Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Zielony ,czerwony czy czarny to chyba wszystko jedno .Moim celem działania było poprawienie stanu technicznego oraz właściwości użytkowych kija ,jednym słowem stworzyłem  lepsze narzędzie do połowu ryb . Wymieniłem trochę zużyty uchwyt ,obniżyłem masę kija z 162 g do 141 g , poprzez wymianę przelotek  kij będzie z pewnością szybszy i bardziej cięty,  przez przypadek usunąłem sporej wagi "czop" zaślepiający część męską .Był to kawałek plastiku zablokowany sporej wielkości zbrylonym kawałkiem taśmy o dużej wadze ,defacto rujnującej balans kija .Aż dziw bierze że tak renomowana firma mogła sobie pozwolić na coś takiego .Oczywiście w miejsce starego czopa i zbrylonej taśmy wkleiłem delikatny kawałek plastiku aby uniemożliwić ewentualne pęknięcie mogące wystąpić podczas pracy kija . Design to już sprawa drugorzędna , dla mnie osobiście ten kij jest ładniejszy w porównaniu z jego starą wersją. 

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

W końcu dokończyłem mojego MATAGI T-Russell SUPER SHORE i wyszedł fajny i szybki kijek sandaczowy do średniego łowienia na gumy z łodzi .Przez średnie łowienie rozumiem wszelkiego rodzaju zaporówki do 15 m ,rzeki o leniwym uciągu a więc takie łowienie od 7 g główka do 20 g główka + guma np .4 " ES Keitech .Pierwszy raz zaeksperymentowałem z fioletowym kolorem nici i efekt jest .tylko nie wiadomo jaki . :lol:  :lol:  :lol:  :lol: .Ujdzie w tłoku bo tak mawia moja żona ,bardzo wymagający juror  :)

18125bb4e1d9188f.jpg4b8bf12d2e950004.jpgbb96b157b66400e3.jpgdc80320b00990210.jpge0d591852324e45b.jpg621fb50a020440ca.jpge6b1024745f1bcc6.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 6

Zawsze jest kwestia pełny korek czy split dzielony , coś takiego jest bardzo dobrym kompromisem .Można też inaczej spytać ,dlaczego ludzie robią tylko symboliczne reary ,wygląda to jak doklejone ogryzki na długom patyku :) Kwestia gustu no i może troszkę kwestia użytkowa ,bo chyba wygodniej trzymać korek niż goły blank .

Tego jeszcze nie , miałem okazję sprawdzić LL (zresztą nie mojego) i muszę przyznać że LL jest klasą samą w sobie bo mimo że wędka nie jest z pewnością dedykowana okoniowi to znakomicie daje sobie radę , tego zrobiłem na przybrzeżne zatoki bałtyckie a więc  grubego okonia ,szczupaka oraz sandacza 

tego zrobiłem na przybrzeżne zatoki bałtyckie a więc  grubego okonia ,szczupaka oraz sandacza 

Dlatego właśnie pytałem, bo pamiętam, że na początku listopada tak właśnie określiłeś przeznaczenie tej wędki, a moje miejscówki są podobne.

A co do LL to w pełni się zgadzam (choć w porównaniu z Tobą w dziedzinie rodbuildingu jestem kompletnym laikiem :) ) bo od kilku miesięcy mam kijek na tym blanku.

Mimo że mój poczciwy Matagi Sea Bas 3,20 m ,20 lb sprawuje się znakomicie na morskich trociach to postanowiłem wraz z kolegą sprawdzić nowy blank Phenixa SB982 17 lb 7-35 g. Pierwsza rękojeść już wykonana (tym razem poszedł na pierwszy ogień blank kolegi) i teraz czeka tylko na przelotki .Kolega lubi klasyczną niemiecką robotę (Niemiec od urodzenia ) ,więc nie przeszkadza mu waga 180g bez przelotek ,pełna rękojeść ,kapa oraz metalowy uchwyt Alpsa  ,za to balans kija bez przelotek to 6 cm co przy takiej długości kija jest wynikiem rewelacyjnym. Oczywiście troszkę się przesunie jak pojawią się przelotki aler mimo wszystko jest ok.Kij będzie wyglądał mniej więcej tak i mimo że klasyk to wcale nie musi być "od siekierki"  :lol:  :lol:

e33236ffaa715363.jpg5009e506bb389dd6.jpg1c0be7800b06ff3e.jpg

• Like 5

Rozumiem że następnym zakupem będzie właśnie ten blank :) przyznam że nawet bez przelotek robi ogromne wrażenie .Ugięcie bajka , przyrost mocy w 1/3  od topu potem czuć moc i kij nadal pracuje .Rzucał będzie sekcją szczytowo-środkową co mnie bardzo cieszy ,coś podobnego jak PST 895 a z tego latało jak z armaty .Ideał na troć .Już mi się mordka cieszy  :D aha ....na gumę się w ogóle nie nadaje ale jakoś to przeboleję . :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

• Like 1