Skocz do zawartości
  • 0

Od RodMaker Magazine do RodExpo - wywiad z Tomem Kirkmanem - nowy artykuł

admin

Pytanie

Tom Kirkman, 48 l., jest ikoną światowego rodbuildingu. Trudno o przesadę w takim stwierdzeniu – znany rodbuilder, wydawca The RodMaker Magazine, właściciel strony internetowej www.rodbuilding.org oraz pomysłodawca RodExpo – Międzynarodowych Targów Rodbuildingowych. Jesteśmy dumni, iż przy tej okazji Tom zgodził się udzielić wywiadu dla naszych czytelników.

Zapraszam serdecznie do lektury wywiadu z Tomek Kirkmanem.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bynajmniej nie twierdzę że domowy RB musi oznaczać niska jakość, odnoszę wrażenie że na początku troche trzeba napsuć zanim zacznie sie robić wędy poprawneChoc może da sie to przeskoczyć?? Jak możesz @Friko napisz kilka słów - tzn czy da się zacząć korzystając z doświadczeń innych, czy raczej jest to kwestia feelingu który trzeba wypracować.

Nieukrywam że z dziką radościa przyjąłbym artykuł RB ABC - który objaśniałby znaczenie podstawowych pojęć i był wprowadzeniem ułatwiającym zrozumienie poprzednich artykułów.

@Cezorator, jak nie chcesz to wiadomo, jak możesz to na priv co by nie robić znowu tasiemca. Wolałbym rozumieć ludzi których lubię ;)

• 0

@standerus

myśle że wywiad z Mattem Davisem i cykl artykułów Przygoda z wędką obrazował w dosyć przystępny sposób podstawowowe zagadnienia związane z konstrukcją wędek.

Mogę też polecić dostępną w sprzedaży wysyłkowej książkę Toma Kirkmana:

http://www.cabelas.com/cabelas/en/templates/links/link.jsp?i d=0036467616323a&type=product&cmCat=search&retur nPage=search-results1.jsp&QueryText=Tom+Kirkman&N=48 87&Ntk=Products&Ntx=mode+matchall&Nty=1&Ntt= Tom+Kirkman&noImage=0

która jest również bardzo dobrze napisana i, co ważne, sfotografowana. Cieszę się też że Irek odpowiada na pytania związane ze szczegółami, tak było w wątku dotyczącym wyplatanki. Co prawda w koncy wyplatanak nie powstala (chyba?) ale zlozyly sie na to inne przyczyny z tego co kojarzę.

Czy trzeba wypracować feeling? Ja nie jestem rodbuilderem, wyłącznie entuzajstą tej idei, więc pytanie niewłaściwie zaadresowane :D Myślę że tak. Przez pryzmat swojego obcowania z blankami, co zawdzięczam uprzejmości Irka tolerowania mnie w pracowni, widzę jak bardzo zmieniło się, i zmienia, moje podejście do niektórych zagadnień konstrukcyjnych. Pierwszy spacing jakie robiłem na kiju, oceniam go wciaz jako dobry - ale wyszedł w duzej mierze przypadkiem. Takze wydaje mi sie, iz podobnie jak w przypadku wiekszosci zajec manualnych, w rodbuildingu bardzo, ale to bardzo procentuje doswiadcznie, ktorego nabiera sie niestety dopiero z czasem :unsure:

Pozdrawiam

• 0

Witam,

Musiałem zrobić kilka zmian w tym wątku. Panowie, proszę o szacunek wzajemny. Nie miejcie mi tego za złe ale nie chciałbym by praca jednej osoby była zakłócona treściami, które niewiele mają wspólnego z tematem.

Pozdrawiam

Remek

Dzieki :D

• 0

Witam,

Musiałem zrobić kilka zmian w tym wątku. Panowie, proszę o szacunek wzajemny. Nie miejcie mi tego za złe ale nie chciałbym by praca jednej osoby była zakłócona treściami, które niewiele mają wspólnego z tematem.

Pozdrawiam

Remek

Przepraszam i dziękuję.

