Skocz do zawartości

"Staramy się pisać poprawną polszczyzną"

Alexspin

Rekomendowane odpowiedzi

Tytuł tematu jest cytatem z http://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/.

Proponuję zamieszczanie tutaj wypowiedzi i sformułowań, które nie spełniają tego wymagania i przeniesienia tutaj dyskusji na ten temat. Dbajmy o czystość naszego języka choćby w poprzez eliminację wynaturzeń językowych i bezmyślnego tworzenia nikomu nie potrzebnej gwary.

Zapraszam do spokojnej, merytorycznej dyskusji:

- jeśli komuś nie odpowiada, proszę pominąć;

- jeśli Moderatorzy uznają, że temat zbędny, proszę o skasowanie.

• Like 12

Witam.

Po co zakładać nowy wątek?

Teksty pisane z błędami ortograficznymi ,powinny z urzędu znaleźć się w koszu.

Chyba,że ktoś jest dyslektykiem,a co najmiej jeden na tym forum jest(wtedy taryfa ulgowa).

Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam Wojtek.

jak możesz udowodnić że ktoś jest dyslektykiem ? Jeżeli dostosujemy się do tego co napisałeś to lecisz jako pierwszy.Popatrz jak napisałeś co najmniej ????

To raz .Dwa ,jeżeli będziemy się wszystkiego czepiać to nawet połowa informacji do nas nie dotrze bo większość trzeba będzie skasować .

• Like 3

Dbajmy o czystość naszego języka choćby w poprzez eliminację wynaturzeń językowych i bezmyślnego tworzenia nikomu nie potrzebnej gwary

Pletka aż tak bardzo kuje Ciebie w oczy? Nie wiem ile Ty masz lat, ale najwidoczniej masz zbyt dużo wolnego czasu żeby przejmować się takimi pierdołami.

Edytowane przez dnk
  • Like 1

Pletka aż tak bardzo kuje Ciebie w oczy? Nie wiem ile Ty masz lat, ale najwidoczniej masz zbyt dużo wolnego czasu żeby przejmować się takimi pierdołami.

Proszę, nie odbieraj mi miana pierwszego rycerza walczącego z "pletką" :D

Zwróć uwagę, że w Twoim tekście to jedyne słowo podkreślone na czerwono ;) a czy prawidłowa pisownia i polszczyzna to pierdoły?

I nie zrzucał bym tego na różnice pokoleniowe :)

PS potrafię czasem pierdyknąć takiego babola, że zęby bolę i wstydzę się tego choć wiem, że się staram 

Edytowane przez BOB
  • Like 1

Nie uważam prawidłowej pisowni i polszczyzny za pierdołe, wyciągnąłeś to z kontekstu mojej wypowiedzi. Uważam natomiast, że walka z powstałą wędkarska gwarą jest śmiechu warta i bezcelowa. Są na tym świecie ciekawsze rzeczy do roboty, chociażby wyjście na spacer ze swoją kobietą czy na ryby. Ja tak samo jak i Ty popełniam błędy językowe, jednak nie stawiałbym tego na równi (multik=włanczać).

• Like 1

jak możesz udowodnić że ktoś jest dyslektykiem ? Jeżeli dostosujemy się do tego co napisałeś to lecisz jako pierwszy.Popatrz jak napisałeś co najmniej ????

To raz .Dwa ,jeżeli będziemy się wszystkiego czepiać to nawet połowa informacji do nas nie dotrze bo większość trzeba będzie skasować .

Zgodnie z zasadami ortografii języka polskiego "co najmniej" powinniśmy zapisywać osobno,oddzielając partykułę wzmacniającą "co" od przysłówka zaimkowego,czyli połączenia zaimka i następującej po nim innej części mowy,piszemy rozdzielnie.

Chciałeś zabłysnąć i marnie Ci to wyszło.Proponuje kupić Słownik języka polskiego,albo od czasu do czasu do niego zajrzeć.Pozdrawiam.

• Like 1

Też bym zdecydowanie rozróżnił zwykłe błędy ortograficzne od gwary czy raczej slangu np. wędkarskiego. Język żyje, zmienia się, to że pojawiają się nowe słowa oznacza właśnie, że ma się dobrze, rzekłbym nawet pletka jest oznaką jego zdrowia, przecież mogła być braidka. ;-) Można się na nią krzywić, ale warto pamiętać, że to naturalny proces, grupy społeczne tworzą swoje własne odmiany języka, taki kod rozpoznawczy, jeśli go rozumiesz jesteś swój, jeśli nie jesteś obcy.

Edytowane przez witeg
  • Like 2

Alexspin, już Twoje zdanie: Dbajmy o czystość naszego języka choćby w poprzez eliminację wynaturzeń..., zawiera bląd językowy. Uważam, że temat jak najbardziej na czasie, nie denerwuje mnie jeden błąd w tekście. Pisanie jednak błędów na błędach, odbiera przekaz, razi w oczy i po prostu mnie wk....a ????

Edytowane przez Matteoo
  • Like 3

Zgodnie z zasadami ortografii języka polskiego "co najmniej" powinniśmy zapisywać osobno,oddzielając partykułę wzmacniającą "co" od przysłówka zaimkowego,czyli połączenia zaimka i następującej po nim innej części mowy,piszemy rozdzielnie.

Chciałeś zabłysnąć i marnie Ci to wyszło.Proponuje kupić Słownik języka polskiego,albo od czasu do czasu do niego zajrzeć.Pozdrawiam.

Akurat to ty chciałeś zabłysnąć a nie ja .Za propozycję bardzo dziękuję .Ja mieszkam już ponad trzydzieści lat po za granicami naszego kraju i moja polszczyzna jest całkiem dobra .Ty chciałeś kasować wpisy a nie ja i to ty jako pierwszy napisałeś z błędem.Mnie czy innym kolegom mieszkającym wiele lat z dala od ojczyzny można błędy wybaczyć ,ale tobie powinno być wstyd gdy pisząc o kasowaniu sam strzelasz byki.A ,jeszcze jedno ,czytaj ze zrozumieniem . Napisałeś  CO NAJMIEJ  a nie co najmniej i do tego błędu była moja uwaga .Słownik Kolego ,słownik polecam.

Miłego dnia .

Akurat to ty chciałeś zabłysnąć a nie ja .Za propozycję bardzo dziękuję .Ja mieszkam już ponad trzydzieści lat po za granicami naszego kraju i moja polszczyzna jest całkiem dobra .Ty chciałeś kasować wpisy a nie ja i to ty jako pierwszy napisałeś z błędem.Mnie czy innym kolegom mieszkającym wiele lat z dala od ojczyzny można błędy wybaczyć ,ale tobie powinno być wstyd gdy pisząc o kasowaniu sam strzelasz byki.A ,jeszcze jedno ,czytaj ze zrozumieniem . Napisałeś  CO NAJMIEJ  a nie co najmniej i do tego błędu była moja uwaga .Słownik Kolego ,słownik polecam.

Miłego dnia .

To był błąd interpunkcyjny,po polsku połknąłem litere,nic wielkiego(nie mam korektora).

Aż tak bardzo Wam nie biorą, że tłamsicie ten temat ? [emoji23] Każdy pisze na tyle na ile go stać i to czytający go pod tym kątem "osądzi". Alex, bez urazy ale weź chłopie jedź nad wodę i wrzuć fotkę jakiejś ryby (wreszcie) bo mam wrażenie, że Twoja obecność na tym forum w większości powoduje kolejną "gówno-burzę". Pzdr

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez grisha
  • Like 1

To nie jest byle jaka "gówno-burza". To forum czytają ludzie w różnym wieku, a mózg przez wzrok adaptuje 95% pisowni. Takie zapisy więc w stylu: "spszedam łutke z kotficom i 2 wendki, do tego pszyczepa do ałta a fszystko za niedurze piniondze" rozwalają w miarę normalnego czytelnika tego forum. Ja rozumiem, że na ryby jeżdżą również parami koledzy, którzy razem skończyli być może 8 klas szkoły podstawowej, ale to nie znaczy, że nadal takie forum jak to, ma ich przekonywać, że pisząc takie koślawe zdania nic wielkiego się nie dzieje! 

Edytowane przez Matteoo
  • Like 1

Niektórzy w takim pośpiechu wystawiają sprzęt na giełdzie, że nawet nie przeczytają co napisali. Ważna szybka sprzedaż i kasa musi się zgadzać.

Przykład w dziale - kupię. Jedno zdanie, trzy byki. Niby tylko literówka, ale jednak.

Edytowane przez Artek

Ja tam jakimś purystą językowym nie jestem. Jednak jeżeli są zasady, to wypada się starać ich przestrzegać. Inaczej to tak jak wyjście między ludzi bez porannego prysznica. Oczywiście można, ale nie każdy się z tym dobrze czuje. Poza tym jest tyle możliwości sprawdzenia, więc dla chcącego nic trudnego, sam to często robię. A w ramach dbania o czystość naszego języka dopytam autora wątku "w poprzek" to mi się obiło o oczy i uszy ale "w poprzez" nie przypominam sobie. Ale to też mogą być zbyt pochopne i zbyt daleko idące wnioski. Dla przykładu, kobieta która ma wzdłuż, to jak zjeżdża po poręczy to tylko świst słychać. Natomiast w przypadku kobiety mającej w poprzek to odgłos jest taki bliższy "bleblebleble....".

Edytowane przez theslut
  • Like 1

Ja tam jakimś purystą językowym nie jestem. Jednak jeżeli są zasady, to wypada się starać ich przestrzegać. Inaczej to tak jak wyjście między ludzi bez porannego prysznica. Oczywiście można, ale nie każdy się z tym dobrze czuje. Poza tym jest tyle możliwości sprawdzenia, więc dla chcącego nic trudnego, sam to często robię. A w ramach dbania o czystość naszego języka dopytam autora wątku "w poprzek" to mi się obiło o oczy i uszy ale "w poprzez" nie przypominam sobie. Ale to też mogą być zbyt pochopne i zbyt daleko idące wnioski. Dla przykładu, kobieta która ma wzdłuż, to jak zjeżdża po poręczy to tylko świst słychać. Natomiast w przypadku kobiety mającej w poprzek to odgłos jest taki bliższy "bleblebleble....".

Ło Panie, z tym przykładem to pojechałeś :) Aż się pletka roluje.

Inicjatywa zawsze pożyteczna , ale w części dotyczącej dbałości o język i pilnowaia ortografii. Wyrugowanie gwary wędkarskiej raczej wywróciłoby forum do góry nogami. Są pewne granice, a przekroczenie tej spowoduje stworzenie archaicznego potworka językowego. Podobnie ma się sprawa z naleciałościami z języków obcych. Ładna polszczyzna nie musi wyglądać jak Wiadomości Wędkarskie sprzed pięćdziesięciu lat. Język jest żywy i się zmienia, a to jak te zmiany wykorzystamy, zależy od nas. Najważniejsze, by zwracać uwagę na to, co i jak się pisze i pamiętać o tym, że nasze posty na publicznym forum wystawiają laurkę nam samym.  

• Like 1

Alexspin, już Twoje zdanie: Dbajmy o czystość naszego języka choćby w poprzez eliminację wynaturzeń..., zawiera bląd językowy. Uważam, że temat jak najbardziej na czasie, nie denerwuje mnie jeden błąd w tekście. Pisanie jednak błędów na błędach, odbiera przekaz, razi w oczy i po prostu mnie wk....a

Masz rację, nie ma formu "w poprzez" i przyznaję się, ale nie było to zamierzone, to "w" wkradło się jak złośliwy chochlik drukarski. Wszystkich rozmówców gorąco przepraszam.zalamka.gif

Alex powiedz mi czego Ty oczekujesz? Jak ktoś napisze pletka/multik bądź cokolwiek innego wynaturzonego, moderator będzie miał za zadanie dawać ostrzeżenia a potem blokada konta?

Widocznie mało precyzyjnie się wyraziłem. Oczekuję szacunku dla mojego ojczystego języka i nic więcej. Nie chodzi mi o "zjedzoną" literę, "czeski błąd" bądź inne "przejęzyczenie" klawiaturowe. Nie chodzi o tworzenie nowych wyrazów. Rażą mnie bezmyślne skróty. Przypomniał mi się dowcip:

"Młody ksiądz katehceta idąc na pierwsze spotkanie z uczniami chciał zabłysnąć dostosowując się do skrótów młodzieżowych typu "nara", spoko" itp. Wszedł do klasy i na powitanie zawołał - pochwa..."zeby.gif

(...) Alex, bez urazy ale weź chłopie jedź nad wodę i wrzuć fotkę jakiejś ryby (wreszcie) (...)

Już kiedyś wyjaśniałem - nie robię fotek ryb pospolicie łowionych przez wszystkich, bo nie uważam za osiągnięcie złowienie szczupaka 60-70cm, lub okonia 15-25cm. Jeśli złowię okaz, to na pewno zamieszczę. Wiele lat temu (około 30-tu) złowiłem pierwszego w życiu i niestety jak dotąd ostatniego pstrąga, miał 55 cm i tę rybę sfotografował mój kolega, a fotka ukazała się na okładce WW. Więcej grzechów nie pamiętam...zeby.gif

Ponownie przepraszam za chochlika drukarskiego "w poprzez", kolejny raz nie zamierzam kajać się z tego powodu.jezyk_oko.gif

Na marginesie - doskonały dowcip.rotfl.gif

Edytowane przez Alexspin

Masz rację, nie ma formu "w poprzez" i przyznaję się, ale nie było to zamierzone, to "w" wkradło się jak złośliwy chochlik drukarski. Wszystkich rozmówców gorąco przepraszam.zalamka.gif

Chochlik drukarski odnosi się do błędu w druku. Rozmówca to osoba, z którą rozmawiasz, a nie wymieniasz posty na forum. Jak chcesz dbać o poprawną polszczyznę to zacznij od siebie.

• Like 2