gajosik Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Witam! Właśnie skończyła mi się pucha białej farby której używałem jako podkładu, trzeba kupić coś nowego. Woblery robię z balsy, i od święta z lipy impregnowanej Drewnochronem. Zastanawiałem się nad podkładami dwuskładnikowymi tylko nigdy tego nie używałem.Jakie macie z tym doświadczenia? Jak wygląda malowanie takim dwuskładem, zanurzeniowo czy nanosimy to pędzelkiem? Jakich podkładów Wy używacie dwuskładnikowe jednoskładnikowe , jakie są ich zalety i wady itp Macie jakieś propozycje bielusieńkiego podkładu który dobrze sprawdził by się do akryli natryskiwanych aerografem i lakierowania domaluxem lub hartzlakiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zahar Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Zapewne nie napiszę nic nowego, czego inni nie wiedzą. Spróbuj z włoską ICA, ja używam ją, od kiedy się pojawiła w Polsce. Jest tania i wystarczająca na wszelkie zastosowania. Używam od drewna po stal (poliuretan), jest też acryl i poliester, od podkładu po finish. W Lublinie znajdziesz na ul. Zemborzyckiej, (sprawdziłem Twoją miejscowość, ja jestem z Białegostoku, więc to nie reklama, a sugestia, sam jestem użytkownikiem tych farb,) jest tam jakiś przedstawiciel lub mieszalnia. Zarzuć jakieś podkłady jednoskładnikowe, gdyż twardniejąc muszą odparować rozcieńczalnik i stąd to „bąblowanie”, na które wielu się uskarża. Balsa, lipa topola wymagają „ciężkich” (płytko penetrujących) podkładów, które w pierwszym podejściu zmykają pory drewna, reszta to kosmetyka i artyzm. Podstawowe podkłady są białe, więc masz bazę pod laserunek lub przejścia tonalne na warstwach, z amatorskimi hologramami włącznie, a to są farby szybkie, ale to już technika, a pytałeś o materiał. Popytaj, co Ci potrzebne na miejscu, lecz bardziej ufaj kartom technologicznym niż sprzedawcom i ucz się własną, a najlepiej czyjąś praktyką. Bo gdyby to opisać, wyszłaby bardzo obszerna książka. Z farbami i lakierowaniem param się ponad 30 lat i trochę już tego przerobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zahar Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 chyba coś nie przeszło-ponawiamZapewne nie napiszę nic nowego, czego inni nie wiedzą. Spróbuj z włoską ICA, ja używam ją, od kiedy się pojawiła w Polsce. Jest tania i wystarczająca na wszelkie zastosowania. Używam od drewna po stal (poliuretan), jest też acryl i poliester, od podkładu po finish. W Lublinie znajdziesz na ul. Zemborzyckiej, (sprawdziłem Twoją miejscowość, ja jestem z Białegostoku, więc to nie reklama, a sugestia, sam jestem użytkownikiem tych farb,) jest tam jakiś przedstawiciel lub mieszalnia. Zarzuć jakieś podkłady jednoskładnikowe, gdyż twardniejąc muszą odparować rozcieńczalnik i stąd to „bąblowanie”, na które wielu się uskarża. Balsa, lipa topola wymagają „ciężkich” (płytko penetrujących) podkładów, które w pierwszym podejściu zmykają pory drewna, reszta to kosmetyka i artyzm. Podstawowe podkłady są białe, więc masz bazę pod laserunek lub przejścia tonalne na warstwach, z amatorskimi hologramami włącznie, a to są farby szybkie, ale to już technika, a pytałeś o materiał. Popytaj, co Ci potrzebne na miejscu, lecz bardziej ufaj kartom technologicznym niż sprzedawcom i ucz się własną, a najlepiej czyjąś praktyką. Bo gdyby to opisać, wyszłaby bardzo obszerna książka. Z farbami i lakierowaniem param się ponad 30 lat i trochę już tego przerobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Miałem wcześniej bardzo fajny podkład no name który ojciec załatwiał mi w pracy. Niestety zakład gdzie pracuje tata lakiernie zlikwidował jakiś czas temu i źródełko się wyczerpało. Dzięki napawano kupię i opisze jak się sprawdziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi