guciolucky Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Dziś przypadkowo, podczas telefonicznej rozmowy z kolegą @Fatso, zrobiłem, według mojej wiedzy, wyjątkowy wobler, wyjątkowość polega na innym niż w znanych mi woblerach mocowaniu żyłki i budowie steru. Wobler niesłychanie głęboko lusterkuje i nie wymaga ustawiania. Jeśli nie wymyśliłem tego jako pierwszy to mnie wyprostujcie ale osobiście nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes79 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Fajne i wg. mnie oryginalne rozwiązanie.Może jakiś film z pracą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Zajebiste.Ciekaw jestem jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teki77 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Ciekawe , ale czy prowadząc go np. w poprzek nurtu nie będzie się wykładał ? , a czy na to mocne lusterkowanie ma wpływ średnica otworu w sterze czy oczko . Pomysł fajny ,szkoda że jakiegoś filmiku nie dałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martek Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Opatentowac i potem tylko kasiore liczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Nie widzialem wczesniej takiego mocowania.Nie przetrze sie zylka o rant dziury w sterze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 cyt.Opatentowac i potem tylko kasiore liczyc Very Happy to raczej był żart....bo jak nie to moooocno naiwny jesteś...hehhehee...a tak pozatym to spoko...rozwiązanie nowatorskie-ja z czymś takim się nie spotkałem....podejrzewam że jakby zrobić mniejszy otwór to praca by się ustabilizowała bo to nic innego jak mocowanie żyłki na sterze-tylko przeniesione na dolne oczko....myśle że ma to sens jeżeli ten otwór jest taki duży jak na zdjęciu...gratuluje pomysłowości:) POLAK POTRAFI !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Bardzo ciekawy pomysł, gratuluję. Nie widziałem tego nigdzie. Dołączam się do pytania @Guzu - czy żyłka się od tego nie przeciera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 to nic innego jak mocowanie żyłki na sterze-tylko przeniesione na dolne oczko.... Nie tylko, bo miejsce przyłożenia siły która ciągnie wobka jest zupełnie gdzie indziej, w stosunku do oporu jaki stawia ster. Może jakiś film z pracą? Bardzom ciekaw. Super, nie widziałem takiego czegoś wcześniej. Ewentualne przecieranie można by wyeliminować dodatkowym łącznikiem z drutu, który kończy się za sterem, lub najprościej czyli przypon z fluorocarbonu, ale to tylko taka myśl. Na przyszłość. Chroń swoje pomysły, bo jeśli to jest nowość to, naprawdę warto by złożyć wniosek patentowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Pewnie juz po ptakach z tym patentem i kilka takich własnie powstało gdzies w Polsce dar internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Widziałem rozwiązanie w którym żyłka przechodziła przez metalowy pierścień w sterze ale czegoś takiego nieee brawo powiało świeżością . Ps . jak niema więcej chętnych zgłaszam się na ochotnika do testów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maek7 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 @guciolucky szacun za pomysłowość - ciekawe jak się będzie sprawdzał w praktyce? Życzę powiedzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Ciekawy i nowatorski pomysł, gratuluję inwencji.Aczkolwiek zastanawia mnie, jak zachowa się ta konstrukcja, gdy na kotwiczce zawiśnie w miarę waleczna ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 No Kuba baaardzo podoba mi się Twój pomysł. Tego jeszcze nie widziałem. Przetacie żyłki itp itd to pikuś, napewno jeśli coś takiego będzie występowało to znajdzie się nie jedno rozwiązanie:) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 No Kuba baaardzo podoba mi się Twój pomysł. Tego jeszcze nie widziałem. Przetacie żyłki itp itd to pikuś, napewno jeśli coś takiego będzie występowało to znajdzie się nie jedno rozwiązanie:) Pozdrawiam. No pewnie ze pikus. Najwyzej ryba pojdzie z przyneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Pomysł może być dobry tylko trzeba przetestować i sprawdzić czy żyłka się nie przeciera, czy pod obciążeniem (ryby lub