Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Aurigę robiłem pod Stellkę 1000 FE tak aby można było wygodnie rzucać główkami 2-6 g i małą gumką na pstrągowych "ciurkach" ale nic nie stoi na przeszkodzie aby podpiąć Stellę 2500 FE do łowienia np.na Martwej Wiśle sandacza z łodzi gumami na główkach 5 -10 g + 2-2,5" guma. Co do lakieru i lakierowania Butta to jest polakierowany moim ulubionym Roddancerem tym razem w wersji jednoskładnikowej http://tackle24.de/index.php?a=838 .Kładziemy pierwszą warstwę i już po półgodzinie można kłaść drugą warstwę i ewentualnie następne w zależności od otrzymanego efektu , po dwóch dniach lakier jest bardzo twardy .Producent dedykuje ten lakier do omotek na delikatnych kijach muchowych a także do lakierowania drewna właśnie ,więc jest to jak najbardziej jego właściwe zastosowanie . Omotki robiłem już dwukomponentowym Roddancerem ale w wersji Light build. To jest kij 10 lb , więc omotki są nylonowe ale 5 lb Aurigę zrobię już na jedwabiu a omotki (zaczep + napis na nylonie )   Do kija podpięta jest Stella 2500 FE ze szpulą od 3000 FI :)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

Lakier jest bardzo wygodny w użyciu ,jedyną zasadą którą należy stosować jest to że po każdym użyciu trzeba przemyć gwint spirytusem na buteleczce i postawić lakier "do góry nogami" a pędzel przemywamy spirytusem lub acetonem i wycieramy papierem .Czyszczenie pędzli po użyciu lakierów dwuskładnikowych jest bardziej wymagające . 

• Like 1

Kolejny nietuzinkowy projekt którym musi się podobać. Brawo Arturze, trzymasz właściwy kurs .

Z przyjemnością lajkuję :)  z wyłączeniem " dupki"  - bo tego z wiadomych przyczyn lajknąć  mi nie wypada ;)

Edytowane przez ark70

• 2 tygodnie później...

Pytasz o testy no cóż ryby nie współpracowały ale już teraz mogę napisać że kij ma niezłe możliwości rzutowe i mała  gumka 2" Keitecha na główce 6 g latała przy bez wysiłkowym wymachu na 40 metrów. Testowałem główki 4 g 6 g i 8 g + gumy 2"-2,5" i szczyt pięknie pokazywał opad ,myślę że zabawę można zacząć od 1,5 ,2 g i troszkę ponad 10 g + guma kończą się możliwości kija .Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego kija .Więcej napiszę po testach na rybniejszym łowisku 

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Pomału bo pomału ale w końcu realizuję projekt Matagi T-Russell TR 76 Super Shore M .Będzie to kij na łódkę do połowu na gumę takich ryb jak sandacz , okoń , szczupak na jeziorach połączonych z wodami Bałtyku  na zalewach Barther Bodden czy też Bodstedter Bodden .Głębokość łowiska do 7 m ,używane główki do 20 g + guma no i okonie jak słonie :) częstym połowem są sztuki 40 + sandacz i szczupak .Myślę że kij 16 lb spełni moje oczekiwania bo dotychczasowy kij 12 lb który używałem wyzionął niestety ducha i powrócił w trzech częściach , zamiast w dwóch  :unsure: . 

Na razie wykonałem rękojeść i kij będzie wyglądał mniej więcej tak .

9c60e68c763d12c8.jpg

Najpierw wykonałem szkic kija a potem stosowałem się do wstępnego projektu .Zawsze wykonuję szkic projektu i oczywiście wstępnie robię przymiarki z wyważeniem ,aby potem nie było niespodzianek  :P

5e40fcb8da44153a.jpg

Uchwyt Matagi Andrew's Fishing ładnie domyka podwieszony kołowrotek Shimano klasy 2500 

Na razie jestem zadowolony i jutro przymierzę się do spacingu no i omotkowanie ,lakier i na ryby  :D

• Like 8

Właśnie w tym konkretnie uchwycie kołowrotek ma lekko odczuwalny luz .Jakieś 0,5 mm i trzeba stopkę kołowrotka podkleić plastrem i trzyma bombowo .Kupiłem cztery uchwyty dwa do zabudowania i dwa otwarte  i w trzech nie ma problemu a w tym jednym jest ten 0,5 mm problemik . Korek klasy Flor z portugalskiego źródełka eBayowego (corkrings).Ten jest trochę lepszy niż poprzedni ale rzeczywiście nie powala ten Flor .

d3ce803640e8dbab.jpg

Tak to wygląda i plaster jest do zaakceptowania. Poniżej uchwyt dokręcony w miejscu łączenia obejmy i drewna bez kołowrotka ma małą około milimetrową "dziurę" , więc nie kołowrotek jest sprawcą owej dziury tylko oryginalna budowa.

ba3771de9fd48203.jpg

Edytowane przez mrWhite7

Właśnie w tym konkretnie uchwycie kołowrotek ma lekko odczuwalny luz .Jakieś 0,5 mm i trzeba stopkę kołowrotka podkleić plastrem i trzyma bombowo .Kupiłem cztery uchwyty dwa do zabudowania i dwa otwarte i w trzech nie ma problemu a w tym jednym jest ten 0,5 mm problemik . Korek klasy Flor z portugalskiego źródełka eBayowego (corkrings).Ten jest trochę lepszy niż poprzedni ale rzeczywiście nie powala ten Flor

E tam korek taki ma być... Jego urok... Jak kogoś razi może zamontować burnt :D lub piankę... A matagii super...
  • Like 3

Pierwszą elitę, co mi ją dpd połamało, też miałem z tym uchwytem bo mi się cholernie podoba, ale shimaniak miał luz i latał trochę na boki. Plaster pomagał ale jakoś tak... klajstrować kołowrotek do kija za tyle kasy? Przy drugiej już nie zaryzykowałem i mam dps z insertem i nakręcanym fore.

Restaffine są droższe od A'F lepiej też trzymają kołowrotek ale różnią się średnica otworu i ta należy dopasować do blanku. Pakowanie taśmy czy innych wypelniaczy uważam za nieporozumienie i uchwyt powinien być wklejony bezpośrednio na blank.Restaffine są bardzo dobrej jakości jednak mają ograniczenia związane ze średnica otworu w insercie. Pan Zieliński pisze że dysponuje kilkoma średnicami jedna zawsze otrzymywalem w jednym rozmiarze

• Like 1

Restaffine są droższe od A'F lepiej też trzymają kołowrotek ale różnią się średnica otworu i ta należy dopasować do blanku. Pakowanie taśmy czy innych wypelniaczy uważam za nieporozumienie i uchwyt powinien być wklejony bezpośrednio na blank.Restaffine są bardzo dobrej jakości jednak mają ograniczenia związane ze średnica otworu w insercie. Pan Zieliński pisze że dysponuje kilkoma średnicami jedna zawsze otrzymywalem w jednym rozmiarze

Jak ostatnio kupowalem Rastki i chcialem kupic z wieksza srednica, to dostalem odpowiedz ze sa i byly tylko z jedna srednica. Tak czy siak fajne uchwyty ;)

Edit:

Oczywiscie chodzi o srednice insertu. Bo plastykowe czesci sa rozne, przynajmniej ja mam dwa modele, ktore roznia sie plastykowymi czesciami (dlugosc i srednica)

Edytowane przez Del Toro
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Stary nowy kij w starym nowym Designie :)

Przez weekend machnąłem w końcu mojego starego dobrego St.Croix 25 lb i 8'6" ft .Kij mi się bardzo opatrzył oraz uchwyt kołowrotka okazywał odznaki zmęczenia .Wcześniej miałem PacBay GBS BLANK-EXPOSED RH SOFTTOUCH GBS16C-B który zbiegiem czasu ,holu ryb ,zaczepów itp trochę zaczął źle trzymać kołowrotek , ponadto w starym były przelotki Fuji  KR Alconite + SiC top,  więc  kij postanowiłem całkowicie przerobić i ubrać w nowy uchwyt oraz założyć Fuji KR Torzitte . Starego przyjaciela obdarłem ze skóry , wyczyściłem do golaska i powędrował do pana Zielińskiego do polakierowania .Po powrocie założyłem mu komponenty i teraz wygląda tak jak na fotach . Zrobiłem go też w starym  już wam znanym Designie :)

6d448bb5c9209cd6.jpg404eff3029adc907.jpg5a8b80471959106d.jpgfc907cd238c9c0ae.jpgf6ad5f96c7eaec4f.jpg

• Like 19