Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw spinningowy. Jak ocenicie? :)

master15

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie na start ten sprzęt da rade?

Dodam ze to będzie mój ogólnie pierwszy sprzęt wędkarski

---

Wędka Tenesa Spinning Jaxon

Długość 240 C.W 10-40g

Kołowrotek Dragon Magnum FD230i 3000 2bb

---

Może macie jakąś lepszą propozycje sprzętu w tej cenie 100zł ?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Hej, przed wyborem zestawu zastanów sie co chcesz łowić - to warunkuje zakupy. Jako że jesteś "świeży w branży" co wnioskuję z Twoich postów może być ci cieżko to określić. Nie mniej jednak napisz chociaż jaką masz wodę do dyspozycji. Jesli wiesz co wniej pływa to już było by super :)

Oczywiście możesz zacząć na grubo - bo taki zestaw chyba tutaj wymieniłeś, nie mniej jednak sugerował bym coś bardziej finezyjnego bo duże ryby przychodzą raczej z czasem i doświadczeniem :)

• Like 2

napisz chociaż jaką masz wodę do dyspozycji. Jesli wiesz co wniej pływa to już było by super :)

:)

Mam dość duży stawik, woda spokojna, chóć zarośnięta, pełno tam traw i glonów.

Jeszcze tam nie łowiłem, choć słyszałem od innych wędkarzy, że łowili tam szczupaki, płocie i chyba też leszcze. :)

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Płocie i leszcze raczej Cię nie będą interesowały bo łowiąc na spinning szukasz drapieżników. Jeśli jest w wodzie szczupak to będziesz musiał mieć przypon metalowy aby Ci nie odciął przynęty... w tej wodzie jest prawie na pewno również okoń. Rozumiem jednak że interesuje Cię szczupak - w takim razie wędka wybrana przez Ciebie wydaje się odpowiednia (nie wiem - nie miałem jej w ręce). Z połowu okoni nie bedziejsz jednak miał frajdy. Zastanów się również czy zamiast żyłki nie zainwestować w plecionkę. Jest ona przy porównywalnej do żyłki wytrzymałości dużo cieńsza i bardziej miekka - przynęta będzie dalej lecieć i w razie potrzeby dasz radę przynęte poprowadzić głębiej.

Płocie i leszcze raczej Cię nie będą interesowały bo łowiąc na spinning szukasz drapieżników. Jeśli jest w wodzie szczupak to będziesz musiał mieć przypon metalowy aby Ci nie odciął przynęty... w tej wodzie jest prawie na pewno również okoń. Rozumiem jednak że interesuje Cię szczupak - w takim razie wędka wybrana przez Ciebie wydaje się odpowiednia (nie wiem - nie miałem jej w ręce). Z połowu okoni nie bedziejsz jednak miał frajdy. Zastanów się również czy zamiast żyłki nie zainwestować w plecionkę. Jest ona przy porównywalnej do żyłki wytrzymałości dużo cieńsza i bardziej miekka - przynęta będzie dalej lecieć i w razie potrzeby dasz radę przynęte poprowadzić głębiej.

Plecionka do kołowrotka za 45 zł z kijem za 50 zł

Może się koledze na przyszłość przyda :)

Napewno nie do tego kija bo pleciona może przerżnąć przelotki ... A kołowrotek nie nadaje się , po brody będzie robił i skręcał ta plecione , kiedyś mój ojciec do takiego budżetowego nawinął bo dwóch dniach plecionka do niczego już się nie nadawała .

Edytowane przez Derrek
  • Like 1