Xibi Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 4 dni w Łebie słabiutko. 2 sandacze jeden 60cm, drugi 65cm na żywą małą uklejkę. Złapane na odcinku od tablicy do jeziora. Na spining tylko jedno pobicie. 2 pierwsze dni bardzo silny uciąg na spina główka 30g i ledwo czuć kontakt z przynętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 4 dni w Łebie słabiutko. 2 sandacze jeden 60cm, drugi 65cm na żywą małą uklejkę. Złapane na odcinku od tablicy do jeziora. Na spining tylko jedno pobicie. 2 pierwsze dni bardzo silny uciąg na spina główka 30g i ledwo czuć kontakt z przynętą.Na wodach Słowińskiego Parku Narodowego jest ZAKAZ stosowania jako przynęty żywej lub martwej rybki! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xibi Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Miejscowy mnie uświadomił i teraz ja tylko na spina, a teściu rosówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mas Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Witam. Byłem w weekend w Łebie i z zezwoleniami totalna pomyłka, lepiej wcześniej kupić przez internet. Odsyłają od sklepu do sklepu, tu nie ma, tam się skończyły, po bieganinie między sklepami wędkarskimi okazuje się że morskie można kupić w ŻABCE, ale też się nie udało, bo cały dzień w ŻABCE nie mieli połączenia z internetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Witam będę w Łebie 16-26.08 .2016.Może ktoś z kolegów będzie w tym czasie i pośmigamy ze spinem ???Myślałem o wypożyczeniu łódki ,tylko nie wiem za bardzo gdzie .Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mas Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 W ostatni weekend sporo osób z bocznym trokiem latało w porcie, twierdzili że ładne okonie łowią, w okolicy mostu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolay Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Byłem 9 dni w połowie lipca. Ogrom wody i możliwych metod do łowienia to jest to co wyróżnia Łebę z innych nadmorskich kurortów. Z uwagi na to, ze w opinii wszystkich wyniki dorszowe na morzu w tym roku były dramatyczne dałem sobie spokój z rejsami w morze. Wyniki po 1- 2 mikrodorszyku na osobę skutecznie odstraszały. Ponoć pod koniec mojego wyjazdu wyniki się poprawiły, zatem lekko żałuję, że nie dane mi było zaznać morskiej przygody w tym roku. Co do okonia/sandacza to jest to loteria. Od razu zaznaczę, że kluczowy jest ruch wody w rzece Łebie i kanale łączącym jezioro z morzem. Jeśli woda idzie z morza do jeziora to warto ruszyć za drapieżnikiem. Zarówno port, odcinek prywatny jak i parkowy sa dobrym wyjściem. Ja jedynie połowiłem średnich okoni, nie dane mi było spóbować tych morskich ( złowiłem moze 3, 4 trzysiestaki) . Reszta to przedział 20-30. Odpuściłem sandacze słysząc utyskiwania wędkarzy, że dramat, że bryndza itp... Powiem tak... Mimo, że bryndza miejscowi fachmani łowili po kilka sandaczy dziennie- jednak oni się nie chwalą tym. Wykładnia jest liczba aut nad rzeką. Jak dużo... To znaczy, że idzie drapieżnik i ryba bierze. Co mnie zawsze fascynuje w łowieniu łebskim to bardzo życzliwi wędkarze starszej daty którzy łowią dobrym sprzętem, sa kumaci w nowinkach i można się od nich uczyć chociażby techniki dropshotowej. Wyniki spadają z roku na rok. Upatruje sie to w budowie jakiejś rafy która ma chronić przed sztormami. Ów budowla tamuje wchodzenie ryb do rzeki i jeziora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Wczoraj byłem rekreacyjnie na plaży, ale poszedłem zobaczyć na główki portowe bo trochę ruchu kijami zauważyłem. Łowili okonie, niektóre sporych rozmiarów. Tyko szkoda że w przyzwoity sposób nie traktowali zdobyczy. Przetrzymywanie żywej ryby w reklamówkach przy pełnym słońcu żenada . Inwestycja w lodówkę turystyczną z marketu za małe pieniążki a rybka super świeża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Wczoraj byłem rekreacyjnie na plaży, ale poszedłem zobaczyć na główki portowe bo trochę ruchu kijami zauważyłem. Łowili okonie, niektóre sporych rozmiarów. Tyko szkoda że w przyzwoity sposób nie traktowali zdobyczy. Przetrzymywanie żywej ryby w reklamówkach przy pełnym słońcu żenada . Inwestycja w lodówkę turystyczną z marketu za małe pieniążki a rybka super świeża.Palce lizac???? Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Krzysiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) Witam mam pytanie:czy można łowić w porcie i w kanale na przynęty sztuczne ??Czy są jakieś ograniczenia inne niż w RAPR.??Jeśli ktoś ma dokładne informacje na ten temat będę bardzo wdzięczny .Pozdrawiam Michał. Edytowane 19 Września 2016 przez michal7709 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 http://oirmslupsk.mojbip.pl/170.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Dzięki Mariusz ,dużo się wyjaśniło ,doszły mnie tylko słuchy,że na kanale nie można łowić od 15 września na przynęty sztuczne ,nie wiem czy to prawda .Wiesz coś na ten temat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Siemanko, byłem wczoraj w Łebie i powiem Ci że odpuść sobie wody morskie, tam się nic nie dzieje:/ jeśli chcesz więcej info co i gdzie jak,,wal na priv.Wczoraj byłem i trochę połowiłem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor000027 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Witam koledzy na tym forum po raz pierwszy. Jeżdżę do Łeby od 25 lat i trochę próbuję tam wędkować. Głównie rzeka od tablicy SPN do mostu i wody morskie ze spinningiem. Kilka czasem kilkanaście wypadów w okresie maj-wrzesień w ciągu roku. Teraz moje pytanie czy probowaliście w okresie styczeń luty marzec porzucać np za sandaczem na wodach morskich? Port / główki? Ewentualnie jakieś inne ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo_t Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Nie wiem czy to istotne ale na wodach morskich wprowadzono zakaz spiningu od 15 września do końca lutego a więc odcinki morskie dopiero od marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor000027 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Ups faktycznie istotne. Na szczęście wyjazd w marcu. Rozmawiałem kilka tygodni temu z "panią z inspektoratu" albo innego tam "urzędu morskiego" w Słupsku - nie pamiętam już gdzie się dodzwoniłem i pytałem o spinning w grudniu w łebskim porcie. Pani mnie ofukneła że od września do końca grudnia jest zakaz spinningu przez troć. Na 2017 może się zmieniło? W takim wypadku pytanie zawężam tylko do marca - ma sens brać w tym czasie spina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor000027 Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 To jak tam Panowie macie jakies doświadczenia z sandaczem w marcu ? Czy odpuścić temat i raczej inne gatunki obrać za cel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 http://szczecin.oirm.gov.pl/main_libs/files/assets/1/Przepisy/UAKTUALNIONE%20WeDKARSKIE%20po%20zmianach.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 To jak tam Panowie macie jakies doświadczenia z sandaczem w marcu ? Czy odpuścić temat i raczej inne gatunki obrać za cel ? Z sandaczami w marcu zero doświadczeń, tylko śledzie, okonie i trocie niekiedy mi się trafiały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Waldku, ale pytanie było o marzec, a zakaz spina w granicach wszystkich portów morskich obowiązuje do ostatniego dnia lutego. Inna sprawa, czy w marcu nie ma już okresu ochronnego sandacza. Na wodach morskich w różnych częściach wybrzeża sandacz ma okres ochronny wiosną, w różnych terminach, a jak jest w Łebie, to już mi się nie chce szukać. Kolejna sprawa, to czy kłucie tak cennych ryb, gromadzących się w rzekach na tarło jest etyczne.A odpowiadając autorowi pytania - w marcu to na trocie. O, witaj Marku Edytowane 6 Lutego 2017 przez Krzysiek Rogalski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Krzyś. Myślisz, że okresy ochronne mogą się różnić od tych w paragrafie 3 pkt.2 ? Trocie i tylko trocie. To oczywiste Edytowane 6 Lutego 2017 przez popper 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Szukam... ...jest tak jak piszesz. § 3. Ustanawia się okresy ochronne dla wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego dla następujących gatunków ryb:2) sandacza – w terminie od dnia:a) 25 marca do dnia 10 maja na obszarze wód na zachód od południka 16°40ʹ00ʺ długości geograficznej wschodniej,b ) 10 kwietnia do dnia 31 maja na obszarze wód pomiędzy południkami 16°40ʹ00ʺ a 19°21ʹ00ʺ długości geograficznejwschodniej,c) 20 kwietnia do dnia 10 czerwca na obszarze wód na wschód od południka 19°21ʹ00ʺ długości geograficznejwschodniej; Czyli w marcu można. W sumie... wędkarze będą mieli skrupuły, czy nastawiać się na sandacze w marcu czy nie, a rybacy w tym czasie wyciągną ich sieciami całe tony. Edytowane 6 Lutego 2017 przez Krzysiek Rogalski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykg9 Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) Dzieki zaangażowaniu Burmistrza Miasta Koło PZW w Łebie otrzymało piekny staw, ktory powstał z zabagnionego starorzecza. Dzięki staraniom władz koła jest on co roku zarybiany dużą iloscią róznorodnej ryby . Mozna tu złowić karpia , lina , leszcza, jazia , karasia i dorodną płoć,a takze duzego okonia. Natomiast wprowadzono czasowo zakaz połowu jesiotra oraz karasia ponizej 15 cm , a zniesiono wymiar ochronny na okonia .Łowisko znajduje sie w miejskim lasku nadmorskim w odl. 150 m od morza / Czarny Staw/ Zezwolenia na połów mozna wykupić w sklepach wędkarskich e Łebie. Łowisko godne polecenia jako miejsce dobrej rekreacji i wypoczynku z wędką. Edytowane 7 Lutego 2017 przez Henrykg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) . Edytowane 7 Lutego 2017 przez Krzysiek Rogalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Dzieki zaangażowaniu Burmistrza Miasta Koło PZW w Łebie otrzymało piekny staw, ktory powstał z zabagnionego starorzecza. Dzięki staraniom władz koła jest on co roku zarybiany dużą iloscią róznorodnej ryby . Mozna tu złowić karpia , lina , leszcza, jazia , karasia i dorodną płoć,a takze duzego okonia. Natomiast wprowadzono czasowo zakaz połowu jesiotra oraz karasia ponizej 15 cm , a zniesiono wymiar ochronny na okonia .Łowisko znajduje sie w miejskim lasku nadmorskim w odl. 150 m od morza / Czarny Staw/ Zezwolenia na połów mozna wykupić w sklepach wędkarskich e Łebie. Łowisko godne polecenia jako miejsce dobrej rekreacji i wypoczynku z wędką. Wszystko pięknie, tylko jeśli chodzi o rybostan tego stawu, to warto by rozważyć dwie zmiany.Po pierwsze, wprowadzić wymiar ochronny okonia. Teorie z epoki późnego Gomuły, jakoby drobny okoń był rybim chwastem, już dawno odeszły do lamusa. Nawet jeśli jest go bardzo dużo, to wart jest ochrony, bo to drapieżnik utrzymujący w dobrym stanie populację drobnego białorybu - przy czym nie oznacza to, że tego białorybu będzie mało. Poza tym jak duże okonie zostaną wyłowione (co nastąpi prędzej czy później), to zrobi się rocznikowa "dziura" w populacji tego gatunku.Po drugie natomiast, wyp...lić z tego stawu karpia. Na zbity pysk. To jest obcy, azjatycki gatunek,który zajmuje nisze ekologiczne naszych rodzimych gatunków - lina i karasia złocistego. Poza tym duże karpie z czasem zamienią wam ten staw w zabagnione, zarastające bajoro. Wynika to ze sposobu pobierania przez karpia pokarmu z dna. Gatunek ten ryje głęboko w mule, przez co uwalnia on z osadów dennych duże ilości pierwiastków biogennych. To z kolei powoduje obfity rozwój glonów, rozrost roślinności wodnej i zakwity wody latem. Znieść wymiar ochronny i limit dla karpia, każdego złowionego karpia w beret i nie zarybiać karpiem tylko linem i karasiem złocistym (nie srebrzystym). No i oczywiście szczupakiem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi