Skocz do zawartości

Mnie też ta choroba dotknęła

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Nie oddam moich sandaczy   :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  zaprosiłem już Arka na hamburskiego sandacza myślę że wszystkich nie da rady wyłapać więc jak Józek wyraziłby zainteresowanie rybami to chętnie temat podejmiemy a swoją drogą jeszcze nie spotkałem w Niemczech wędkarza z wklejką . Myślę że jakby zobaczyli wklejkę byłoby to dla nich niezrozumiałe i niesłychane przeżycie .

Edytowane przez mrWhite7

Mam nadzieję Józek że mówisz o Lewandowskim a nie o naszej narodowej reprezentacji :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Co do hamburskich sandaczy to mam taką cichą nadzieję, że się nie zbłaźnię ;)  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Łowiłem już u Wojtka- Barsa na ścieżkach rowerowych, to może i w betonowym porcie się uda :lol:  :lol:  :lol:  :lol: mal gucken

Mam nadzieję Józek że mówisz o Lewandowskim a nie o naszej narodowej reprezentacji :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Co do hamburskich sandaczy to mam taką cichą nadzieję, że się nie zbłaźnię ;)  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Łowiłem już u Wojtka- Barsa na ścieżkach rowerowych, to może i w betonowym porcie się uda :lol:  :lol:  :lol:  :lol: mal gucken

Arek polskiej reprezentacji nie oglądambo swoje zdrowie i nerwy sobie cenię :) .

Oczywiście, że o Lewym mówię :) .Cristina została przyćmiona :lol:  :lol: :lol: . 

Artur ładny kijek będzie z tego lamiego :) .

Edytowane przez Jozi

:lol:  :lol:  :lol:  :lol: dobre Józek!!!!

aż mi popiół z kipa spadł na klawiaturę ;)

Co do piłki to jest to tylko mały przebłysk, bo na piłce się kompletnie nie znam i nie oglądam jej,- bo jest nudna :( - dla mnie....

Ale tego dnia wszystkie nagłówki w gazetach pokazywały Lewego i pisały o tym wydarzeniu, a że zaspałem i zjadłem śniadanie w piekarni to poczytałem ;)

Edytowane przez Rheinangler

Nie wiem teraz o który blank chodzi bo jeżeli o boron z FA to jest to Perl Black ,Lami jest w kolorze brązu ale on nie ma pyłków brokatu.Rzeczywiście jak spojrzeć na borona z FA pod światło to mieni się trochę .Jest jeszcze opcja Black Clair wtedy jeżeli przeszkadza to nie ma brokatu a blank jest czarny .

Kij ukończony , wstawiam parę fotek ale zachwycony nie jestem bo wyszły kiepsko i nie za bardzo oddają wygląd kija a nie mogę zrobić innych bo baterie siadły. Jak sprawę ogarnę to potem zrobie jeszcze parę fotek

Fore podszlifowałem i lepiej to wygląda ale z efektów jestem raczej zadowolony umiarkowanie

001yao.jpg004dra.jpg010ly.jpg013px.jpg014tfn.jpg007ye.jpg

Kij został ubrany w przelotki trzech różnych firm

Stożek:  PacBay Titanium/Zirconia TMZG w rozmiarze 20,12,7

Choker:  TAC SlimSicTi-S  Titanium w rozmiarze 6

Tunel :   TAC SlimSicTi-LS 4 Titanium x 6 w rozmiarze 6

Szczyt :   Fuji SiC/Titanium TFST 6

Zdecydowałem się na relatywnie "duże" przelotki w tunelu o rozmiarze 6 ze względu na stosowanie mniej lotnych woblerów i aby obniżyć ciężar szczytówki wybór padł na tytany

WOBI moje łowisko nie jest aż tak wymagające aby stosować 1-2 g wobki.  W zupełności wystarczają 5 cm wobki "Widła".Testowałem też bardzo lekkie przynęty i  odległości były bardzo zadowalające chyba spowodowane to jest dużymi Lkami .Wiem że jesteś kleniowym profesjonalistą i w swoich łowiskach chcesz wydusić co wydusić się da, u mnie nie ma takiego ciśnienia Klenie stoją w zatoczkach blisko brzegu a dla mnie jest  to raczej epizod wypełniający lukę podczas okresu ochronnego sandacza. Oczywiście jakby była taka konieczność czy potrzeba to ubrałbym od 25tki

Dzięki WOBI , teraz to Ty zainspirowałeś mnie swoimi kleniowcami :) wcześniej nie zdradzałem ciśnienia na połów Klenia ale czas od Stycznia do Maja jest praktycznie stracony więc postanowiłem coś z tym zrobić :).Fore znowu przeszedł kolejny lifting i teraz w końcu nabrał takiego kształtu o jaki mi chodziło , foty potem :)

Wiadomo że pod woblery tunel wykonany na 6 stkach jest dużo lepszym rozwiązaniem niż na nr 4 ponieważ wobler nie jest ciężarem skupionym i szybkość lotu jest dużo mniejsza niż główki więc powstają dodatkowe tarcia sznura o przelotki i jeżeli prześwit czy też średnica wewnętrzna przelotki jest  mniejsza to zasięg rzutu przez dodatkowe tarcie i obijanie się sznura o pierścienie będzie dużo mniejszy. Szustka sporo waży w porównaniu do 4rki więc zdecydowałem się na tanie tytany :)

