Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem i przetestowałem już Elitkę 17 lb 8'6" St.Croix i pierwsze wrażenia są takie że jest to coś pośredniego między Hersem a Vegterem .Nie jest tak szybka jak Hers ale ma piękne ugięcie , nie pociągnie tyle i tak agresywnie co Hers o tych samych parametrach .Przy prawie identycznym wykonaniu waży 153 g a więc prawie równowaga i jest identycznie wyważona jak Hers .Niestety jeszcze nie miałem na nią ryby i myślę że nie będzie ryb puszczać ale z Hersa też nie ma spadów . Myślę że jest to wędka dla klasyków ceniących harmonijne i progresywne ugięcie przy szybkiej szczytowej akcji (zacięcie) aczkolwiek Hers jest bardziej mocny i bardziej sprężysty w szczycie. Więcej da się powiedzieć przy co najmniej półrocznym użytkowaniu, więc porównanie na tą chwilę jest jeszcze niepełne. Nie wiem jak z przewodzeniem sygnałów bo jednorazowy test na pewno niczego nie załatwia ale konstrukcję bardzo wysoko oceniam. Odległości rzutowe mniej więcej na tym samym poziomie co Hers.

Foty Elitki wstawię jutro

Edytowane przez mrWhite7

Coś czuję Artur, że wsadziłem Cię na minę z tym blankiem :( jakiś niedosyt czuję w Twojej wypowiedzi....

A byłem przekonany na 100% że będziesz zadowolony,- szkoda...

Sumówka jaką pokazałeś wyżej,- ech,- fajnie wyszły te omotki z podomotką, chyba poproszę Cię o poprawienie mojej sumówki ;)

Dziękuje Artur za info.

Szukam alternatywy ( tz coś dłuższego ) dla RCLB 70XL bo czasami jest lekko za krotko ;)

Moja Elitka do 12lb własnie nabiera kształtów u Rafała @Dąbka i aż się nie moge doczekać co to wyjdzie ;)

Coś czuję Artur, że wsadziłem Cię na minę z tym blankiem :( jakiś niedosyt czuję w Twojej wypowiedzi....

A byłem przekonany na 100% że będziesz zadowolony,- szkoda...

Sumówka jaką pokazałeś wyżej,- ech,- fajnie wyszły te omotki z podomotką, chyba poproszę Cię o poprawienie mojej sumówki ;)

Arek wcale mnie nie wsadziłeś na minę bo to piękny kij i jak najbardziej będę mim łowił, bo nie zawsze trzeba łowić agresywnie .Jesienią będzie bardziej wskazany niż Hers bo chyba mam większe zaufanie jeżeli chodzi o hol (ugięcie miodzio ) i na pewno poleciłbym ten blank do brzegowych połowów sandacza i nie tylko sandacza. Jest bardziej uniwersalny a Hers to tylko sandacz, a więc kij typowo specjalistyczny i jedyny w swoim rodzaju .Elitka będzie dalej testowana bo  jeszcze o niej  sporo nie wiem ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne.Jestem oczywiście zadowolony w 100 % bo kije się nie dublują a łowienie Elitką to spora przyjemność co do omotek to zawsze możesz liczyć na moją pomoc.

Edytowane przez mrWhite7

Dziękuje Artur za info.

Szukam alternatywy ( tz coś dłuższego ) dla RCLB 70XL bo czasami jest lekko za krotko ;)

Moja Elitka do 12lb własnie nabiera kształtów u Rafała @Dąbka i aż się nie moge doczekać co to wyjdzie ;)

Nie jestem sumiarzem i trudno mi się wypowiadać a tym bardziej porównywać Batsona i tego Avatara ale wiem że koledze aż się oczy zaświeciły po rzutach testowych i otrzymał dobre narzędzie do połowu suma z brzegu metodą spinningową. Na Elbie jest bardzo dużo miejscówek które łatwiej obłowić z brzegu stąd duże zainteresowanie takim blankiem . Widziałem też sporo wędkarzy (szczególnie jesienią) jak łowi kijami na tych blankach sandacze i sumy na ogromne gumy , więc jeżeli jest taka potrzeba to warto sprawę przemyśleć. 

No i super ;)

Teraz już nie ma sensu na szybkiego w koncówce sezonu strugać jakąś pałke pod sumka.

Trzeba bedzie w trudnym okresie zimowym pomyśleć i złożyć kijek.

A alternatyw w gruncie rzczy zbyt wiele nie ma  ;)

No i bedzie już nieco wiadomo , bo już ktoś nim połowi i jakieś zdanie sobie wyrobi :)

No i super ;)

Teraz już nie ma sensu na szybkiego w koncówce sezonu strugać jakąś pałke pod sumka.

Trzeba bedzie w trudnym okresie zimowym pomyśleć i złożyć kijek.

A alternatyw w gruncie rzczy zbyt wiele nie ma  ;)

No i bedzie już nieco wiadomo , bo już ktoś nim połowi i jakieś zdanie sobie wyrobi :)

Jestem zwolennikiem nie wyważania drzwi skoro są one otwarte i trzeba trochę posiedzieć przed netem i poczytać  a potem składać właściwy blank do właściwych zastosowań.Cieszę się zatem że znalazłem trochę przypadkowo sumową alternatywę bo blanki te są w Polsce prawie nieznane. .Lubię poszukiwać a że głównym łowieniem jest sandacz i guma więc trzeba sporo spróbować aby być przekonanym w 100 % . W tym roku zrobiłem i przetestowałem pod kątem mojego wędkarstwa trzy konstrukcje i te konstrukcje sprawdziły się w 100% no może Elitka potrzebuje jeszcze sporo testów ale konstrukcje z Krakowa funkcjonują i to jest najważniejsze. Nie wylądują zatem na giełdzie i w stosunku do renomowanej amerykańskiej konstrukcji mają porównywalne właściwości użytkowe.

Artur widzę,że udało się rozgryźć temat spasingu sumówki ,a wędka prezentuje się zacnie.Kumpel na pewno będzie zadowolony :)  

Dzięki Rafał za pomoc w spacingu , w końcu poszedłem na kompromis bo wędka jest spinningowa i oddaliłem otwierającą o 62 cm od stopki korby i siły ładnie progresywnie gną blank w sposób bardzo naturalny i nie ma ryzyka że wędka trzaśnie gdzieś na dole na skutek niewłaściwie podpartego dołu a tak to konstrukcja jest mocna i rzuty  są ok .Sugerowałem jeszcze jedną przelotkę ale kumpel jakoś nie był tym pomysłem zachwycony.

MrWhite po tym opisie to wychodzi mi , że hers to wykałaczka jest :P  Ale sie proszę nie denerwuj bo wykałaczka to przydatna rzecz jest ;)

Co do elitki to fajna robota w szczególności omotki  B)  Tyle , że może niepotrzebnie rękojeść w kolorach tęczy i naklejka firmowa :rolleyes: . To tylko zdanie widza ;)

Hers ma dużo mocy i sprężystości w szczycie dlatego główka 28 g + tuba nie będą dla niego żadnym problemem pomimo że szczyt ma 1,7 mm to jest bardzo sprężysty i szybki. Nic dziwnego przy takim wysokim module , dodatkowo pod obciążeniem ładnie progresywnie się gnie. Elitka ma szczyt trochę wolniejszy i pod obciążeniem szybciej wchodzi w ugięcie. Jest "cieplejsza" i bardziej uniwersalna.Nie znam dokładnej definicji "wykałaczka" dlatego trudno mi się do tego odnieść .Nie gniewam się ani nie mam takiego zamiaru bo kij funkcjonuje fenomenalnie jeżeli chodzi o moje potrzeby. Dla innego wędkarza łowiącego trochę wolniej czy też leniwiej Elitka to klasa i będzie prze szczęśliwy łowiąc na taki kij. Sprawa nalepek to duży dylemat ,jedni lubią drudzy nie .Zaliczam się raczej do tych nielubiących nalepek . Czasami stosuję oryginalne jeżeli tylko są stonowane i nie z hologramami ,świecidełkami itp.W tym wypadku zastosowałem naklejkę firnową z turkusową wstawką nawiązując do kolorów blanków St.Croix  ale masz rację efekt nie powala  :(

Cześć 

Łowiłem na niego tylko raz i przy 10 g + 4" guma i miałem dobry kontakt z przynętą ,myślę że 7,5 g to rozsądna dolna granica i kontrola przynęty. Kij podoła 25 g + guma przy 28 g już "dyszy" to znaczy szczyt zaczyna klękać i się nie wyrabia , aczkolwiek można podbijać z korby lub na raz jigować ale bez szaleństw :)

Nie wiem jak wygląda sprawa poprawnego zacięcia przy górnym c.w. ale wszystko będzie sprawdzone i przetestowane .Jest dobrze opisany i MH to właściwy i poprawny opis

Edytowane przez mrWhite7

Witam,

MrWhite, z uwagi na fakt, iż noszę się z zamiarem uzbrojenia Monster Borona 2,52m i 7-30g wg KR concept, byłbym Ci bardzo wdzięczny za szczegółowe opisanie uzbrojenia tej Elitki 2,60m i 10-28g. Chodzi mi mianowicie o wielkość, ilość i rozstaw przelotek, a także odległość od osi stopki kołowrotka do końca dolnika i do przelotki prowadzącej.

Pozdrawiam serdecznie

Witam,

MrWhite, z uwagi na fakt, iż noszę się z zamiarem uzbrojenia Monster Borona 2,52m i 7-30g wg KR concept, byłbym Ci bardzo wdzięczny za szczegółowe opisanie uzbrojenia tej Elitki 2,60m i 10-28g. Chodzi mi mianowicie o wielkość, ilość i rozstaw przelotek, a także odległość od osi stopki kołowrotka do końca dolnika i do przelotki prowadzącej.

Pozdrawiam serdecznie

Jak w sici normalne to pomierzyłbym odległości ale jak KR to inna bajka :) .

witam!mrWhite mam pytanko,który Twoim zdaniem  blank jest lepszy do gum(sandacz ) Hers 17lb czy Vegter 20lb ?

Cześć 

Wszysko zależy od tego jak łowisz i jaki masz temperament :) Do ostrego podbijania i DropShota to Hers jest klasą  ,pod spokojne podbijanie oraz klasyczny opad Vegter ma lepsze właściwości ,brania są dobrze odczuwalne (chyba troszkę intensywniej niż Hers) a hol ryb to już bajka .Skuteczność borona jest w granicach 99% Z całą pewnością dla jednego Hers będzie marzeniem a dla drugiego Vegter .Powiem szczerze że oba kije sprawiają mi frajdę i oba są doskonałe na sandacza ale Vegter jest bardziej uniwersalny a więc ze szczupakiem nie będziesz miał żadnych problemów.Tylko do gum i do sandacza to moim zdaniem Hers 

Witam,

Pozdrawiam serdecznie

Jeżeli to wersja 8'6" 20 lb to mam taki kijaszek i Elitka nie będzie potrzebna .Jak pomierzę to wyślę spacing na priv 

Cześć 

Wszysko zależy od tego jak łowisz i jaki masz temperament :) Do ostrego podbijania i DropShota to Hers jest klasą  ,pod spokojne podbijanie oraz klasyczny opad Vegter ma lepsze właściwości ,brania są dobrze odczuwalne (chyba troszkę intensywniej niż Hers) a hol ryb to już bajka .Skuteczność borona jest w granicach 99% Z całą pewnością dla jednego Hers będzie marzeniem a dla drugiego Vegter .Powiem szczerze że oba kije sprawiają mi frajdę i oba są doskonałe na sandacza ale Vegter jest bardziej uniwersalny a więc ze szczupakiem nie będziesz miał żadnych problemów.Tylko do gum i do sandacza to moim zdaniem Hers 

Dziekuje !

Powinien pójść jaki wniosek do FA o np. dożywotnią, 90% zniżkę na blanki dla MrWhite. Kupa rzetelnych, szczegółowych, przydatnych i fachowych informacji o produktach z FA (i nie tylko).

Szkoda, że nikt nie ma tyle ... (nie wiem czego), ażeby testować i dzielić się spostrzeżeniami tak szeroko.

Żeby się mądrze wypowiadać o blankach trzeba mieć wiedzę , doświadczenie i porównanie. Innymi słowy trzeba tonę blanków przerzucić ( świadomie ) i jeszcze potrafić wyciągać trafne wnioski.

Większość osób na forum nie ma takich doświadczeń dlatego pokornie nie zabierają głosu na takie tematy.

Na ten przykład :

Co warte będą moje zachwyty nad CTSami i ze swadą pisane opisy , skoro przedtem miałem tylko jakieś Dragony.