Skocz do zawartości

Daiwa Shogun Advanced Pike 15-50 info

baboon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów

Czy ktoś?posiada jakieś informacje nt wędki Daiwa Shogun Advanced Pike 15-50 - nigdzie nie mogę znaleźć opinii dotyczących tej wędki. Jaki jest rzeczywisty zakres c/w/ ? Szukam czegoś do dużych gum i woblerów - ten kijek mogę kubpić po okazyjnej cenie. Z góry dziękuję za informacje

posiadam w swej kolekcji ten model długości 3 m. Kij porządnie wykonany, bardzo lekki jak na tę długość(170 gr). Model w.g. procudenta dedykowany do połowu szczupaków.Świetnie sprawdzi się też przy wszelkiego rodzaju łososiowatych.(nie wykluczam też , że u niektórych łowców boleni). Nie jest zatem z super szybkich.Za to świetne właściwości rzutowe już od obrotówki 3 czy guma 3cale + 5g. Fajnie się spisuje przy średnich woblerach i gumach 4-5 cali z obciążeniem do 15 gr.Sądzę,że ciężej też da radę.Używam go obecnie dość rzadko, gdyż do łowienia z brzegu preferuję kije z pracowni: 2,6m pod korbę oraz 6,6 i 7 ft pod multik.Nosiłem się z zamiarem sprzedaży, ale trochę szkoda.Czasem łowisko wymusza stosowanie długiej wędki, a Shogun to sprzęt przyjemny i czuły.

Porządne i dużej średnicy przelotki Fuji(rzuca się na prawdę daleko).Ja wspomniałem nie jest to kij szybki, ale też nie typowy parabolik .Wg. mnie taka średnia akcja.Za to świetnie trzyma i amortyzuje rybę. Jeśli potrzebujesz wędki 3 m w tym zakresie rzutowym, a taki typ akcji Ci odpowiada ja polecam. Najlepiej jednak wziąść do ręki i samemu się pobawić.

Pozdrawiam

• Like 1

Faktycznie jest model Zander 2,8 10-40 gr.bawiłem się tym w sklepie

-również bardzo przyjemny kij o akcji szybszej od modelu pike i troszkę mniejszym c.w. Kieyś używałem też kija z serii Shogun 2,4 5-30 gr, ale sprzedałem zapalonemu pogromcy pstrągów. Wrażenia z 2-letniego użytkowania bardzo pozytywne i mały sentyment do serii pozostał. Ponadto chłopaki ze znanej pracowni, z której mam 3 kije też bardzo pozytywnie wyrażali się o wędkach Shogun advanced spinn.

Z tego co zerkałem w internecie modele Shogun można obecnie kupić w różnych promocjach za 500-600zł(normalnie pike i znader chodziły ok. 900-1000zł). Moim zdaniem może to być strzał w dziesiątkę w relacji jakość/cena.

Kupiłem Zandera i jestem bardzo zadowolony. Na początku trochę przestraszyłem się jak zobaczyłem spigot - bo oczywiście trzepień nie wchodził do końca więc trochę?się?przestraszyłem że kupiłem bubel :D - no ale poczytałem trochę i odetchnąłem z ulga.

Jak ten kij radzi sobie z woblerami takimi ok 20 - 30 gram ( woda stojąca ) bo wydaje się?wyjątkowo lekki.

Fajnie się spisuje przy średnich woblerach i gumach 4-5 cali z obciążeniem do 15 gr.Sądzę,że ciężej też da radę.

Trochę mnie to dziwi ponieważ Zander ma cw 10-40 i podobno dobrze daje sobie radę nawet z dociążonymi 30 gramowymi wobkami. C/w 'pike'a'

w zasadzie zaczyna się od 15 gram wg specyfikacji więc już sam się trochę w tym gubię - na razie kupiłem Zandera ale chciałbym mieć coś mocniejszego na rzekę - te kije można teraz dośc tanio kupić więc zastanawiam się czy ten 'pike' byłby dobrym uzupełnieniem zandera.

@baboon

jak sam napisałeś podobno da radę 30 gr.wobkowi. Przy woblerach

ważne jest przeznaczenie-kilkucentymetrowej długości wobler o masie np.12 gr ale z dużym sterem może być dużym większym wyzwaniem dla kija niż np. kilkunastocentymetrowej długości wabik o masie zbliżonej do 30 gr, ale z krótkim sterem-stawiającym mniejszy opór w wodzie( o bezsterowcach nie wspomnę). Ja pisałem , z jakimi przynętami ja używałem (guma 5 cali + 15 gr ołowiu to bez mała 40 gr.).Do cięższych zastosowań wolę inne kije.Nie sugeruj się wyłącznie czyimiś preferencjami ani opisem producenta. Oprócz danych fabrycznych sam musisz wyczuć w jakim zakresie wagowym przynęt łowi Ci się najbardziej komfortowo. Oczywiście, że kij da rade więcej tylko, że gaśnie i traci na czułosci(a w ostateczności można go złamać).Sam mam też kije Lamiglas St Croix, które są najlepszym przykładem na to , że lubią się wymykać poza zakres sugerowany przez producenta dając przy tym ogromny uniwersalizm i komfort łowienia, jednakże tutaj też są granice.

Fakt, że kij jest lekki, z dobrze wyważającym kołowrotkiem pozwoli Ci długo łowić bez bólu ramienia. Jeśli zas chodzi o uzupełnienie zandera pikiem-dokładnie przemyśl temat.W mojej subiektywnej ocenie jest między nimi zbyt subtelna różnica parametrów by traktować je jako dwie wędki do istotnie odmiennych zadań.Ale oczywiście to Ty decydujesz.Prosiłseś na forum o opinię-udziełiłem Ci w najlepszej wierze informacji z własnych doświadczeń, jakie z tą wędką miałem. Swoją drogą gratuluję zakupu Zandera. Powinienieś być z niego zadowolony.A wszelkie wątpliwości starj się samodzielnie rozwiać nad wodą. No i życzę (troche to głupio zabrzmi) połamania.Pozdrawiam.