• 0

Gusta nie podlegają dyskusji.

Jeden słucha muzyki płyt winylowych, a inny z MP3.

Jeden lubi kawior, a inny chleb ze smalcem.

Jeden lubi drewno, a inny tworzywa sztuczne lub metal.

Nie wszystko złoto co sie świeci.

Szare komórki są cenniejsze jak złote pałace.

W związku z tym niech każdy robi taki sprzęt jaki lubi i łowi tak jak lubi i na co lubi.

Nikt mnie nie przekona do tego by na górskiej strudze łowić ryby z jachtu nawet takiego za milion dolarów bo on jakoś tam mi nie pasuje :D :D :D

;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

• 0

Witam !!! Moje pocz?tki to lowienie ryb z ojcem nad Odr? przy Walach Chrobrego .To ona nauczyl mnie wi?zac haczyki i poslugiwac si? bambusow? we?dk? .Ryb lowilo si? sporo bo Odra mimo ze byla brudna to ryb bylo bardzo duzo.Potem chodzilismy z kolegami juz na rybki i oczywiscie sami sobie robilismy splawiki z korka od wina i pióra g?si?go. To byly czysy .Cz?sto powracam wspomnieniami do nich .

Pozdrawiam !!!

• 0

@cezorator

obawiam się że nie zrozumiałem Waszych wypowiedzi. Jak one się mają do wywiadu z Tomem Kirkmanem i rozmowy o rodbuildingu, ktora została nim zainspirowana?

Pozdrawiam

@ Friko juz tłumaczę:

Gusta nie podlegają dyskusji. (Nawet jeśli chodzi o wędki i ich konstruowanie)

Jeden słucha muzyki płyt winylowych, a inny z MP3. (analogia do tworzenia sprzętu retro i nowoczesnego)

Jeden lubi kawior, a inny chleb ze smalcem. (podobnie jak z wędkami)

Jeden lubi drewno, a inny tworzywa sztuczne lub metal. (w tym materiały do produkcji wędek)

Nie wszystko złoto co się świeci. (podobnie jak z wyglądem wędek i innego sprzętu wędkarskiego)

Szare komórki są cenniejsze jak złote pałace. ( W wędkarstwie bardziej cenię ducha niż sprzęt)

W związku z tym niech każdy robi taki sprzęt jaki lubi i łowi tak jak lubi i na co lubi.

Nikt mnie nie przekona do tego by na górskiej strudze łowić ryby z jachtu nawet takiego za milion dolarów bo on jakoś tam mi nie pasuje (to chyba nie wymaga przetłumaczenia)

:lol: :lol: :lol: (to także nie )

• 0

Ale bylby numer jakby Mr Tom Kirkman znal Jezyk Polski... :wacko:

Liczac na to, ze jednak nie zna...a propos przyslow ludowych, przypowiesci, opowiesci z zebran kolek różancowych i innych madrosci - Krowa, ktora glosno ryczy, daje mało mleka

To tyczy sie oczywiscie tylko do takiego jednego naszego kolegi po..no wlasnie, nie wiem po czym?

Gumo

• 0

Liczac na to, ze jednak nie zna...a propos przyslow ludowych, przypowiesci, opowiesci z zebran kolek różancowych i innych madrosci - Krowa, ktora glosno ryczy, daje mało mleka

To tyczy sie oczywiscie tylko do takiego jednego naszego kolegi po..no wlasnie, nie wiem po czym?

Gumo

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Gumo ja też Cię lubię :D

:o :o :o :o :o :o

Bo kto sie lubi to się czubi :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• 0

@ Cezorator .

Niepotrzebnie zupełnie podnosisz temperaturę wątku , i zmieniasz jego kierunek . Przypominam że jest to wątek tyczący rb , rozmowa zainteresowanych i obeznanych tą dyscypliną . Nie dostrzegam prób narzucania albo wmawiania czegokolwiek , albokomukolwiek . Jeśli ta tematyka , poglądy uczestników , lub ich estetyka Ci nie odpowiada , nie musisz brać w tym udziału .. To wolne forum .

Swietnym uzupełnieniem , taką przeciwwagą , mógłby być nowy wątek na temat np . sprzętu dobrego i taniego , gusta oczywiście pozostawiając na boku . I naturalnie bez wmawiania czegokolwiek..

W duchu pryncypialnej koncyliacyjności , osiągnęlibyśmy luby kompromis ..

• 0

@Sławku

to ryzykowna propozycja, bo z koniunkcji dobry i tani jak dotychczasowe doświadczenie pokazuje kończyło się na tani i jak najtańszy a nie o to chyba chodzi żebyśmy zastanawiali się co zrobić z kolejnym tasiemcem o Jaxonie

wolę już naprawdę te składnice harcerskie i ludowe mądrości - mówi się trudno, takie są uroki demokratycznego forum

Pozdrawiam

• 0

@ Cezorator .

Niepotrzebnie zupełnie podnosisz temperaturę wątku , i zmieniasz jego kierunek . Przypominam że jest to wątek tyczący rb , rozmowa zainteresowanych i obeznanych tą dyscypliną . Nie dostrzegam prób narzucania albo wmawiania czegokolwiek , albokomukolwiek . Jeśli ta tematyka , poglądy uczestników , lub ich estetyka Ci nie odpowiada , nie musisz brać w tym udziału .. To wolne forum .

Swietnym uzupełnieniem , taką przeciwwagą , mógłby być nowy wątek na temat np . sprzętu dobrego i taniego , gusta oczywiście pozostawiając na boku . I naturalnie bez wmawiania czegokolwiek..

W duchu pryncypialnej koncyliacyjności , osiągnęlibyśmy luby kompromis ..

Sławku nie jest moim celem podnoszenie temperatury. Jakbyś wczoraj wieczorem przeczytał wypowiedź naszego forumowego kolegi (Remek ja usunął na moja prośbę) to byś się nie dziwił, że mam do dzisiaj gorącą głowę.

W temacie usuniętego tekstu i kilku wypowiedzi skontaktuj się z Remkiem.

To co zostało usunięte na pewno by Ci wyjaśniło sens to co napisałem.

Wieczorem na osłodę wyciągnę zza szafy moją ukochaną wędeczke, którą w dużej części sam zbudowałem i zrobię jej fotki.

Część fotek wystawię w wątku Czy pamiętasz swoja pierwsza wędkę a cześć tutaj.

Jako reprezentant średniej krajowej pozdrawiam wszystkich i proszę o wyrozumiałość dla mojego czasami dziwnego podejścia do pewnych spraw.

Cezary Pacocha

• 0

@ Cezorator

Czyli pierwszy krok jest już za Tobą . Może ta umiejętność w Tobie rozkwitnie , może zostanie w blokach na starcie..

Tak sobie nieodpowiedzialnie dywagując , zdumiewa mnie neurotyczna niechęć postronnych obserwatorów . Myślę że wiele osób zwyczajnie myli pojęcia , utożsamiając rb z prostackim snobizmem sprzętowym . Tak nie jest ..

Być może drażniąco działa poziom cenowy rb asortymentu . Ale na ceny niestety wpływu nie mamy . Zresztą wiadomo że dobre i trwałe rzeczy kosztują więcej , kontestacja rzeczywistości nic tutaj nie zmieni .

Bez wątpienia rb trochę świeżości w drętwy , krajowy rynek wniesie ..W ten dyktat taniochy i hasełek pod publiczkę . Przywróci niektórym jej wychowankom poczucie miary , proporcji ,otworzy oczy..

Bo nie wierzę że może być odwrotnie .

• 0

Sławku niestety dzisiaj nie uda mi się tych fotek zrobić ale na pewno to zrobię w tym tygodniu. :D :D :D :D

W związku z tym, że jesteś jednym z niewielu sympatycznych dla mnie userów to właśnie z tego powodu zdradzę pewną swoja tajemnicę związana ze sprzętem i kijkami robionymi na zamówienie.

Nie tak dawno (2-3 lata) temu miałem okoliczność spędzić kilka tygodni na łódce z człowiekiem, który posiadał wędki robione na zamówienie, o ile dobrze pamiętam: Talona, Batsona czy też Loomisa. (nie znam się na tym i może coś przekręciłem) Przez te wszystkie tygodnie gadał o topowym sprzęcie. Czas z nim spędzony uważam za koszmar. On był pierwszym spotkanym przeze mnie człowiekiem, który tak bardzo się lubił tym swoim sprzętem chwalić. Po prostu tego typu tematy z nim mi się kojarzą i w każdym userze, który tak właśnie pisze o topowym sprzęcie widzę jego cień. Dlatego podświadomie wybieram sprzęt popularny, aby choć trochę nie stać się podobnym do niego. Kilka osób (Witek, Krzysztof, Kuba) wiedzą o kim piszę.

Może teraz choć trochę zrozumiesz mój sceptycyzm w tym temacie.

• 0

Kilka osób (Witek, Krzysztof, Kuba) wiedzą o kim piszę.

Cezorator, czyżby to ta sama osoba, którą musiałem na tym forum ustrzelić z dwa razy?

Tak sobie myślę, ze troszkę Cezorator generalizujesz. Bo widzisz ja piszę o topowym sprzęcie nie po to by się tym chwalić tylko po to by wprowadzać jakiś zapach odległego świata. Myślę, że ten japan style, który wchodzi do Polski to również po części nasza zasługa, że piszemy o egzotycznych konstrukcjach na tym forum. To, że ludzie się śmieją z zielonych przelotek, tytanowych nitek w blanku mnie osobiście nie zraża - wręcz odwrotnie, mobilizuje do dalszych poszukiwań, ale nie wynika to z pychy, czy chęci wywyższania się tylko z tego, by uświadamiać co ... można ... a co mamy. Najgorsze byłoby wlewanie ludziom ciemnoty do głowy, że coć co mogłoby być 100 razy lepsze jest super.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Cezorator, czyżby to ta sama osoba, którą musiałem na tym forum ustrzelić z dwa razy?

Remku nie chcę Ci wyliczać, ale to już 3 razy było. :D :D :D

Mam jednak nadzieję, że troszkę miejsca na taki malutki kącik wędkarstwa retro się znajdzie ?

Poza tym liczę, na to, że do wielbicieli Jaxona strzelać (N)Wam nie kazano. :D :D :D

ps. Ale mnie dziś bierze na cytaty i przysłowia :D

:lol: :lol:

• 0

Poza tym liczę, na to, że do wielbicieli Jaxona strzelać (N)Wam nie kazano. :D :D :D

Kazać nie kazano - ale w głowie mam pewne ugruntowane opinie na ten temat. Ostatnio jednak staram się nie używać na forum nazw żadnej firmy, czy dystrybutora w Polsce. Niezależność kosztuje ale ... wolę tak. Z drugiej strony jeśli będę przekonany o właściwościach czegoś, będzie to dobre na pewno o tym napiszę.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Niezależność kosztuje ale ... wolę tak

No i wlasnie to jest clue calego zagadnienia. Gdyby portal nie byl niezalezny nie mozna by bylo myslec o sprawach, ktore opisal Remek. Dzialalnosc portalu plynelaby z pradem, nie wnoszac nic albo niewiele do zagadnienia, ktoremu na imie przyszlosc wedkarstwa w Polsce.

Moze by tak uszanowac to, ze komus chce sie angazowac swoj prywatny czas i pieniadze, na czym wszyscy (albo prawie wszyscy) korzystamy i nie probowac szukania dziury w calym?

Zarzut o rzekomym wywyzszaniu sie posiadaczy drozszego sprzetu jest chybiony. Chodzi o propagowanie wsrod uzytkownikow dobrych wzorcow, ktore zaprocentuja w przyszlosci. Nie ma to nic wspolnego z prymitywnym pokazywaniem co to nie ja.

Ja, na ten przyklad, w sezonie zapomne o sprzecie. Bede to mogl uczynic, bo wybrany zostal w ten sposob, ze wpadki moga byc tylko z mojej winy...

Gumo

p.s.Nawiasem mowiac nalezy podziwiac cierpliwosc....najpierw wylecial lowca ponad 130cm szczupakow i ponad 200cm sumow...potem ktos, kto szukal pretekstu do zadymy...dzisiaj punkty zbiera ten, kogo w kazdym watku pelno, przesiaduje na Jerkbaitcie po kilka godzin dziennie mimo, ze jak sam pisze nie lubi tych wszystkich Talonow, Loomisow,.... i tych..no tych..., co to sie na tym nie zna ale...komentuje.

• 0

Gumo

p.s.Nawiasem mowiac nalezy podziwiac cierpliwosc....najpierw wylecial lowca ponad 130cm szczupakow i ponad 200cm sumow...potem ktos, kto szukal pretekstu do zadymy...dzisiaj punkty zbiera ten, kogo w kazdym watku pelno, przesiaduje na Jerkbaitcie po kilka godzin dziennie mimo, ze jak sam pisze nie lubi tych wszystkich Talonow, Loomisow,.... i tych..no tych..., co to sie na tym nie zna ale...komentuje.

Gumo mam nadzieję, że to nie było nic osobistego :D :D :D :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Brakowało by mi Ciebie :D :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• 0

jesteś jednym z niewielu sympatycznych dla mnie userów

@cezorator

może potrzeba autorefleksji troche w takim razie... jakiejś zmiany w sposobie zachowania... odpadna przyczyny to odpadna i skutki :D wierze ze tak bedzie i trzymam kciuki za to, bo nie jest miło patrzeć jak Użytkownicy walczą między sobą

Pozdrawiam

• 0

@standerus

myśle że wywiad z Mattem Davisem i cykl artykułów Przygoda z wędką obrazował w dosyć przystępny sposób podstawowowe zagadnienia związane z konstrukcją wędek.

Mogę też polecić dostępną w sprzedaży wysyłkowej książkę Toma Kirkmana:

http://www.cabelas.com/cabelas/en/templates/links/link.jsp?i d=0036467616323a&type=product&cmCat=search&retur nPage=search-results1.jsp&QueryText=Tom+Kirkman&N=48 87&Ntk=Products&Ntx=mode+matchall&Nty=1&Ntt= Tom+Kirkman&noImage=0

która jest również bardzo dobrze napisana i, co ważne, sfotografowana. Cieszę się też że Irek odpowiada na pytania związane ze szczegółami, tak było w wątku dotyczącym wyplatanki. Co prawda w koncy wyplatanak nie powstala (chyba?) ale zlozyly sie na to inne przyczyny z tego co kojarzę.

Czy trzeba wypracować feeling? Ja nie jestem rodbuilderem, wyłącznie entuzajstą tej idei, więc pytanie niewłaściwie zaadresowane :D Myślę że tak. Przez pryzmat swojego obcowania z blankami, co zawdzięczam uprzejmości Irka tolerowania mnie w pracowni, widzę jak bardzo zmieniło się, i zmienia, moje podejście do niektórych zagadnień konstrukcyjnych. Pierwszy spacing jakie robiłem na kiju, oceniam go wciaz jako dobry - ale wyszedł w duzej mierze przypadkiem. Takze wydaje mi sie, iz podobnie jak w przypadku wiekszosci zajec manualnych, w rodbuildingu bardzo, ale to bardzo procentuje doswiadcznie, ktorego nabiera sie niestety dopiero z czasem :unsure:

Pozdrawiam

Muszę przeszukać jeszcze raz forum bo jakos przeoczyłem.

A własnie o to doświadczenie mi chodziło gdy pisałem o domowym handmade, wydaje sie mi że zrobienie wędki z doskoku bez bardzo dużego wgryzienia się w teorię jest trudne. Ale tak naprawdę to co ja o tym wiem?? ;)