Skocz do zawartości

Ochrona przed muszkami

Luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

chodziło mi o koszule/solarflex z serii Bugstopper oraz buffa(sungaiter) z tej samej serii.

Zawsze brodzę, więc od pasa w dół jestem chroniony woderami, natomiast na górze: Koszula na ramiączkach+ większa rozmiarowo flanela, głowa: kapelusz z Decathlonu i moskitiera z Ali za 3 zeta. Profilaktycznie Koszulę, jak i wierzch dłoni spryskuję niewielką ilością VACO deet 30%. Leci już 6 sezon, nie gryzą strzyże, meszki, gzy czy komary.

• Like 1

Od meszek (bo o nich chyba rozprawiamy?) chronić będzie w zasadzie każde dość szczelne ubranie. Nie ma potrzeby szukania ubiorów specjalnych. Gdy te owady są już szczególnie dokuczliwe, najlepszą ochroną głowy i twarzy będzie moskitiera. Odkryte części ciała warto natrzeć waniliowym aromatem do ciast, jest to jedyny znany mi skutecznie działający środek, przynajmniej na wiślane meszki.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Ja na pontonie w dzień nie mam problemu z komarami. Czasem jakaś końska przyleci ale tu wystarcza nawet off (w pudełku w razie x mam reepel 50 i 100). Mnie najbardziej irytują czarne maleńkie muszki których chyba jedynym celem życiowy jest wejście człowiekowi między oczy a okulary. Często też do wnętrza ucha. Kręci się tego z 10-20 sztuk cały czas przy głowie. Masakra. Jak nie ma wiatru to co godzinę odpalam silnik i płynę chociaż 5min żeby odpocząć. Jako że są niegryzace nie boja się żadnej chemi. A siedzieć w moskiterze kilka h w upale sobie nie wyobrażam. Ciekawe czy jest na nie jakiś sposób.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Po wielu pobytach w Laponii i na Syberii dochodzę do wniosku, że z komarami można się zaprzyjaźnić :).  Mugga 50 bez problemu daje radę. Uważajcie na środki o stężeniach deet powyżej 90%. Niszczy np.  gore-tex :).  Na meszki rękawiczki do łowienia w tropikach i zakładana na czpkę z daszkiem moskitiera o bardzo drobnych oczkach. Kupowałem takie w Intersport. Ja zdecydowanie preferuję czarny kolor bo po chwili jej nie zauważam. Zielone i białe mnie wkur... cały czas :). Przy posiedziskach przy ognisku nie zapomnijcie o skarpetach, przez które Was nie zaatakują. To tak z doświadczeń - powodzenia :).

• Like 4

Deet 100% topi też żyłkę, obarwia plastiki.

A jak jesteś z kobitą to uwaga na Tipsy i malowane włosy.

Kolega wpadł pod namiot, jego żona znosiła zawsze wiele ale jak zobaczyła jak jej spływają nówki tipsy, skończyło sie na szukaniu transportu żeby odstawić ją w trybie natychmiastowym. [emoji3]

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka