Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

To są bliźniaki.Punkt wyrażenia znajdował się w obu bankach na 92cm co jest wynikiem bardzo średnim aby nie powiedzieć mizernym ale przy 70g wagi blanku w zupełności do zaakceptowania,wystarczy zastosować 10g kapsel i przy wadze 80g punkt przesuwa się o przeszło 10cm. Inne komponenty jak i punkt mocowania takie same. Specjalnie tak zrobiłem aby mieć komfort obiektywnego porównania,także na łowisku

• Like 3

• 4 tygodnie później...

Ciężko będzie znaleźć coś podobnego bo jest to konstrukcja pełna i byłby problem ze złączem. Wyglądało by to jak stare Germiny. Japończycy łowia na konstrukcje z oddzielna rękojeścią boronowa i wkrecana częścią blanku.

Edytowane przez mrWhite7

• 2 tygodnie później...

Nowy projekt Matagi Auriga Nuovo i wstępna propozycja rękojeści .Wygląda na to że wyjdzie  bardzo wygodny jednoręczny kij pstrągowy .Odległość od kapsla do środka stopki wynosi 20,5 cm ale "szczypię się " czy nie skrócić  do 18 cm , ach te dylematy .RB to nie taka prosta sprawa bo jeden blank a tysiące posłów jak go zagospodarować  

a0cd5bb66783b4c4.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 20

Niestety nie można za bardzo ściąć gwintu bo nie założysz kołowrotka a długość rękojeści to rzeczywiście nie powinna wystawać za łokieć .To jest krótki 6 ft .kij i aby swobodnie rzucać z nadgarstka jedną ręką to rękojeść musi być bardzo krótka, ale w razie dużej ryby trzeba mieć chociaż trochę pod przedramieniem aby się zaprzeć .W tym wypadku po wszelkich wymachach próbnych i symulacjach holowania zdecydowałem że od kapsla do środka stopki będzie 20,5 cm :)

• Like 1

Artur.

Pięknie wyszło. Józek ma rację. Naprawdę, nie warto kombinować.

20,5cm to i tak krótko.

Mój 6- stopowy również ma krótko. Ale nie ZA krótko.

Jest, w mojej ocenie, bardzo OKi https://goo.gl/photos/UTT2ZgX4ayRRHpN88

Niestety, nie pamiętam teraz, ile ma do środka stopki ale już jutro będę mógł Ci sprawdzić, jeśli zechcesz :)

Artur.

Pięknie wyszło. Józek ma rację. Naprawdę, nie warto kombinować.

20,5cm to i tak krótko.

Mój 6- stopowy również ma krótko. Ale nie ZA krótko.

Jest, w mojej ocenie, bardzo OKi https://goo.gl/photos/UTT2ZgX4ayRRHpN88

Niestety, nie pamiętam teraz, ile ma do środka stopki ale już jutro będę mógł Ci sprawdzić, jeśli zechcesz :)

Zmierz proszę odległość od kapsla do środka stopki

Auriga już skończona ,więc mogę ją zaprezentować .Według mnie wyszedł śliczny cukiereczek na pstrąga ,okonia i sandaczowo-szczupakowy "przyłów",wykonałem ją na secie Fuji KR Torzitte od 16 H kończąc na 4kach.Kij waży 108,5 g co nie jest jakimś super osiągnięciem ale za to jest fantastycznie wyważony i rzuty z nadgarstka nie stanowią problemu.

cab5c569a47740c1.jpg1d4f8db994c2f3e4.jpg14ef35d59c12c213.jpg31d05731cd2e4181.jpg2dbc62f94ba7c8e6.jpgf2fa5502259b3159.jpg7ae5ce30caf74ded.jpg1cbeff5df5ea094a.jpgc2317fc80fd92ae8.jpgfdee1a49f5aeb56d.jpg4ee1b7f29877246d.jpg227ddca33ad36bc8.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 14