Skocz do zawartości

Łeba - gdzie powędkować?

sharki

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

na spacerku w Łebie podpytywałem wędkarzy jak im idzie i nie mieli się czym pochwalić.

Próbowałem dziś na Łupawie (Damno-Damnica) - kilkanaście pstrążków, dwa lipki ale wszystko malutkie, max 25 cm (słabo do muchy wychodziły - nie było zbiórek)

Przy okazji:

Czy ktoś wie jak łowi się na odcinku Łupawy: Zgojewo-Dzrzezewo? Czy możliwe jest tam brodzenie?

i tak samo rzeka Łeba w Lęborku - czy możliwe jest tam brodzenie czy za głęboko?

(chodzi mi o odcinki no -kill)

Edytowane przez analityk

• 10 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zdecydowanie TAK.

Właśnie wróciłem z Łeby.Na 10 dni pobytu, tylko dwa dni bez ryb.

Mówię o sandaczach.Od 40 do okazu 75 cm.Te większe to na wodach Parku.Na odcinku morskim prz marinie więcej sztuk, ale mniejsze.No i trafiłem na żniwa śledzia.

Było cudownie.

Pozdrawiam Łebę!

Ło, to pokaż panie fotkę z tym 75, chętnie zobaczę :)

• Like 1

Dzisiaj pierwsze próby na odcinku Morskim w porcie i na zero, nawet bez puknięcia. Jak u was wyniki? Gdzie się lepiej ustawiać, przy porcie, w samym kanale czy przy samym ujściu? Celuje oczywiście w sandacza i okonia. Lepszy jest wieczór? Podpowiedzcie cokolwiek żeby wakacje trochę lepiej wspominać:D

Edytowane przez bonq

Przez ostatnich kilka dni "uprawiałem wędkarstwo prawie morskie". W Darłówku w kanale portowym i między głowkami kilka małych okonmów na boczny. W Łebie na 0.Miejscowi twierdzą , że po prostu nie ma ani sandacza ani okonia teraz, bo jak migruje do i z jeziora to bierze na byle co. Wszelkich informacji udzieli Ci miły pan ze sklepu wędkarskiego przy ul.Kosciuszki

• 2 tygodnie później...

Bzdura panowie, bzdura. Ryba jest tylko w małej ilości. Woda morska klaruje wodę, niby napycha sandacza z jeziora, ale i jak jest duży prąd z morza to i też nie biorą zbytnio, czasem główka nie schodzi na 4 m 30g - tak pcha.

Ja proponuje obrać odcinek SPN do jeziora, tam walczyć. Głębsze miejsca od 13 w górę, płytsze od 6 rano.

Oczywiście lepiej popłynąć raz czy dwa z echo i zrobić sobie mapę. Pamiętajcie. Na terenie SPN obowiązuje całkowity zakaz używania spalin. Tylko elektryk lub wiosła.

Witam kolegow orientuje sie ktos gdzie mozna wykupic pozwolenie na lowienie w lebie chodzi mi o kanal do i od jez Łebsko pozdrawiam a moze ktos wedkuje w tym tygodniu zapraszam na priv polowimy razem

Wybierasz Słowiński i lecisz zgodnie z instrukcją. https://eparki.pl/

• 10 miesięcy temu...

Na ten moment jest bardzo slabo, jezeli chodzi o ryby drapiezne, bardzo nikle szanse...

Za duze zmiany w cisnieniu, temperaturze, podejrzewam, ze wszystko sie przesunie o jakies 2-3 tygodnie. Odpalic sie moga gdzies dopiero na glebszej wodzie pod koniec czerwca, moze poczatek lipca.

Na calym jeziorze jest slabo, nawet w kwestii bialorybu. Na 11 lodek dzisiaj np. byl 1 wegorzyk, na otwarciu zas 1-szego czerwca krapik i wegorzyk.

Moze akurat trafisz w cos stojacego, okonia czy sandacza. Nie ma co sie oszukiwac, jak ryby nie napcha z jeziora czy z morza to na rzece mozesz wiesz co zrobic, jedynie posprzatac po robalach albo podziwiac zwierzyne.

T/