theslut Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Panowie, macie jakieś przemyślenia lub doświadczenia w temacie? W necie znajduję tylko slogany reklamowe. Jest to tylko sztuka dla sztuki czy jednak takie rozwiązanie prowadzenia żyłki ma jakieś plusy dodatnie oprócz dupiatego nawlekania jakiejkolwiek linki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Kolega niegdyś uskuteczniał Daiwa 2,7m/50g (o ile pamiętam) łowienie morskich troci. W sumie nie dostrzegałem specjalnych zalet..... Wad raczej też nie. Ot taki sobie kijek, o całkiem niezłej dynamice.Ps. To był zlot. Wśród pozostałych łowców wzbudzał kijkiem zainteresowanie ale, bez szału. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zalezy do czego chcesz uzywac. Sa zastosowania gdzie linka w zwyklej wedce potrafi zahaczyc o przelotki. A w takiej wedce to sie nie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Przy zwykłym spiningu uważam, że jest więcej wad niż zalet. Przy trolingu nie wyobrażam sobie innej wędki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Jeśli chodzi o głębokie łowienie w morzu (nie trolling), trzech moich kolegów zmieniło interline'y na wędki z klasycznymi przelotkami. Konieczność nawlekania linki z pomocą struny na kiwającej się łodzi nie budzi pozytywnych skojarzeń. Dodatkowo przy połowach morskich wewnątrz blanku osadza się sól, która szlifuje później plecionkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Mam wyjątkową przyjemność używać wędek Daiwa Sealine X'Treme w Norwegii. Żadna sól nie osadza się wewnątrz wędki z tej prostej przyczyny że linka jest cały czas mokra i jeżeli coś jest w środku to słona woda a nie sól. Mam je w różnej wytrzymałości i do różnych zastosowań. Są mega wygodne do spina ( lżejszy model). Przewlekanie linki - żaden problem, jest to równie problematyczne jak wiązanie krętlika na fali. Osadzenie się soli na sprzęcie dotyczy całego sprzętu, zarówno wędek jak i kołowrotków. Po dwóch tygodniach wędkowania należy porządnie umyć WSZYSTKO co było używane do wędkowania nie tylko wędki interline.Przy trollingu łososiowym na Bałtyku nawet nie wyobrażam sobie innych wędek. W tym przypadku korzystam z uprzejmości kolegi i jego sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Jest co najmniej zaleta prowadzenia linki - otóż krzywa ugięcia jest idealna, nie łamana przez punkty podparcia czyli przelotki. Blank jest równomiernie obciążony. No i nie zaczepia się wystającymi przelotkami o co popadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Czym są pokryte te wędki od środka? Bo powierzchnia tarcia wydaje się dużo większa niż w przypadku przelotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Do trolla kosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Czym są pokryte te wędki od środka? Bo powierzchnia tarcia wydaje się dużo większa niż w przypadku przelotek.Nie wiem czym są pokryte, dla mnie może to być nawet gównomiód (nie ma być obraźliwie), działa. Nie niszczy plecionki, ani cienkiej ani grubej. Używam plecionek PowerPro Slick 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) He, he, jednak są plusy dodatnie takich wędek , oprócz "braku haczących o nadbrzeżne zarośla przelotek" jak to jeden ze sloganów reklamowych głosił. No i wyszło na to, że niestety trzeba było kupić. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez theslut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Czym są pokryte te wędki od środka? Bo powierzchnia tarcia wydaje się dużo większa niż w przypadku przelotek.Niegdyś czytałem, chyba w WŚ, że te kijaszki są wyposażone w wewnętrzne pierścienie przelotek. I chyba tak jest. W innym przypadku, zbyt długo by nie posłużyły. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Ano mam takiego 12 funtowego Megabassa do 14g w długości coś około 2.60 i bardzo sobie chwalę.Dwuczęściowy, górny skład wsuwa się do wnętrza dolnika jak w teleskopie [emoji2960]Zbrojenie kija - 30 sekund Całą wiosnę przechodziłem z nim na pstrągach (Bóbr i Kwisa) i jak najbardziej OK.Bardzo precyzyjny rzutowo, fajne płynne ugięcie pod rybą, super komfort łowienia i woblerami i obrotówkami.Co do wewnętrznej powierzchni to z tego co doczytałem przypomina to coś na kształt gwintu profilowanego wewnątrz w procesie produkcji blanku. Taki patent Megabassa, który ma minimalizować powierzchnię tarcia/styku plecionki z wewnętrzną powierzchnią blankuBędę nim łowił [emoji41]W odstawkę poszły dwa inne Megabassy i CD-ek XLS, które wcześniej wydawały mi się ideałami na tę szlachetną rybę [emoji3166]Polecam [emoji106] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 (edytowane) Pytanie do posiadaczy takich wędek.Jak wyglądają odległości rzutowe w porównaniu do klasycznych kijów? Malutka wejściowa ni jak się ma do często dużej w "normalnym" wędzisku, a i opory linki inne niż na przelotkach. Pytanie dotyczy stałej szpuli. Edytowane 18 Czerwca 2021 przez drakmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniolo Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Generalnie wędki tego typu przeznaczone są do stosowania z multiplikatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Porównując do wędek klasycznych, które posiadam o zbliżonej długości i gramaturze, na tej samej plecionce i tymi samymi przynętami w przypadku mojego inerlinera odległości są podobne. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Generalnie wędki tego typu przeznaczone są do stosowania z multiplikatorem.a niby czemu? bo niska przelotka wejściowa to dla mnie żaden argument... Pytanie do posiadaczy takich wędek.Jak wyglądają odległości rzutowe w porównaniu do klasycznych kijów? Malutka wejściowa ni jak się ma do często dużej w "normalnym" wędzisku, a i opory linki inne niż na przelotkach. Pytanie dotyczy stałej szpuli.na sucho odległość rzutu spiningiem jest podobna lub nawet nieco większa... jak żyłką nabierzesz wody do wnętrza (spiningowanie z szczytówką blisko powierzchni wody) odległość rzutu spada drastycznie... jak jest z plecionką nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Dla ciekawych taki to kijek: Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 a niby czemu? bo niska przelotka wejściowa to dla mnie żaden argument... na sucho odległość rzutu spiningiem jest podobna lub nawet nieco większa... jak żyłką nabierzesz wody do wnętrza (spiningowanie z szczytówką blisko powierzchni wody) odległość rzutu spada drastycznie... jak jest z plecionką nie wiem...U mnie przy plecionce, czy to na sucho czy na mokro jest podobnie. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 No właśnie…..tak to działa jak na filmiku :-) Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Konstrukcja wewnątrz blanku podobna……: Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 18 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Na pewno tego typu wędziska generują inne warunki pracy samego banku nie obciążonego i przesztywnionego przelotkami z ich mocowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Czyli wychodzi na to, że wielkość przelotki startowej nie ma większego znaczenia, jeśli chodzi o odległość rzutu klasycznym spinningiem, skoro interline rzuca podobnie do klasyka?Czy damy 16, czy np 25, to odległości bedą podobne?Dobrze kombinuję? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Jak wygląda łowienie taką wędką w ujemnych temperaturach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi