Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

mrWhite7 oto mi chodziło 10g + guma, od takiego zestawu zaczynam w bezwietrzne dni, natomiast 25g + guma to max sporadycznie.

Jaka powinna być długość rękojeści żeby kijek wyszedł dość lekko bez większego dociążenia ?

Chciałem zastosować przelotki S6 w ramkach tytanowych z pierścieniem cyrkonowym czyli dość lekko + kołowrotek 300g

Ja zrobiłem splity w obu i w mniejszym jest to 38 cm od końca blanku do środka stopki , dociążone jest to kapą ozdobną 15 g i pierścieniem odcinającym rattan 15 g uzyskałem wyważenie 8 cm wyważając Stellą 265 g ,w dłuższej wersji 15 lb  9' jest o centymetr dłuższa rękojeść a więc 39 cm od końca blanku nie uwzględniając kapy ozdobnej do środka stopki kołowrotkai wyważenie to 8,5 cm ,pełna wygoda i zapewniam cię że tym kijem pracuję cały dzień "z nadgarstka" bez żadnego zmęczenia.Waga kija to 179 g a mniejszego 180 g. Waga uchwytu 32 g więc jak będziesz budował weź te aspekty pod uwagę. Skoro Arek jest niezadowolony z wyważenia i wagi  kija musiał go inaczej robić i użyć innych komponentów. Odnosząc sie do takiego łowienia to bardziej komfortowy będzie 15 lb  9' 7-25g bo spokojnie obsłóży 30 g + guma w pełnym komforcie. Zapomniałem dodać że oba kije uzbrojone są w Fuji KR : 25,12 H 8M,7L, 5x6 KT szczyt MNST 6 , solidnie lekko adekwatnie i fruwa nieziemsko aczkolwiek można leszcze lżej .

Na dowód że nie zmyślam o tych 10 g + guma na trudnym łowisku 

001gv.jpg002kcz.jpg

Głowka 10 g oraz szczupła guma (Duckfin Shad 9 cm Wakasagi Daiwa Tournament) prawie całkowicie zżarta przez zanderki ,dodam że wszystkie zacięte i wyholowane

004obb.jpg005pad.jpg

Z kolei z drugiej strony wędkowałem z 10 m główką 21 g + Legend Foxa ważący 12 g w pełnym komforcie ,Złowiłem też parę zanderków więc bez obaw i te 25 g + guma obsłóży komfortowo

Edytowane przez mrWhite7

Jeżeli ten balnk SS9015-2 9'0” 5-15lb 5-25g faktycznie obsłuży 7-30g + guma to będzie lepsze rozwiązanie

Zanderki zasmakowały się w tej gumie :)

Tak SS9015-2 9'0” 5-15lb 5-25g  będzie bardziej dostosowany do twojego łowienia a gumę polecam ,pięknie chodzi trochę szerzej niż te od klasycznego opadu ale na razie jest najskuteczniejsza :) należy do moich ulubionych  "seryjnych morderców" Z kolei Legend Foxa oraz Kitechy były były skuteczne w tamtym roku aczkolwiek w tym też łowią i zasługują też na miano "seryjnych morderców" 

Oczywiście żartem bo ryby wracają do wody w dobrej kondycji 

Edytowane przez mrWhite7

• 4 tygodnie później...

Wróciłem z urlopu ,przywiozłem parę blanków i zabrałem się za Hersa , właściwie Design jak i zastosowanie tego kija będzie prawie takie samo  jak w poprzednich kijach ale to prawie robi  różnicę. Jakiś już czas łowię wędkami z uchwytem PacBay i jest to dla mnie mega wygodny uchwyt ale ma jedną wadę, a mianowicie trochę uwiera gwint znajdujący się w tylnej części uchwytu. Postanowiłem to jakoś obejść i chyba się udało. Kij może wygląda trochę "dziwnie" ale wygoda jest dla mnie najważniejsza.Sporym wyzwaniem było wytoczenie korka ale nawet w prymitywnych warunkach można sobie poradzić.

Dla porównania wstawiłem foty podobnego kija w wersji z widocznym gwintem.

lhl0.jpg

6fx1.jpg4lo9.jpgcp1i.jpg17mq.jpge59c.jpggb3u.jpghnrh.jpg

Kij jeszcze nie skończony tylko na razie rękojeść złożona i sklejona

Edytowane przez mrWhite7

bardzo ładne wykończenie dolinka,mam jednego kija od P.Kawalca i też tak jest dolnik w dzielonej wykończony (inny kolor rattanu)pzdr

Dzięki serdeczne, za rattany odpowiedzialny jest Ark70 ale ładne dostaniesz też w Rodmasie

Edytowane przez mrWhite7

moim zdaniem to ten rattan tak "uszlachetnia" kija...w ogóle wstawka z drewna lub czegoś na wzór dodaje takiego "ciepła" w ogólnym wyglądzie...ciekawe jak by się to prezentowało w pełnej rękojeści...?

Popatrz na prace Łukasza z Rodmas , on robi całe rękojeści z rattanu oczywiście dzielone bo pełna rękojeść klasyczna chyba nie za bardzo by wyglądała a dzielona całkiem , całkiem

http://rodmas.pl/?attachment_id=836

Edytowane przez mrWhite7

Artur chyba nie do końca paniał myśl Krystiana ,który pytał jak wyglada wstawka w rattanowa w pełnej rekojeści ,a nie cała z ratanu .Jeśli  dobrze zakumałem to zapewniam ,że wyglądają przynajmiej tak dobrze co w dzielonych ,jak nie lepiej :) Szkoda ,że Popper nie wstawił foty zbliżenia gabloty w Rodmas, dzisiaj akurat byłem i polukałem i powyginałem :)

Artur zajebiaszczo kozacko z tą tuleją i KDPS od dołu.

Edytowane przez Dąbek 111

tak chodziło mi o połączenie rattanu z korkiem w pełnej rękojeści...powiedzmy na środku reagripa albo całkiem w dolnej części...mogło by to ciekawie wyglądać..jeszcze z takim delikatnym przejściem kolorów,to może...?

Myślałem że cała rękojeść ma być z rattanu , sorry , oczywiście takie kompozycje robi Rodmas, pan Kawalec , Pstrągmann, Ark70 i inni, wygląda to wyśmienicie.jakbym lubił klasyczne rękojeści też bym się na taką wstawkę zdecydował.

Wygląda to tak , zdjęcie z Rodmas

86016226.jpg

Edytowane przez mrWhite7

Rattan jest nakręcony na korek więc waga podobna do wagi korka klasy flor ( najlepszy i najlżejszy) .Waży na pewno mniej niż burnt a zdecydowanie mniej jak korkoguma

Niestety nie może służyć jako wyważenie kija , trzeba zrobić albo plaster korkogumy lub jakiś ozdobny w miarę ciężki kapsel , chyba że robisz kij na łódkę ,wtedy jest miodzio bo krótkie blanki są zdecydowanie lepiej zbalansowane. Mojego borona wyważał kapsel + ozdobny pierścień (całość około 30 g)

Edytowane przez mrWhite7

Kij skończony i w poniedziałek pierwsze testy i łowienie . Spodziewam się że kij będzie megakosą bo szczyt skończyłem na 3x Kt 4,5 i Top też 4,5 więc zbrojony jest lekko trochę inaczej jak przewiduje wzorzec Fuji :25H,12H,8M,7L,6KT,5Kt oraz wspomniane 3x4,5 KT ogólnie "na sucho" sprawia wrażenie superrakiety.Obiecałem że zamieszczę wyniki testów więc kij będzie sprawdzany pod kątem klasycznej  wielkorzecznej  gumy oraz Drop Shota brzegowego.

6qaf.jpgkslx.jpgcrj9.jpge989.jpgoexz.jpg1ji1.jpg

Jak widać gwint już nie uwiera w kant dłoni , trzymanie jest wygodne i można spokojnie pracować nadgarstkiem cały dzień bo Hers jest świetnie wyważony i punkt równowagi z dopiętym 265 g kołowrotkiem jest oddalony od środka stopki o 8 cm w stronę Topu przy wadze 155 g stanowi to spory atut i komfort łowiącego 

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

Dzięki serdeczne , wędeczki zabiorę a także   w planach dwa wystrzałowe projekty kryptonim "Martwa Wisła", ale komponenty jeszcze nie dotarły więc czekam . Na Martwej będą testowane nowe gumy, więc powinniśmy mieć niezłą zabawę a bać się nie musisz tak jak i ja ,przecież nie musimy nic nikomu udowadniać a ryby i tak wędrują do wody z powrotem.Dwa łódkowce postanowiłem zrobić mniej "wyścigowo" a raczej bardziej klasycznie :) zobaczysz .Hers przejdzie już jutro pierwsze łowienie

Edytowane przez mrWhite7