Skocz do zawartości

Literatura wędkarska - opowiadania, reportaże itp

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam że w latach 80-tych wpadła mi w rękę taka książeczka, nie za duża, okładka chyba zielona.

Autor opisywał w niej swoje dzieciństwo i dorastanie nad Dniestrem w przedwojennej Polsce. Było to kilka chronologicznie ułożonych opowiadań, najpierw łowił z ojcem małe kleniki na wędkę z końskiego włosia, potem i ryby i sprzęt stawały się poważniejsze. Ostatnie opowiadanie było chyba o wyprawie na pstrągi, tuż przed wybuchem wojny...

Na pewno ktos z Was też czytał...

:)  :good:

Jak wczoraj zadałeś pytanie to przejrzałem w mojej biblioteczce kilka pozycji i oczywiście tą również, ale jakoś Twój opis nie dopasowałem do tej pozycji. 

Ale przy okazji, znalazłem w niej, moją odręczną notatkę jak trafić do moich przyjaciół nad j. Pluszne ... było to grobu dawniej niż 30 lat temu. Odżyły wspomnienia ;)  :D

Edytowane przez BOB
  • Like 1

• 8 miesięcy temu...

... po skompletowaniu polecanych ksiązek Ferdynanda Zamojskiego,  kontynuując poszukiwania opowiadań i reportaży wędkarskich postanowiłem zwrócic bliżsżą uwagę na literata Putramenta ;)

Na razie udało mi się zgromadzić  dwie pozycje (właśnie przyszły):

- "Z wędką przez 4 kontynenty"

- "Balet boleni" 

Stworzył cos jeszcze takiego stricte wędkarskiego ?

Sugestie innych autorów / tytułów mile widziane :)

Wstawki są w "Pół wieku". w "Opowiadaniach" no i mazurska  "Arkadia" i "Wakacje".. W którejś z książek pisze o łowieniu w Indiach - ale nie mogę skojarzyć. W moim pierwszym kole była cała, spora biblioteka - wiele się tam dowiedziałem, nauczyłem i zapamiętałem.. 

• Like 1

Słuchajcie a moze się orientujecie czy / jaka jest różnica pomiędzy tymi wydaniami Putramenta:

"Z wędką przez 3 kontynenty "  (1968)

"Z wędką przez 4 kontynenty " (1971 )

- mam ten drugi zbiór, czy to jest jak byśmy dziś powiedzieli 'upgrade' poprzedniej edycji czy też są to dwa całkowicie różne zbiory ? Niestety nigdzie nie jestem w stanie podejrzeć spisu treści...

Z wędka przez trzy kontynenty to pierwsze wydanie i jeśli się nie mylę, zawiera opowiadania:

- Biały ssak (USA 1955)

- Świętopietrki (Włochy 1956)

- Niesumowitość (ZSRR 1959)

- Ołowiane jezioro (Bułgaria 1959)

- Grubołby i wierzchopyski (Chiny 1960)

- Pięć miniatur rybackich (Indie 1961)

- Chudżirt (Mongolia 1961)

- Trzy dni w raju wędkarskim (Rumunia 1963)

- Znowu Mongolia (Mongolia 1966)

- Siliserh (Indie 1966)

- W mętnej wodzie (Mongolia 1967)

- Chmury orchon (Mongolia 1967)

- Szkarłatny krzew (Mongolia 1967)

W wydaniu z 1971 są chyba trzy dodatkowe, ale to możesz sobie sprawdzić ;).

• Like 2

Z wędka przez trzy kontynenty to pierwsze wydanie i jeśli się nie mylę, zawiera opowiadania:

W wydaniu z 1971 są chyba trzy dodatkowe, ale to możesz sobie sprawdzić ;).

Dokładnie, dzięki za wyjaśnienie. Czyli mam szczęście że udało mi sie kupić full wersję :)

• Like 1