Skocz do zawartości

Mam problem z dłuższymi rzutami POMOCY plz

admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Zasadniczo, to po poprzednich jebach chyba nie powinienem się wypowiadać, ale mam nadzieję, ze pozwolicie mi na podpowiedź.

Lookając po necie, po zdjeciach, stawiałbym na wykręcenie tej aż proszącej się o odkręcanie palcami śrubki po drugiej stronie - nad korbką i gwiazdką hamulca. Odkręcasz tą śrubkę, idącą przez cały korpus - jesteś w stanie przekręcić czy odskakuje panel boczny nad hamulcem?

Każdy kto się odezwał w tej dyskusji dostał parę jebów więc chyba się wyrównało :lol:

Taka pyskówka wprowadza ożywcze tchnienie w monotonię forumowej codzienności. Trzeba myśleć pozytywnie przecież kilkaset ludzi miało z nas ubaw po pachy . Teraz trzeba się otrząsnąć , wstać i iść dalej ( na piwo ). ;)

Burzliwie wraca do świadomości , oraz na salony miłośników casting , to i emocje buzują :mellow: To była typowa rodzinna awanturka , no ale na szczęście bez wizyty policji . Ale czy nie przenosimy tu bezwiednie nieco z tchnienia tabloidów , tej aury smakowitego , poszukiwanego , codziennego skandalu ??

No nie wiem , nie wiem :lol:

Nie no koledzy niema co się kłucić.

Każdy z was w pewnym stopniu mi pomógł.

samwieszkto dzięki

Udało mi się dobrać do tego hamulca odkręciłem 2śrubki zdjąłem panel a potem szpulke.

Wysunąłem 3bloczki a 3 zostały wsunięte i jest miodzio.

Pojechałem szybko nad rzekę no i miłe doświadczenie

długość rzutu polepszyła się o jakieś 10m no i w znacznym stopniu odkręciłem hamulec rzutowy i 0 bród przez 2h a zwykle to z 5razy bida była.

Może nie lata to wszystko na zawrotne odległości ale myślę że to wina zbyt lekkiej przynęty i myślę że kij się słabo ładuje.

Ale być może tak mi się wydaje że jest to kijek jedno ręczny bo ma bardzo krótki dolnik.

Jeszcze raz wszystkim dziekuję

Nie wiem co bym zrobił bez waszej pomocy

Mateuszu . Nie martw się o nas ; ta krutka wymiana uprzejmości odnosiła się do dyskusji z innego wątku ; tego typu wymiana uwag jest powszechnie przyjętą i oczekiwaną przez wszystkich formą komunikacji.

Za jakiś czas - gdy nabierzesz odruchu kontrolowania szpulki kciukiem , będziesz mógł wyłączyć kolejne bloczki i poluzować docisk szpuli. Wtedy dystanse jeszcze się zwiększą.

Pewnie zejdziesz do 2 i będzie luz.

Ostatnio miałem okazję oglądać zupełnie początkującego w wędkarstwie - od razu do ręki dostał muchówkę na zmianę z castem, spina nie dotyka. Dużą różnice zrobiło, jak wytłumaczyłem mu po pierwsze ładowanie kija z tyłu - tu jest akurat dobrze bo w pewnym sensie i w cascie i w muszce jest podobna idea, drugi plus to było zakumanie trajektorii frunięcia przynęty. Zaczął ja spłaszczać, wysyłać odpowiednio w górę i od razu z rzutów po 15m zaczeło być dobre 30-40.

Oglądałem w FM fajne combo AbuGarcia - wędka 10-40g. do tego multik BlackMax czy SilverMax - za jedyne 400zł. Kolowrotek niby nie najwyższych lotów , ale okazało się że ma parę łożysk , pokrętła klikają i magnetyk w wyposażeniu ; wędka - trudno powiedzieć co potrafi - jest dość sztywna , szacuję ją na faktyczne cw. ok . 20-50g. ponadto całość trochę trochę leci na pysk , ale jakie to ma znaczenie przy takich przynętach ?

Myślę Mielony że to jest zajebista opcja.

Można też w podobnej cenie skompletować lżejszy zestaw na bazie wędki z Okumy.

Piszę ci to bo sądzę że na początek miałbyś z lżejszego łowienia więcej uciechy.

Co do dużych rybek - na które każdy nowy wędkarz liczy , to powiem ci że na wędce 5-25g , złapanego szczupaka 86cm. po prostu podniosłem z wody i położyłem na trawce, bez podbieraka.