Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Długo nie trwało i następny kolega zapragnął "nową sandaczówkę" na blanku MHX i z uchwytem PacBay .Wybór padł tym razem na blank 1024F MHX serii MHX Salmon & Steelhead. Założenia splitgrip z raczej ciemnymi gryfami oraz czarny Thread (omotka) z metalik Red tiped oraz  trim bands (wstawki) a więc "do roboty" 

003sst.jpg005mci.jpg006kxg.jpg007mna.jpg008uum.jpg010acm.jpg011kk.jpg012nl.jpg

Zgodnie z sugestiami Arka (Rheinangler) zrobiłem symboliczny fore co czyni rękojeść jeszcze bardziej zgrabną o kształtach "superlaski" 

Na razie wygląda to bardzo ergonomicznie ,lekko poręcznie i sądzę że przyszły właściciel otrzyma dobrą sandaczową "strzelbę"

Blank jest raczej szybki akcja Fast , Taper Fast ,ugięcie typowo szczytowe blank jak na tą długość lekki 75 gam.Bez problemu pociągnie główki 30 gr + 4 guma w opadzie. Kij będzie zastosowany pod sandacza na dużą rzekę .Z tego co widzę to bez problemu poradzi sobie z podbiciem (pojedyncze podwójne) można też spróbować połowić na koguty o ile nie chcę się nam spacerować z dwoma kijami ale spytaj Dąbek111 on jest ekspertem od tych blanków i technik łowienia chociaż jakoś ostatnio się gdzieś "zapodział"  i się nie udziela .

Edytowane przez mrWhite7

Jako uniwersał który sprawdzi się na sandacza oraz na szczupłego wybierz mocniejszego 1025F MHX StSa troszkę mniej zbieżny o bardziej "ciepłym" ugięciu bardziej mocniejszym blanku i dczko cięższy i c.w. to samo. Ten będzie ubrany klasycznie w Y 30, 20 lub 16, 12 lub 10 ,8V, 2x7L i 3x6L tip 6

Edytowane przez mrWhite7

ja bym jednak radził na szczupaka i bolka na ciężko 1024f, chyba że nie będzie się łowiło lżejszym łbem niż 15g,bo 1025 ponizej 15g+guma to juz słabo z czuciem... co do mocy to 1024 ma jej wystarczajaco na szczupaka i sandacza,a 1025 to i suma do 15kg bez problemu jeżeli będzie trochę czystej wody w koło 

Cześć WOBI

Poradziłem 1025F ze względu na nieco inne bardziej pełne ugięcie ale jeżeli wędka ma być z opcją na sandacza + przyłów szczupakowy to 1024F jak znalazł.Masz rację co do czucia ostatnio 1025F przeszedł testy i 14 gr + 4'guma nie ciekawie to wyglądało ,kij zaczynał życie przy 18 gramach a 22-25 gr to jego żywioł i czuł się  jak "ryba w wodzie"

Edytowane przez mrWhite7

Wiedziałem że ktoś to w końcu napisze :)

Józek kolor plecionki niestety to porażka ale musiałem ją kupić bo byłem "gościnnie" u kolegi w dawnych DDRach na sandaczu i nieznajomość łowiska kosztowała mnie chyba połowę szpuli więc musiałem uzupełnić w tamtejszym sklepie. Sprzedawca miał tylko Strofta 7 kg za to różowiutką lub jakąś żółtą amerykańską ale bez sygnowania EFTTA LINE CHARTER  co czyni produkt podejrzanym. Było nie było musiałem kupić "różową panterę" za to sygnowaną EFTTA do której mam pewność deklarowanej wytrzymałości http://www.efttalinecharter.com/en/members

Shimano weszło do Europy z nową korbą ( w Japan i Stanach był grubo wcześniej) , troszkę lżejszy od Stelli ,technologia ta sama a nazywa się Shimano Vanquish w rozmiarze 3000 i 4000 , miałem go już w rękach i robi wrażenie,oj robi, więc z tym jedynie słusznym nie przesadzajmy :)

.

Shimano weszło do Europy z nową korbą ( w Japan i Stanach był grubo wcześniej) , troszkę lżejszy od Stelli ,technologia ta sama a nazywa się Shimano Vanquish w rozmiarze 3000 i 4000 , miałem go już w rękach i robi wrażenie,oj robi, więc z tym jedynie słusznym nie przesadzajmy :)

Ja nie przesadzam, ale chyba znasz znaczenie słowa "prawie" :) .

To jest to prawie co stella.

no piękna kosa wyszła :-) Strasznie ładny uchwyt wyszedł. Mam pytanie takie czysto warsztatowe. Jakie obroty i jaki papier (gramatura) użyłeś przy toczeniu korka razem z pianką ? Sam robiłem ostatnio badyla w takim połączeniu i chcę wiedzieć jakie są szkoły i podejścia do tematu ;-)

pozdro Maciek

no piękna kosa wyszła :-) Strasznie ładny uchwyt wyszedł. Mam pytanie takie czysto warsztatowe. Jakie obroty i jaki papier (gramatura) użyłeś przy toczeniu korka razem z pianką ? Sam robiłem ostatnio badyla w takim połączeniu i chcę wiedzieć jakie są szkoły i podejścia do tematu ;-)

pozdro Maciek

Rękojeści robię zawsze moim standardem, a więc zgrubnie zaczynam 120 aż uzyskam przybliżony kształt,wstępne wygładzanie 360, dokładne wygładzanie 600 i polerowanie 1000 jak jestem niezadowolony to nawet 2000 ale chyba tylko raz coś się takiego przytrafiło . Obroty, hmm... moja wiertarka nie ma regulacji więc leci na maxa 2600 obr/ min .Pianka potraktowana papierem 1000 zaczyna nabierać połysku. Zawsze robię schemat czy też szkic gryfów i efekt musi być zamierzony a nie na zasadzie co będzie to będzie.

Edytowane przez mrWhite7

Artur,- wszystko gustownie i bez wodotrysków czyli tak jak lubię skromie i elegancko. Ponadto wydaje mi się ze w przypadku zacięcia tzw byka, ten fore spełni role i ręka nie będzie się ślizgała po blanku (oczywiście ze względu na spoconego łowcę  :lol: )

Ja przynajmniej wolę wyżej chwycić za fore gdy ryba jest naprawdę duża zamiast męczyć nadgarstek który w przypadku oparcia dolnika pod przedramieniem jest w dość niewygodnej pozycji... Oczywiście mowie tu o dużych rozmiarach sandałów. Swoją drogą jak przegladąłem ostatnio paradę sandaczowych rekordów ubiegłorocznych esoxa to pierwsza 15 była z rybami powyżej 1m...