Parę fotek 

001agv.jpg002skfs.jpg003osmp.jpg005enl.jpg009bc.jpg017vaq.jpg018qz.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

KR są świetne do wszelkich główek ,słowem obciążenia skupionego , ponieważ przynęta lata szybciej (zdecydowanie) i sznur nie obija pierścieni podczas rzutu co wcześniej opisałem ale skoro masz problem z rozumieniem tekstu jeszcze raz to podam . Testowana sprawa ,nie tylko u mnie ale też u innych. Po środku zgodnie z "twoją prawdą jest  nr 5" . Waga przelotek jest dostępna w katalogach i zapewniam że tytany to tytany, dla przykładu 20 stka waży 2,5 g ,12 - 0,95g , 7 - 0,43g  itp.Zawsze twierdziłem że przelotki trzeba dobierać do swoich potrzeb oraz zastosowania wędki a nie ze względu na modę  modę czy Design. Ten kij jest pod woblery i potrzebne są nieco większe i lżejsze przelotki w tunelu co wcześniej zostało napisane.

Co do tych drugich przelotek w kolorze tytanowym to pewności nie ma , może jakiś Kazik siedzi i maluje pędzelkiem przelotki "na tytan" ...a świstak zawija w sreberka ale jakiś niedogodności w związku z tym nie zauważyłem 

Edytowane przez mrWhite7

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj testowałem wędkę na blanku boronowym i powiem szczerze że jestem więcej niż zadowolony .Właściwie to chciałem otworzyć sezon 2013 ale po przestudiowaniu nad wodą dokładnie karty wędkarskiej okazało się że okres ochronny jest od 01.01 do 15.05 a więc dzisiaj ostatni dzień ale skoro już przybyłem nad wodę to porzucałem trochę .Testowałem główki 15,18,21,25,30 g na "szczupłych" gumach 3,8"

Czucie gumy rewelacyjne i na pewno lepsze niż na topowym modelu Restaffine Knight ,rzuty też nieco dalsze , szacuję że nawet do 10 m. kij "rzuca" środkiem a tnie szczytem i zacięcia ryb niesamowite i w tempo Najpierw sandacze robiły psikusy i odgryzały ogonek gumy a jeden bezczelny nawet zjadł  połowę Shada ale założyłem przywieszkę i cztery podrostki od 45 cm do 56 cm szybko wyjechały na brzeg. Ryby brały na agresywnie prowadzoną gumę wię nie zdziwiłem się zbytnio że gumę zaatakował 65 cm Boleń.Kij bez żadnych problemów poradził sobie z intruzem.

028hd.jpg

Podsumowując :

Prowadzenie gum 15-30 g różnymi technikami ( pojedyncze , podwójne , bardzo wysokie pojedyncze podbicie , z korby itp,itd) nie sprawia żadnych kłopotów i szczytówka nie klęka a ładnie kasuje luzy.

Kontrola nad przynętą doskonała bo czuć każdy kamień ,zaczep i rodzaj dna. Trochę trzeba się wprawić bo jeszcze tak się nie na zacinałem bo kij masakrycznie czuły i czuć wszystko więc na początku ciąłem każdy kamień :).

Modele krótkie 7" 15 lb doskonałe będą na koguta .Praca kija pod rybą doskonała bo piękne progresywne ugięcie dobrze trzyma rybę.

Szybkość kija niesamowita zarówno przy holu szybko kasuje luz  jak i podczas prowadzenia przynęty.Zacięcie "ze szczytu" szybkie , cięte ,ostre i na temat. Kij tnie w tempo i przebija sandacze (wszystkie cztery były przekłute). Model 20 lb ,8'6" waży 185 g ,punkt wyważenia kołowrotkiem 260 g 8 cm od środka stopki kołowrotka (doważyłem dolnik 15 g kapa oraz 15 g pierścień)

To dopiero pierwszy dzień ale takiej rakiety jeszcze nie miałem :) Więcej pewnie powiem w środku sezonu 

Całkowicie bym zapomniał ,po konsultacjach z panem Krzysztofem z FishingArt została dorobiona normalna szczytówka 20 lb .W pierwszej wersji miałem model z mniej subtelną oaz cięższą szczytówką która powodowała ogromne przeciążenia podczas rzutów tak że lakier na pierwszej i drugiej przelotce popękał i były zauważalne rysy. Szczytówę dorobił gratis pan Krzysztof i kij całkowicie zmienił się pod względem ugięcia oraz pracy. Serwis doskonały , blank doskonały i z czystym sumieniem mogę tylko polecić polskiego producenta .Rzeczą niesamowitą jest możliwość otrzymania takiego blanku jakiego potrzebujemy bo w sumie blank został wykonany "na miarę" co do moich upodobań , sposobu łowienia oraz łowiska . 

Edytowane przez mrWhite7