zaczepu) nie wypada ster, i najważniejsze co to zmienia w pracy woblera.Ogólnie gratuluję pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Przydał by się pierścień sic w sterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 No pewnie ze pikus. Najwyzej ryba pojdzie z przyneta Pikuś w sensie dalszych rozwiązań konstrukcyjnych niwelujących ewentualne przecieranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 ...do tego pierścienia sic pasuje tylko tytanowy ster Z takim rozwiązaniem spotykam się po raz pierwszy i czekam na informacje po testach nad wodą , no i jak z tym przecieraniem się linki? Myślę, że tutaj może być problem A gdyby ten otwór w sterze zostawić - a zastosować tradycyjne mocowanie - z przodu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Nie ma mowy o przecieraniu żyłki ani wypadaniu steru podczas obciążeń gdyż linka nie trze o ster. Mimo to według mnie nawet jeśli było by inaczej to prędzej podda się poliwęglan niż żyłka a żeby idealnie zaokrąglić otwór wystarczy podgrzać go płomieniem zapalniczki i staje się wyokrąglony bez ostrych krawędzi. Poddałem wobler testom i można na nim zrywać siłowo nową żyłkę 0,20mm bez uszkodzenia woblerka, wydaje mi się, że wytrzymałość jest taka sama jak każdego innego woblera. Korzyści natomiast są takie, że wobler wykonuje głębsze lusterkowanie, tzn. mocniej błyska bokami przy jednoczesnym zachowaniu stabilności. Dodatkowo wobler pracuje także w płaszczyźnie pionowej skacząc cyklicznie w górę i w dół czyli płynie torem sinusoidalnym. Plusem jest także auto-ustawianie, proces ręcznego ustawiania jest dla wielu osób kłopotliwy (szczególnie jeśli się samemu nie struga, jeszcze niedawno sam miałem z tym problemy albo mnie to wkurzało). Edit: jeszcze jedno mi przyszło do głowy z korzyści, nie trzeba tu stosować agrafki, której negatywny wpływ na brania doskonale znają małorzeczni łowcy płochliwych gatunków ryb. Chętnie zademonstruje pracę wobka jednak muszę pożyczyć kamerę, nie mam własnej a mój aparat kręci marnie. Jak na to ryby?, zobaczymy już wkrótce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Niezłe, brawo Czekamy na film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Rozwiązanie ciekawe ale proponuję przy testach założyć agrafkę.A na temat samego rozwiązania:Zastanawiam się czy wobler normalnie da się ustawić - czyt. będzie stabilny. Może ten egzemplarz nie wymagał ustawienia. Co się wydarza jak przygniesz oczko na bok? Kwestią wypadania steru nie martwiłbym się, choć w specyficznych przypadkach może być poddany siłom które mogą go wyważyć. Jednak w specyficznych wypadkach i klasyczne stery są poddane takim siłom.Pytanie mam jedno. Czy ta sinusojda jest płynna czy raczej ostra. Jeżeli to coś w kształcie szarpania do dołu i odpuszczenie, to może być to spowodowane wielkością steru. Ale pracuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Pewnie juz po ptakach z tym patentem i kilka takich własnie powstało gdzies w Polsce dar internetu wystarczy troszke zapoznać sie z tym o co chodzi w patencie,i widać że nie wszystko stracone.Nawet już został poczyniony pierwszy krok.Pierwsza dokumentacja ze to jego pomysł. Ale co z tego ze zalatwi sie patent na to rozwiazanie,trzeba go wdrożyć,użyć,sprzedać,wykorzystać komercyjnie etc. to są dopiero schody... szczerze....? nie jara mnie tem pomysł.Może jak bym widział pracę,to bym zmienił zdanie. Węiec poczekam,może będzie jakiś filmik. Ale gratuluje otwartego umysłu ! Tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Witam. Według mnie bardzo ciekawe rozwiązanie. Nie sądze aby żyłka sie przecierała.Nareszcie jakiś powiew nowatorstwa w budowie przynęt.Tak mnie zaciekawiłes tym rozwiązaniem że muszę zobaczyć na własne oczy jak to działa. Mam nadzieję że nie pogniewasz się jak wypróbuję Twój pomysł. Spróbuję na troszkę większym korpusie.Mam wrażenie że Twoja koncepcja będzie genialna.Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Jakoś tak...... Punkt zaczepienia linki, mocno do tyłu się przesuwa a otwór w sterze ogranicza odchyłki na boki. No, nie wiem . Chętnie bym obejrzał pracę tego wynalazku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi