baboon Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Witam Szanownych Forumowiczów Czy ktoś?posiada jakieś informacje nt wędki Daiwa Shogun Advanced Pike 15-50 - nigdzie nie mogę znaleźć opinii dotyczących tej wędki. Jaki jest rzeczywisty zakres c/w/ ? Szukam czegoś do dużych gum i woblerów - ten kijek mogę kubpić po okazyjnej cenie. Z góry dziękuję za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob16 Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 posiadam w swej kolekcji ten model długości 3 m. Kij porządnie wykonany, bardzo lekki jak na tę długość(170 gr). Model w.g. procudenta dedykowany do połowu szczupaków.Świetnie sprawdzi się też przy wszelkiego rodzaju łososiowatych.(nie wykluczam też , że u niektórych łowców boleni). Nie jest zatem z super szybkich.Za to świetne właściwości rzutowe już od obrotówki 3 czy guma 3cale + 5g. Fajnie się spisuje przy średnich woblerach i gumach 4-5 cali z obciążeniem do 15 gr.Sądzę,że ciężej też da radę.Używam go obecnie dość rzadko, gdyż do łowienia z brzegu preferuję kije z pracowni: 2,6m pod korbę oraz 6,6 i 7 ft pod multik.Nosiłem się z zamiarem sprzedaży, ale trochę szkoda.Czasem łowisko wymusza stosowanie długiej wędki, a Shogun to sprzęt przyjemny i czuły.Porządne i dużej średnicy przelotki Fuji(rzuca się na prawdę daleko).Ja wspomniałem nie jest to kij szybki, ale też nie typowy parabolik .Wg. mnie taka średnia akcja.Za to świetnie trzyma i amortyzuje rybę. Jeśli potrzebujesz wędki 3 m w tym zakresie rzutowym, a taki typ akcji Ci odpowiada ja polecam. Najlepiej jednak wziąść do ręki i samemu się pobawić. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Jest chyba seria zander o cw do 40g i w dł. 2,8? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob16 Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Faktycznie jest model Zander 2,8 10-40 gr.bawiłem się tym w sklepie-również bardzo przyjemny kij o akcji szybszej od modelu pike i troszkę mniejszym c.w. Kieyś używałem też kija z serii Shogun 2,4 5-30 gr, ale sprzedałem zapalonemu pogromcy pstrągów. Wrażenia z 2-letniego użytkowania bardzo pozytywne i mały sentyment do serii pozostał. Ponadto chłopaki ze znanej pracowni, z której mam 3 kije też bardzo pozytywnie wyrażali się o wędkach Shogun advanced spinn.Z tego co zerkałem w internecie modele Shogun można obecnie kupić w różnych promocjach za 500-600zł(normalnie pike i znader chodziły ok. 900-1000zł). Moim zdaniem może to być strzał w dziesiątkę w relacji jakość/cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baboon Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Kupiłem Zandera i jestem bardzo zadowolony. Na początku trochę przestraszyłem się jak zobaczyłem spigot - bo oczywiście trzepień nie wchodził do końca więc trochę?się?przestraszyłem że kupiłem bubel - no ale poczytałem trochę i odetchnąłem z ulga. Jak ten kij radzi sobie z woblerami takimi ok 20 - 30 gram ( woda stojąca ) bo wydaje się?wyjątkowo lekki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baboon Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Fajnie się spisuje przy średnich woblerach i gumach 4-5 cali z obciążeniem do 15 gr.Sądzę,że ciężej też da radę. Trochę mnie to dziwi ponieważ Zander ma cw 10-40 i podobno dobrze daje sobie radę nawet z dociążonymi 30 gramowymi wobkami. C/w 'pike'a'w zasadzie zaczyna się od 15 gram wg specyfikacji więc już sam się trochę w tym gubię - na razie kupiłem Zandera ale chciałbym mieć coś mocniejszego na rzekę - te kije można teraz dośc tanio kupić więc zastanawiam się czy ten 'pike' byłby dobrym uzupełnieniem zandera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob16 Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 @baboonjak sam napisałeś podobno da radę 30 gr.wobkowi. Przy woblerachważne jest przeznaczenie-kilkucentymetrowej długości wobler o masie np.12 gr ale z dużym sterem może być dużym większym wyzwaniem dla kija niż np. kilkunastocentymetrowej długości wabik o masie zbliżonej do 30 gr, ale z krótkim sterem-stawiającym mniejszy opór w wodzie( o bezsterowcach nie wspomnę). Ja pisałem , z jakimi przynętami ja używałem (guma 5 cali + 15 gr ołowiu to bez mała 40 gr.).Do cięższych zastosowań wolę inne kije.Nie sugeruj się wyłącznie czyimiś preferencjami ani opisem producenta. Oprócz danych fabrycznych sam musisz wyczuć w jakim zakresie wagowym przynęt łowi Ci się najbardziej komfortowo. Oczywiście, że kij da rade więcej tylko, że gaśnie i traci na czułosci(a w ostateczności można go złamać).Sam mam też kije Lamiglas St Croix, które są najlepszym przykładem na to , że lubią się wymykać poza zakres sugerowany przez producenta dając przy tym ogromny uniwersalizm i komfort łowienia, jednakże tutaj też są granice.Fakt, że kij jest lekki, z dobrze wyważającym kołowrotkiem pozwoli Ci długo łowić bez bólu ramienia. Jeśli zas chodzi o uzupełnienie zandera pikiem-dokładnie przemyśl temat.W mojej subiektywnej ocenie jest między nimi zbyt subtelna różnica parametrów by traktować je jako dwie wędki do istotnie odmiennych zadań.Ale oczywiście to Ty decydujesz.Prosiłseś na forum o opinię-udziełiłem Ci w najlepszej wierze informacji z własnych doświadczeń, jakie z tą wędką miałem. Swoją drogą gratuluję zakupu Zandera. Powinienieś być z niego zadowolony.A wszelkie wątpliwości starj się samodzielnie rozwiać nad wodą. No i życzę (troche to głupio zabrzmi) połamania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi