Poniżej przedstawiam wynikiKij Hers z przelotkami KR Alconite Porównanie punktu wyważenia Waga wędek też jest różna .Wędka z pierścieniami Torzitte waży 159 g a z pierścieniami Alconite jest o trzy gramy cięższa 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Spore różnice w wyważeniu...A mógłbyś porównać to wyważenie ustawiając szpulę kołowrotka w tej samej pozycji przy wyważaniu?Nie czepiam się - zastanawia mnie tylko czy to będzie miało jakiś wpływ i ew jaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Cofnąłem szpulę oraz ustawiłem korbkę z tyłu jak analogicznie w drugim Hersie .Zmierzyłem i nie chce być inaczej 10 cm czyli bez zmian 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Dzięki - czyli ewidentnie waga przelotek ma wpływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Oczywiście że ma . Oba Hersy kończyłem na tunelu KT 5 i przelotkach szczytowych odpowiednio Torzitte FUJI T-KGTT 5 a w secie z Alconite użyłem MNST 5 (SiC) gołym okiem widać że konstrukcje przelotek szczytowych różnią się znacznie i że MNST jest masywniejsza i inaczej zbudowana ,wymusza także inny sposób omotkowania i więcej lakieru a więc nie bardzo pasuje do finezyjnych konstrukcji .Dla przykładu FUJI MNST 5 w Hersie i 4,5 FUJI T-KGTT w Phenixie Black Chrome Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez mrWhite7 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Artur, w poprzednim poście powyżej chodziło mi o ten konkretny przypadek gdzie lekko przesunięty środek ciężkości kołowrotka nie ma w zasadzie żadnego wypływu na wyważenie wędki (i liczy się w praktyce waga przelotek) co pięknie pokazałeś.Co do rodzaju zastosowanych przelotek - oczywiście mają jak najbardziej wpływ na wyważenie (swoją drogą spory jak widać), szybkość wędki itp....Dziękuję Ci jednak za wyjaśnienie i zobrazowanie w/w bo extra to widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Radek,- przy sposobie trzymania jaki wymusza niejako ten uchwyt te 10 cm jest jak najbardziej do zaakceptowania Przy tej mocy, sztywności i zastosowaniu śmiem twierdzić, ze kij w Alconitach przyniesie więcej frajdy ale mogę się oczywiście mylić, efekty zweryfikują moje gdybanie...Swoją drogą to co pokazał Artur jest świetną wskazówką (ale tylko dla tego blanku) że zamiast pchać w dolnik obciążenie można założyć lżejsze przelotki a obecna różnica w cenie pomiędzy Torzitami a innymi przelotkami o przyzwoitej jakości jest tak mała, że często nie warto kombinować za parę złotych... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Świetny test, muszę powiedzieć że założyłbym się że wpływ różnica 3g przelotek na wyważenie kija będzie żadna.... a jednak ! Chciałbym się tylko upewnić czy bliźniactwo obydwu wędek jest pełne, to znaczy: - czy gołe blanki przed montażem miały identyczny punkt wyważenia (wbrew pozorom wsrod blankow z tego samego modelu tez wystepuja roznice)- czy w trakcie montażu nie było różnic z długości rękojeści, rodzaju jej wykończenia itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Wprawdzie to tylko 3gramy ale na długości robi znaczącą różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi