Skocz do zawartości

Wędki typu interline

theslut

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega niegdyś uskuteczniał Daiwa 2,7m/50g (o ile pamiętam) łowienie morskich troci. W sumie nie dostrzegałem specjalnych zalet..... Wad raczej też nie. Ot taki sobie kijek, o całkiem niezłej dynamice.

Ps.

To był zlot. Wśród pozostałych łowców wzbudzał kijkiem zainteresowanie ale, bez szału.

Edytowane przez popper

Jeśli chodzi o głębokie łowienie w morzu (nie trolling), trzech moich kolegów zmieniło interline'y na wędki z klasycznymi przelotkami. Konieczność nawlekania linki z pomocą struny na kiwającej się łodzi nie budzi pozytywnych skojarzeń. Dodatkowo przy połowach morskich wewnątrz blanku osadza się sól, która szlifuje później plecionkę.

Mam wyjątkową przyjemność używać wędek Daiwa Sealine X'Treme   w Norwegii. Żadna sól nie osadza się wewnątrz wędki z tej prostej przyczyny że linka jest cały czas mokra i jeżeli coś jest w środku to słona woda a nie sól. Mam je w różnej wytrzymałości i do różnych zastosowań. Są mega wygodne do spina ( lżejszy model). Przewlekanie linki - żaden problem, jest to równie problematyczne jak wiązanie krętlika na fali. 

Osadzenie się soli na sprzęcie dotyczy całego sprzętu, zarówno wędek jak i kołowrotków. Po dwóch tygodniach wędkowania należy porządnie umyć WSZYSTKO co było używane do wędkowania nie tylko wędki interline.

Przy trollingu łososiowym na Bałtyku nawet nie wyobrażam sobie innych wędek. W tym przypadku korzystam z uprzejmości kolegi i jego sprzętu.

Czym są pokryte te wędki od środka? Bo powierzchnia tarcia wydaje się dużo większa niż w przypadku przelotek.

Nie wiem czym są pokryte, dla mnie może to być nawet gównomiód (nie ma być obraźliwie), działa. Nie niszczy plecionki, ani cienkiej ani grubej. Używam plecionek PowerPro Slick 8

Czym są pokryte te wędki od środka? Bo powierzchnia tarcia wydaje się dużo większa niż w przypadku przelotek.

Niegdyś czytałem, chyba w WŚ, że te kijaszki są wyposażone w wewnętrzne pierścienie przelotek. I chyba tak jest. W innym przypadku, zbyt długo by nie posłużyły.

Edytowane przez popper
  • Like 1

Ano mam takiego 12 funtowego Megabassa do 14g w długości coś około 2.60 i bardzo sobie chwalę.

Dwuczęściowy, górny skład wsuwa się do wnętrza dolnika jak w teleskopie [emoji2960]

Zbrojenie kija - 30 sekund

Całą wiosnę przechodziłem z nim na pstrągach (Bóbr i Kwisa) i jak najbardziej OK.

Bardzo precyzyjny rzutowo, fajne płynne ugięcie pod rybą, super komfort łowienia i woblerami i obrotówkami.

Co do wewnętrznej powierzchni to z tego co doczytałem przypomina to coś na kształt gwintu profilowanego wewnątrz w procesie produkcji blanku.

Taki patent Megabassa, który ma minimalizować powierzchnię tarcia/styku plecionki z wewnętrzną powierzchnią blanku

Będę nim łowił [emoji41]

W odstawkę poszły dwa inne Megabassy i CD-ek XLS, które wcześniej wydawały mi się ideałami na tę szlachetną rybę [emoji3166]

Polecam [emoji106]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Like 1

Pytanie do posiadaczy takich wędek.

Jak wyglądają odległości rzutowe w porównaniu do klasycznych kijów?

Malutka wejściowa ni jak się ma do często dużej w "normalnym" wędzisku, a i opory linki inne niż na przelotkach.

Pytanie dotyczy stałej szpuli.

Edytowane przez drakmen

Generalnie wędki tego typu przeznaczone są do stosowania z multiplikatorem.

a niby czemu? bo niska przelotka wejściowa to dla mnie żaden argument...

Pytanie do posiadaczy takich wędek.

Jak wyglądają odległości rzutowe w porównaniu do klasycznych kijów?

Malutka wejściowa ni jak się ma do często dużej w "normalnym" wędzisku, a i opory linki inne niż na przelotkach.

Pytanie dotyczy stałej szpuli.

na sucho odległość rzutu spiningiem jest podobna lub nawet nieco większa... jak żyłką nabierzesz wody do wnętrza (spiningowanie z szczytówką blisko powierzchni wody) odległość rzutu spada drastycznie... jak jest z plecionką nie wiem...

a niby czemu? bo niska przelotka wejściowa to dla mnie żaden argument...

na sucho odległość rzutu spiningiem jest podobna lub nawet nieco większa... jak żyłką nabierzesz wody do wnętrza (spiningowanie z szczytówką blisko powierzchni wody) odległość rzutu spada drastycznie... jak jest z plecionką nie wiem...

U mnie przy plecionce, czy to na sucho czy na mokro jest podobnie.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro