mrWhite7 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 (edytowane) mrWhite7 oto mi chodziło 10g + guma, od takiego zestawu zaczynam w bezwietrzne dni, natomiast 25g + guma to max sporadycznie.Jaka powinna być długość rękojeści żeby kijek wyszedł dość lekko bez większego dociążenia ?Chciałem zastosować przelotki S6 w ramkach tytanowych z pierścieniem cyrkonowym czyli dość lekko + kołowrotek 300g Ja zrobiłem splity w obu i w mniejszym jest to 38 cm od końca blanku do środka stopki , dociążone jest to kapą ozdobną 15 g i pierścieniem odcinającym rattan 15 g uzyskałem wyważenie 8 cm wyważając Stellą 265 g ,w dłuższej wersji 15 lb 9' jest o centymetr dłuższa rękojeść a więc 39 cm od końca blanku nie uwzględniając kapy ozdobnej do środka stopki kołowrotkai wyważenie to 8,5 cm ,pełna wygoda i zapewniam cię że tym kijem pracuję cały dzień "z nadgarstka" bez żadnego zmęczenia.Waga kija to 179 g a mniejszego 180 g. Waga uchwytu 32 g więc jak będziesz budował weź te aspekty pod uwagę. Skoro Arek jest niezadowolony z wyważenia i wagi kija musiał go inaczej robić i użyć innych komponentów. Odnosząc sie do takiego łowienia to bardziej komfortowy będzie 15 lb 9' 7-25g bo spokojnie obsłóży 30 g + guma w pełnym komforcie. Zapomniałem dodać że oba kije uzbrojone są w Fuji KR : 25,12 H 8M,7L, 5x6 KT szczyt MNST 6 , solidnie lekko adekwatnie i fruwa nieziemsko aczkolwiek można leszcze lżej . Na dowód że nie zmyślam o tych 10 g + guma na trudnym łowisku Głowka 10 g oraz szczupła guma (Duckfin Shad 9 cm Wakasagi Daiwa Tournament) prawie całkowicie zżarta przez zanderki ,dodam że wszystkie zacięte i wyholowane Z kolei z drugiej strony wędkowałem z 10 m główką 21 g + Legend Foxa ważący 12 g w pełnym komforcie ,Złowiłem też parę zanderków więc bez obaw i te 25 g + guma obsłóży komfortowo Edytowane 4 Czerwca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Jeżeli ten balnk SS9015-2 9'0” 5-15lb 5-25g faktycznie obsłuży 7-30g + guma to będzie lepsze rozwiązanie Zanderki zasmakowały się w tej gumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Jeżeli ten balnk SS9015-2 9'0” 5-15lb 5-25g faktycznie obsłuży 7-30g + guma to będzie lepsze rozwiązanieZanderki zasmakowały się w tej gumie Tak SS9015-2 9'0” 5-15lb 5-25g będzie bardziej dostosowany do twojego łowienia a gumę polecam ,pięknie chodzi trochę szerzej niż te od klasycznego opadu ale na razie jest najskuteczniejsza należy do moich ulubionych "seryjnych morderców" Z kolei Legend Foxa oraz Kitechy były były skuteczne w tamtym roku aczkolwiek w tym też łowią i zasługują też na miano "seryjnych morderców" Oczywiście żartem bo ryby wracają do wody w dobrej kondycji Edytowane 4 Czerwca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Obecnie walczę z zanderkami kijem na blanku MHX ale pewnie już niedługo Dziękuję za info.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Wróciłem z urlopu ,przywiozłem parę blanków i zabrałem się za Hersa , właściwie Design jak i zastosowanie tego kija będzie prawie takie samo jak w poprzednich kijach ale to prawie robi różnicę. Jakiś już czas łowię wędkami z uchwytem PacBay i jest to dla mnie mega wygodny uchwyt ale ma jedną wadę, a mianowicie trochę uwiera gwint znajdujący się w tylnej części uchwytu. Postanowiłem to jakoś obejść i chyba się udało. Kij może wygląda trochę "dziwnie" ale wygoda jest dla mnie najważniejsza.Sporym wyzwaniem było wytoczenie korka ale nawet w prymitywnych warunkach można sobie poradzić.Dla porównania wstawiłem foty podobnego kija w wersji z widocznym gwintem. Kij jeszcze nie skończony tylko na razie rękojeść złożona i sklejona Edytowane 26 Czerwca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 To bierz się do roboty leniuchu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 bardzo ładne wykończenie dolinka,mam jednego kija od P.Kawalca i też tak jest dolnik w dzielonej wykończony (inny kolor rattanu)pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 To bierz się do roboty leniuchu .Józek sporo tego , więc zrobię tylko to co konieczne a resztę zostawię sobie na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) bardzo ładne wykończenie dolinka,mam jednego kija od P.Kawalca i też tak jest dolnik w dzielonej wykończony (inny kolor rattanu)pzdrDzięki serdeczne, za rattany odpowiedzialny jest Ark70 ale ładne dostaniesz też w Rodmasie Edytowane 26 Czerwca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 moim zdaniem to ten rattan tak "uszlachetnia" kija...w ogóle wstawka z drewna lub czegoś na wzór dodaje takiego "ciepła" w ogólnym wyglądzie...ciekawe jak by się to prezentowało w pełnej rękojeści...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) moim zdaniem to ten rattan tak "uszlachetnia" kija...w ogóle wstawka z drewna lub czegoś na wzór dodaje takiego "ciepła" w ogólnym wyglądzie...ciekawe jak by się to prezentowało w pełnej rękojeści...?Popatrz na prace Łukasza z Rodmas , on robi całe rękojeści z rattanu oczywiście dzielone bo pełna rękojeść klasyczna chyba nie za bardzo by wyglądała a dzielona całkiem , całkiemhttp://rodmas.pl/?attachment_id=836 Edytowane 26 Czerwca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 tak,całkiem fajnie to się komponuje z całością rękojeści...faktycznie w pełnej chyba nie bardzo by to wyglądało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Artur super to wyszło o czym wczoraj rozmawialiśmy !!!!!!! Brawo za pomysł!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Dzięki Arek , przynajmniej gwint nie będzie się wpijał w kant dłoni. Po paru godzinkach rzucania "czuć" ten cholerny gwint, a tak to będzie komfortowo i może ktoś skopiuje sobie takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Artur chyba nie do końca paniał myśl Krystiana ,który pytał jak wyglada wstawka w rattanowa w pełnej rekojeści ,a nie cała z ratanu .Jeśli dobrze zakumałem to zapewniam ,że wyglądają przynajmiej tak dobrze co w dzielonych ,jak nie lepiej Szkoda ,że Popper nie wstawił foty zbliżenia gabloty w Rodmas, dzisiaj akurat byłem i polukałem i powyginałem Artur zajebiaszczo kozacko z tą tuleją i KDPS od dołu. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 tak chodziło mi o połączenie rattanu z korkiem w pełnej rękojeści...powiedzmy na środku reagripa albo całkiem w dolnej części...mogło by to ciekawie wyglądać..jeszcze z takim delikatnym przejściem kolorów,to może...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) tak chodziło mi o połączenie rattanu z korkiem w pełnej rękojeści...powiedzmy na środku reagripa albo całkiem w dolnej części...mogło by to ciekawie wyglądać..jeszcze z takim delikatnym przejściem kolorów,to może...?Myślałem że cała rękojeść ma być z rattanu , sorry , oczywiście takie kompozycje robi Rodmas, pan Kawalec , Pstrągmann, Ark70 i inni, wygląda to wyśmienicie.jakbym lubił klasyczne rękojeści też bym się na taką wstawkę zdecydował.Wygląda to tak , zdjęcie z Rodmas Edytowane 26 Czerwca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 dzięki za foto,faktycznie,wygląda to nie tylko ładnie ale też praktycznie...a jak z wagą,może ten element służyć,także do wyważenia kija..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Rattan jest nakręcony na korek więc waga podobna do wagi korka klasy flor ( najlepszy i najlżejszy) .Waży na pewno mniej niż burnt a zdecydowanie mniej jak korkogumaNiestety nie może służyć jako wyważenie kija , trzeba zrobić albo plaster korkogumy lub jakiś ozdobny w miarę ciężki kapsel , chyba że robisz kij na łódkę ,wtedy jest miodzio bo krótkie blanki są zdecydowanie lepiej zbalansowane. Mojego borona wyważał kapsel + ozdobny pierścień (całość około 30 g) Edytowane 26 Czerwca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) chyba coś pomyślę przy następnym patyku,bo im dłużej oglądam tym mi się bardziej to rozwiązanie podoba...dzięki pzdr Edytowane 26 Czerwca 2013 przez krystiano1981r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Kij skończony i w poniedziałek pierwsze testy i łowienie . Spodziewam się że kij będzie megakosą bo szczyt skończyłem na 3x Kt 4,5 i Top też 4,5 więc zbrojony jest lekko trochę inaczej jak przewiduje wzorzec Fuji :25H,12H,8M,7L,6KT,5Kt oraz wspomniane 3x4,5 KT ogólnie "na sucho" sprawia wrażenie superrakiety.Obiecałem że zamieszczę wyniki testów więc kij będzie sprawdzany pod kątem klasycznej wielkorzecznej gumy oraz Drop Shota brzegowego. Jak widać gwint już nie uwiera w kant dłoni , trzymanie jest wygodne i można spokojnie pracować nadgarstkiem cały dzień bo Hers jest świetnie wyważony i punkt równowagi z dopiętym 265 g kołowrotkiem jest oddalony od środka stopki o 8 cm w stronę Topu przy wadze 155 g stanowi to spory atut i komfort łowiącego Edytowane 29 Czerwca 2013 przez mrWhite7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Brawo Artur!!!!Wycieczki w kierunku poprawy ergonomicznych uchwytów oczywiście w sensie estetycznego usuwania niedoróbek to rzadka umiejętność tym bardziej zasługuje na wyróżnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Bardzo ładnie Ci to wyszło Kolego...lubię takie wykończenie,bez kolorowych fajerwerków i wszystko fajnie stonowane...paten z "trzymaniem" palca na gołym blanku w połowach zandera ma też wielkie znaczenia (jak dla mnie)..pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Artur super wyszło,musisz opatentować ten myk Wędeczka prezentuje się malinowo.Jesienią koniecznie przywieź badyle ,choć jak łowią w połowie tak jak wyglądają, to strach zabrać Cię na miejscówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Dzięki serdeczne , wędeczki zabiorę a także w planach dwa wystrzałowe projekty kryptonim "Martwa Wisła", ale komponenty jeszcze nie dotarły więc czekam . Na Martwej będą testowane nowe gumy, więc powinniśmy mieć niezłą zabawę a bać się nie musisz tak jak i ja ,przecież nie musimy nic nikomu udowadniać a ryby i tak wędrują do wody z powrotem.Dwa łódkowce postanowiłem zrobić mniej "wyścigowo" a raczej bardziej klasycznie zobaczysz .Hers przejdzie już jutro pierwsze łowienie Edytowane 30 Czerwca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi