Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

"Zgadza się to prawie Stella ale przekładnie ma z CI4 więc jest troszkę lżejszy 240 gr przy 265 Stelli w modelu 4x"

Przekladnia z CI4  ?  to chyba tylko do tego by stalo w gablocie :o

Przekladnia z plastiku - o tym jeszcze nie slyszalem :o

...

Czy na sali jest lekarz ? ;)

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Cześć WOBI

Poradziłem 1025F ze względu na nieco inne bardziej pełne ugięcie ale jeżeli wędka ma być z opcją na sandacza + przyłów szczupakowy to 1024F jak znalazł.Masz rację co do czucia ostatnio 1025F przeszedł testy i 14 gr + 4'guma nie ciekawie to wyglądało ,kij zaczynał życie przy 18 gramach a 22-25 gr to jego żywioł i czuł się  jak "ryba w wodzie"

Dokladnie ,jak nie ma wiatru to można 12-15g też czuć jako-tako. Co do różowej plecionki to kilka lat temu łowilem na takiego fireline i nie miałem dotąd lepiej widocznej w różnych warunkach pletki do opadu.

"Zgadza się to prawie Stella ale przekładnie ma z CI4 więc jest troszkę lżejszy 240 gr przy 265 Stelli w modelu 4x"

Przekladnia z CI4  ?  to chyba tylko do tego by stalo w gablocie :o

Przekladnia z plastiku - o tym jeszcze nie slyszalem :o

...

Czy na sali jest lekarz ? ;)

Die Vanquish F aus dem Hause Shimano wird das Herz von vielen Spinnfischern erfreuen. Denn diese Stationärrolle hat einiges zu bieten. 

Wenn es eine Rolle mit der Stella aufnehmen kann, dann diese Vanquish Reihe. Sie wurde gemäß den höchsten japanischen Qualitätsansprüchen entwickelt und sie wird in Japan hergestellt.

Es handelt sich um die erste Rollenserie, die mit einem Rotor aus dem innovativen Material Ci4+ überzeugt, es sind daher die leichtesten Rollen ihrer Größe im Markt. 

Das X-Ship Getriebe in einem Gehäuse aus Magnesium garantiert einen absolut sanften und kraftvollen Lauf. Selbstverständlich wurde auch hierbei wieder das bewährte AR-C Spulensystem verwendet. Dieses Sytem besteht aus den patentierten Spulenkanten Design, dem Spulenhub und dem Schnurlaufröllchen. Es liefert effizientere Würfe mit weniger Aufwand, indem es erheblich Schnurdrall, Backlash und Windknoten reduziert. Aufgrund des patentierten Spulendesigns mit der V-förmigen Spulenkante kommt die Schnur in kleineren, engeren Bögen von der Spule und ermöglicht somit weitere und genauere Würfe bei weniger Backlash. 

Bei der Lieferung ist die Spule auf die optimale Aufwickelform eingestellt. Mit Hilfe der angebrachten und zusätzlich mitgelieferten Unterlegscheiben können Sie die Aufwickelform jedoch nach Wunsch einstellen. Bei Schnüren aus Fluorkohlenstoff und anderen harten Materialien ist es am besten, die Schnur mehr auf der Vorderseite der Spule aufzuwickeln, um Rückstöße zu vermeiden. Durch entfernen oder hinzufügen von Unterlegscheiben können Sie selbst bestimmen, ob sich die Schnur gleichmäßig auf der Spule verteilt oder nach vorne bzw. nach hinten hin konisch aufwickelt. 

Shimano nennt dieses System "Aero Wrap II". Durch die erhöhte Getriebeeffizienz (geschlossene parallele Wicklung plus Zwei-Geschwindigkeits-Spulenhubsystem) verbessert Aero Wrap II Schnurverlegung und Wurfeigenschaften. An der Rolle ist ein Easy Maintenace Port angebracht, durch den Sie die Rolle selbst warten können ohne das Gehäuse öffnen zu müssen.

Polecałeś sklep niemiecki to możesz sobie po niemiecku przeczytać . W każdym bądź razie kołowrotek kilkanaście klas lepszy niż szmelc zakupiony gdzieś w dalekiej Azji i sprzedawany pokątnie kolegom ,którzy nie podzielają entuzjazmu sprzedawcy i nie śmieć kolego w moim wątku , załóż sobie swój i wypisuj jak to nie lubisz czerwonych kołowrotków, splitgripow oraz KR a ode mnie się odwal

Edytowane przez mrWhite7

• 2 miesiące temu...

Jak znajomi wiedzą zakupiłem polskiego borona i ostro się zabrałem do pracy. Chcę wkleić parę zdjęć z budowy kija , zaznaczam że wszystko jest na razie na ścisk , taśmę i w fazie przymiarki. Pierścienie nie wklejone , to samo s gripami więc jeszcze nie wszystko spasowane i dopracowane ale zarysowuje się pomału wygląd kija

003zfqu.jpg006xkk.jpg013ea.jpg009ed.jpg011hcy.jpg014sy.jpg020gtv.jpg024iq.jpg033lau.jpg034nnf.jpg030ko.jpg025lbi.jpg

016wxi.jpg

Ratan wykonał forumowy Ark70 ,pierścienie według naszego pomysłu dotoczył kolega Arka70 oraz kolega Dąbka111 :)

Dzięki za dobrą robotę myślę że nie spieprzę sprawy bo kij teraz już się podoba i będą z niego ludzie   :)

036so.jpg

038oi.jpg

C.D.N. 

Szczytówka

039cz.jpg040lcd.jpg041ef.jpg043nki.jpg044zue.jpg045cd.JPG046if.jpg047li.jpg048nx.jpg

Przelotka szczytowa MNST 6 , nie cierpię lakierować MNST  :wacko:

Edytowane przez mrWhite7

Ożesz ale zbajerowany dół kijka :) .Fantazja niezła, Artur przebiłeś chyba megabasa :) .

Panie Kolego będą niemiaszki cmokać nad wodą :rolleyes: .Poiwedz im że to design Polstyle :lol:  :lol: .

Szczerze patrzę na te przelotki z niedowierzaniem, że z tego normalnie będzie latało :lol:  :lol: .

• Like 1

Fajna kompozycja z tego wyszła, generalnie japan style nie bardzo mnie kręci, jednak w tym wydaniu  smakowicie to wyglada. :)

cieszę się że udalo Ci się wszystko idealnie spasować.

Jestem pod wrazeniem i czekam na efekt końcowy.

ps. Omotka na pierscionku doważającym zarąbiscie wygląda!!

Dzięki Arek 

Kij "zmiękł" trochę po ubraniu w przelotki i nie jest już taki ostry jak blank, ale power pozostał .Nie stracił na szybkości. W tygodniu pierwsze testy nad wodą. Porobię foty z ugięcia bo ugięcie samego blanku tak naprawdę nie jest do końca miarodajne. Doważyłem go 15 gramowym pierścieniem + 15 g kapa kończąca  i teraz punkt wyważenia z kołowrotkiem 260 g jest około 8-9 cm od środka stopki co przy całkowitej wadze kija 185 g jest do zaakceptowania i dobrą wiadomością dla Ciebie. Można oczywiście kij zrobić około 30 gram mniej ale będzie leciał na pysk a teraz czuć w ręku siłę no i słuszną wagę. Dojdzie jeszcze trochę omotki na dolniku i myślę że całość zamknie się w 190 g a więc spoko :)

Szczytówka raz jeszcze ,nie mogłem się oprzeć zrobienia zdjęć makro każdej przelotki.Fotograf ze mnie kiepski ale chyba troszkę się udało

002epls.jpg003hau.jpg005sym.jpg013trt.jpg006gwb.jpg007qix.jpg008kxb.jpg009zyf.jpg010gyv.jpg011xg.jpg012xol.jpg

Edytowane przez mrWhite7

No i super to wygląda, szczególnie grip z ratanem i pierścionki.Co prawda uchwyt wizualnie mi nie leży,ale za to świetnie się go trzyma w łapie,kumpel zakupił taki sam i przyznam ,że wykonany z dobrego materiału,nie ma wrażenia plasticzanego jak zwykłe DPSy.

Omotki dobrane do blanku i rękojeści świetnie jak i polakierowane wzorowo. :)

Przelotki wcale nie takie małe,ale latałoby też dobrze na 5.5 czy nawet na4.5 ,ale rozumiem twoje priorytety .

Z niecierpliwością czekam na relację z testów nad wodą ,nie ukrywam że myślę o tym właśnie blanku pod rzecznego casta :D

W niedzielę byłem na pstrągach i prawie cały dzień łowiłem wędką z takim uchwytem. Trochę musiałem się przestawić z dotychczasowych przyzwyczajeń i po każdym rzucie zmieniać położenie ręki na uchwycie co denerwowało mnie okropnie, ale samo prowadzenie przynęty jest mega wygodne i takim uchwytem. 

Dziurka na paluch leżący na blanku jest bardzo wygodna ale gdyby ktoś zapytał,- czy lepiej się czuje co robi przynęta to odpowiedziałbym - nie zauważyłem ;) różnicy... Może dlatego, że to był szklak bez boronu, a może już nie zwracam na to uwagi :lol:  :lol:  :lol:  :lol: .

Tak czy tak jak ktoś trafi ze swoim trzymaniem pod ten uchwyt to nie będzie chciał innego. Wydaje mi się, że dla tych którym bardzo leży SKSS  ten PB nie będzie optymalnym rozwiązaniem...

Artur,- MNST 6 wyszła i pasuje zajebiście!!!! To obecnie moja ulubiona szczytówka ;) może dlatego tak mi się podoba :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Rheinangler

WOBI , oczywiście że zrobię foty z ugięcia , teraz kijaszek się "kręci" bo zabrałem się za dolnik. Testy przewiduję pod koniec tygodnia lub w poniedziałek ze względu na lakier. Widziałem u Ciebie na twoim wątku piękne kijaszki na blankach z Krakowa. Jak je oceniasz i czy te węglowe podejdą pod mętnego ? To że wspaniale dadzą radę szczupcom , kleniom , bolkom i jaziom to jestem pewien .Sandacz wymaga niego innego bardziej  specyficznego kijaszka i jestem ciekaw jak to oceniasz ? Postawiłem na Vegtara jako typowy kij sandaczowy i jestem też ciekawy czy trafiłem  :rolleyes: "Na sucho" wygląda to bardzo dobrze  

Artur sandacz nie jest raczej moja specjalnością choćby ze względu na to ze w łowiskach na których łowię najczęściej nie jest rybą dominującą .Po za tym przeważnie wolę inne ryby...Jak dla mnie to taki Blaas F wystarczy na szczupaki i bolki,a jak trzeba to i sandacze da się połowić,Jak bym składał kij typowo pod zedy to patrząc po parametrach z tych blanków bym wybrał Hersa 17 lub 25lb. Jeżeli okaże się że boron jest wystarczająco szybki i mocny górą do ostrego opadu,a dodatkowo da jeszcze lepsze czucie i będzie miał szerszy zakres komfortowego cw., to trafiłeś w dziesiątkę....

Artur sandacz nie jest raczej moja specjalnością choćby ze względu na to ze w łowiskach na których łowię najczęściej nie jest rybą dominującą .Po za tym przeważnie wolę inne ryby...Jak dla mnie to taki Blaas F wystarczy na szczupaki i bolki,a jak trzeba to i sandacze da się połowić,Jak bym składał kij typowo pod zedy to patrząc po parametrach z tych blanków bym wybrał Hersa 17 lub 25lb. Jeżeli okaże się że boron jest wystarczająco szybki i mocny górą do ostrego opadu,a dodatkowo da jeszcze lepsze czucie i będzie miał szerszy zakres komfortowego cw., to trafiłeś w dziesiątkę....

WOBI wiem że trafiłem w "10" ale chcę blankami grafitowymi zainteresować niemiaszków z forum rutenbau więc niedopuszczalnym jest pisanie o blankach podpierając się wiadomościami "z sufitu" Do ciebie mam zaufanie , więc z zastrzeżeniem że jest to opinia nie moja ale speca można blanki opisać. Każda opinia mile widziana :)

No i super to wygląda, szczególnie grip z ratanem i pierścionki.Co prawda uchwyt wizualnie mi nie leży,ale za to świetnie się go trzyma w łapie,kumpel zakupił taki sam i przyznam ,że wykonany z dobrego materiału,nie ma wrażenia plasticzanego jak zwykłe DPSy.

Omotki dobrane do blanku i rękojeści świetnie jak i polakierowane wzorowo. :)

Przelotki wcale nie takie małe,ale latałoby też dobrze na 5.5 czy nawet na4.5 ,ale rozumiem twoje priorytety .

Z niecierpliwością czekam na relację z testów nad wodą ,nie ukrywam że myślę o tym właśnie blanku pod rzecznego casta :D

Rafał , wierz mi że ten blank to niesamowita siła i przelotki 4,5 byłyby raczej nieadekwatne :) Co do koloru omotek to foty robiłem przy sztucznym świetle i sprawiają wrażenie czarnych a w rzeczywistości to ciemnoczerwony "Garnet" .Dziś lakierowałem dolnik i porobiłem foty przy świetle dziennym więc lepiej oddają realną barwę .Rzec można kij jest prawie gotowy i teraz jest jeszcze "na karuzeli" :)

003kl.jpg006elb.jpg007dpe.jpg009rwm.jpg011bkh.jpg013pk.jpg014vsz.jpg

Testy nad wodą pojutrze albo jeszcze później bo lakier musi się spolimeryzować   :)

Edytowane przez mrWhite7