Friko Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Pamiętam że w latach 80-tych wpadła mi w rękę taka książeczka, nie za duża, okładka chyba zielona. Autor opisywał w niej swoje dzieciństwo i dorastanie nad Dniestrem w przedwojennej Polsce. Było to kilka chronologicznie ułożonych opowiadań, najpierw łowił z ojcem małe kleniki na wędkę z końskiego włosia, potem i ryby i sprzęt stawały się poważniejsze. Ostatnie opowiadanie było chyba o wyprawie na pstrągi, tuż przed wybuchem wojny... Na pewno ktos z Was też czytał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Trochę jakby ale chyba nie to... "Fikoty i lorbasy z ukochanej rzeki"Kazimierz Wejchert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Ferdynand Zamojski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 @doktorekto nie to - zapamiętałbym tytuł @SOBteż nie - zapamiętałbym autora to była wydaje mi się dosyć popularna książeczka wydana w oficjalnym peerelowskim obiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) Ferdynand Zamojski.Chociaż Kornel Filipowicz też mi się kojarzy.Czytałem na 100% Edit .. ZamojskiPowrót nad rzekęRyby zielonych rzekRyby i rybitwy Edytowane 24 Maja 2021 przez skius 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Tak ! To były "Ryby zielonych rzek". Sławku - zwracam honor dziękuję wszystkim za pomoc ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Mam. Wydanie 1983 Nasza Księgarnia.Cóż za jakość papieru Obecnie kolor prawie beżowy tak zakwaszony. Niedługo będę musiał dać do konserwacji zanim się samoistnie rozsypie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 ale ten szczupak na okładce super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) Jak wczoraj zadałeś pytanie to przejrzałem w mojej biblioteczce kilka pozycji i oczywiście tą również, ale jakoś Twój opis nie dopasowałem do tej pozycji. Ale przy okazji, znalazłem w niej, moją odręczną notatkę jak trafić do moich przyjaciół nad j. Pluszne ... było to grobu dawniej niż 30 lat temu. Odżyły wspomnienia Edytowane 24 Maja 2021 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 17 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 ... po skompletowaniu polecanych ksiązek Ferdynanda Zamojskiego, kontynuując poszukiwania opowiadań i reportaży wędkarskich postanowiłem zwrócic bliżsżą uwagę na literata Putramenta Na razie udało mi się zgromadzić dwie pozycje (właśnie przyszły): - "Z wędką przez 4 kontynenty"- "Balet boleni" Stworzył cos jeszcze takiego stricte wędkarskiego ? Sugestie innych autorów / tytułów mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 "Światła bakanów" Zamojskiego już masz? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 17 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Oczywiście że mam, już przeczytane zresztą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Wstawki są w "Pół wieku". w "Opowiadaniach" no i mazurska "Arkadia" i "Wakacje".. W którejś z książek pisze o łowieniu w Indiach - ale nie mogę skojarzyć. W moim pierwszym kole była cała, spora biblioteka - wiele się tam dowiedziałem, nauczyłem i zapamiętałem.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 (edytowane) PutramentPo za tymi co maszArkadiaCzarne sosnyKrajobrazy Mam i baaardzo nie lubię pożyczać książek, ale ... Edytowane 17 Lutego 2022 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 17 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Słuchajcie a moze się orientujecie czy / jaka jest różnica pomiędzy tymi wydaniami Putramenta: "Z wędką przez 3 kontynenty " (1968) "Z wędką przez 4 kontynenty " (1971 ) - mam ten drugi zbiór, czy to jest jak byśmy dziś powiedzieli 'upgrade' poprzedniej edycji czy też są to dwa całkowicie różne zbiory ? Niestety nigdzie nie jestem w stanie podejrzeć spisu treści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Z wędka przez trzy kontynenty to pierwsze wydanie i jeśli się nie mylę, zawiera opowiadania: - Biały ssak (USA 1955)- Świętopietrki (Włochy 1956)- Niesumowitość (ZSRR 1959)- Ołowiane jezioro (Bułgaria 1959)- Grubołby i wierzchopyski (Chiny 1960)- Pięć miniatur rybackich (Indie 1961)- Chudżirt (Mongolia 1961)- Trzy dni w raju wędkarskim (Rumunia 1963)- Znowu Mongolia (Mongolia 1966)- Siliserh (Indie 1966)- W mętnej wodzie (Mongolia 1967)- Chmury orchon (Mongolia 1967)- Szkarłatny krzew (Mongolia 1967) W wydaniu z 1971 są chyba trzy dodatkowe, ale to możesz sobie sprawdzić . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Mam taką pozycję w wędkarskiej biblioteczce. Nie wiem czy do dostania gdziekolwiek obecnie, bo posiadam egzemplarz bezpośrednio od autora, z dedykacją ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Z wędka przez trzy kontynenty to pierwsze wydanie i jeśli się nie mylę, zawiera opowiadania: W wydaniu z 1971 są chyba trzy dodatkowe, ale to możesz sobie sprawdzić . Dokładnie, dzięki za wyjaśnienie. Czyli mam szczęście że udało mi sie kupić full wersję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi