Alexspin Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) Chochlik drukarski odnosi się do błędu w druku. Rozmówca to osoba, z którą rozmawiasz, a nie wymieniasz posty na forum. Jak chcesz dbać o poprawną polszczyznę to zacznij od siebie.Masz rację, zatem koryguję:- było chochlik drukarski,- winno być błąd pisarski;- było rozmówca,- winno być korespondent.Jesteś usatysfakcjonowany?Na marginesie, kto tu jest purystą? PsSzkoda, że nie dostrzegłeś, że napisałem, cyt.: "wkradło się jak złośliwy chochlik drukarski" a nie że "jest to chochlik drukarski", ale zastosuję wobec Ciebie abolicję wzorując się na pewnym góralu, który trzymając góralkę za włosy nad przepaścią powiedział:- mój dziadek swoją babę zaciukał ciupagą, mój ojciec swoją babę zaciukał ciupagą, a jo cię puszczom wolno... Edytowane 22 Czerwca 2021 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Wg mnie także powinniśmy niejako wymuszać na użytkownikach forum stosowania zasad ortografii i interpunkcji (a także zakaz używania wyrażeń powszechnie uznawanych za obraźliwe, obelżywe itp.) . Kropki, przecinki, zaczynanie zdania od dużej litery. Większość przeglądarek podkreśla błędy - i tylko od użytkownika zależy czy je poprawi czy ma to gdzieś i oby szybciej, oby więcej. Mizerna jakość, mizerny poziom..ale kolejny post na liczniku odbity ...Stosujmy ogólne zasady i normy przyjęte w komunikacji ludzi na poziomie - bo w końcu nie jesteśmy jakąś patologiczną gimbazą.Rozumiem, że nie każdy ma polską klawiaturę z polskimi znakami, tak więc pisanie "gora" zamiast "góra" jest dopuszczalne w niektórych przypadkach - ale "gura" moim zdaniem już nie powinna przechodzić. A to czy ktoś komuś robi łaskę czy laskę - to już indywidualna sprawa piszącego Gwary i określeń typowo wędkarskich bym się nie czepiał PS. Już kilka razy miałem przypadki - że zatrudniając nową osobę - poprosiłem HR o zweryfikowanie jej kont na mediach społecznościowych, forach itp. wpisów.I uwierzcie mi - kilak osób z tego powodu odpadło - bo nie mogę (i nie chcę) sobie pozwolić na współprace z ludźmi w mojej ocenie będącymi marginesem lub patologią. Kiedyś jeden z tatusiów - będących naszym pracownikiem - przyszedł się pożalić że jego syn nie został zatrudniony. I niestety dowiedział się że "Szlachta nie pracuje" po 'Wyższej szkole melanżu i opierdalania" dodatkowo ze zdjęciami pseudokibicowskimi nie znajdzie u nas zatrudnienia. Ojcu zrobiło się wstyd, poczerwieniał jak burak, synek kolejnego dnia wyczyścił profil i pousuwał zdjęcia - ale niesmak pozostał i pracy nadal nie dostał.Tak ze nigdy nie wiadomo kto, kiedy i po co będzie szukał naszej historii w sieci .... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) He, he, ja już parę razy poplułem monitor czytając maile z błędami ortograficznymi od tych zatrudniających. No cóż, widocznie oni nie mieli działu HR ????????????. Edytowane 22 Czerwca 2021 przez theslut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Wg mnie także powinniśmy niejako wymuszać na użytkownikach forum stosowania zasad ortografii i interpunkcji (a także zakaz używania wyrażeń powszechnie uznawanych za obraźliwe, obelżywe itp.) . Kropki, przecinki, zaczynanie zdania od dużej litery. Większość przeglądarek podkreśla błędy - i tylko od użytkownika zależy czy je poprawi czy ma to gdzieś i oby szybciej, oby więcej. Mizerna jakość, mizerny poziom..ale kolejny post na liczniku odbity ...Stosujmy ogólne zasady i normy przyjęte w komunikacji ludzi na poziomie - bo w końcu nie jesteśmy jakąś patologiczną gimbazą.Rozumiem, że nie każdy ma polską klawiaturę z polskimi znakami, tak więc pisanie "gora" zamiast "góra" jest dopuszczalne w niektórych przypadkach - ale "gura" moim zdaniem już nie powinna przechodzić. A to czy ktoś komuś robi łaskę czy laskę - to już indywidualna sprawa piszącego Gwary i określeń typowo wędkarskich bym się nie czepiał PS. Już kilka razy miałem przypadki - że zatrudniając nową osobę - poprosiłem HR o zweryfikowanie jej kont na mediach społecznościowych, forach itp. wpisów.I uwierzcie mi - kilak osób z tego powodu odpadło - bo nie mogę (i nie chcę) sobie pozwolić na współprace z ludźmi w mojej ocenie będącymi marginesem lub patologią. Kiedyś jeden z tatusiów - będących naszym pracownikiem - przyszedł się pożalić że jego syn nie został zatrudniony. I niestety dowiedział się że "Szlachta nie pracuje" po 'Wyższej szkole melanżu i opierdalania" dodatkowo ze zdjęciami pseudokibicowskimi nie znajdzie u nas zatrudnienia. Ojcu zrobiło się wstyd, poczerwieniał jak burak, synek kolejnego dnia wyczyścił profil i pousuwał zdjęcia - ale niesmak pozostał i pracy nadal nie dostał.Tak ze nigdy nie wiadomo kto, kiedy i po co będzie szukał naszej historii w sieci .... Co do meritum zgoda, tylko chciałbym się dowiedzieć jaka to miara "kilak" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Bardziej dosadnie (i w pełni poprawnie ) było by - Aż się napletek roluje.Owszem, ale dosłowność nie zawsze jest w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) Kolegom to się wszytko z d kojarzy. Ale można winą za to obarczyć minioną noc kupalną. Edytowane 22 Czerwca 2021 przez theslut 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 To był błąd interpunkcyjny,po polsku połknąłem litere,nic wielkiego(nie mam korektora). Jeśli już, to tzw. literówka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzkzg Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Dbajmy o czystość naszego języka choćby w poprzez eliminację wynaturzeń językowych i bezmyślnego tworzenia nikomu nie potrzebnej gwary. Także tego, zacznij od siebie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Masz rację! Dziękuję. Oczywiście, że "nie" z przymiotnikami zawsze piszemy razem. W tym przypadku wina mojej nieuwagi.Nie ma ludzi doskonałych i jak pisałem, nie czepiam się "literówek", "zjedzonych" liter, "czeskich błędów", czy braku polskich znaków w wyjątkowych przypadkach. Takie zwrócenie uwagi jak Mateusza jest cenne i uważam, że poza merytoryczną odpowiedzią na wpis powinno znaleźć się na marginesie i nie powinno nikogo irytować. Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 O kurła dyktando. Hehe. Ciężko się pisze jadąc 200. Myślałem że to forum takie luzackie nie ortograficzne. Ps pominąłem przecinki bo jadę 200. Hehe pozdro600 (to taki slang)???????????????? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Brak przecinków usprawiedliwiał by ciebie, gdybyś pisał jadąc 200 ... na motocyklu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 A może chodziło o 200 metrów do ulubionej miejscówki? ... i to pewnie po bezdrożach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 200m to bym nic nie pisał bo bym biegł już . Albo płynął na pełnym gwizdku. Jaj nie ma bo kiedyś pisząc wylądowałbym w opasce wiślanej ... brrrr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 O kurła dyktando. Hehe. Ciężko się pisze jadąc 200. Myślałem że to forum takie luzackie nie ortograficzne. Ps pominąłem przecinki bo jadę 200. Hehe pozdro600 (to taki slang)Jedni łowią ryby, a inni przecinki 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 (...) Myślałem że to forum takie luzackie nie ortograficzne. (...)A to se rupta co chceta, pszeciesz to nie ma rzadnego znaczenia jak sie pisze, warzne rzeby ten drógi, na pszecifko zrozómiał o co biega...Jedni łowią ryby, a inni przecinki ... i to pisze Moderator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio 77 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Jedni łowią ryby, a inni przecinki I brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Pod koniec lat 90 gdy ktoś pisał na forach i nie zwracał uwagi na pisownie, był po prostu ignorowany i uznawany za zwykłego trolla. Dodatkowo za pisanie nie na temat bardzo szybko można było zarobić "bana" . Teraz w szkołach zostali sami dyslektycy z papierami, którzy nawet nie starają się pisać poprawnie, bo i po co. Sam też nie jestem idealny, ale chociaż staram się pisać poprawnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 A to se rupta co chceta, pszeciesz to nie ma rzadnego znaczenia jak sie pisze, warzne rzeby ten drógi, na pszecifko zrozómiał o co biega...... i to pisze Moderator... Tak, to pisze moderator, którego rażą błędy, i który osobiście dba o poprawną polszczyznę i aktualizuje/zmienia mnóstwo postów z błędami ortograficznymi.Jednak uważam także, w kontrze do roztrząsania ortografii i interpunkcji, że solą forum wędkarskiego są choćby zdjęcia ryb i opisy ich połowów - bez nich nawet najpiękniej pisane frazy na forum wędkarskim są niewiele warte...Także, koledzy, nad wodę przede wszystkim! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Dziękuję za wyjaśnienie. Temat można skasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chat Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 (edytowane) Proszę nie kasować tego tematu, gdyż "może się jeszcze przydać". Edytowane 24 Czerwca 2021 przez Chat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Jedni łowią ryby, a inni przecinki Szczególnie widać to łowienie w "Wieściach znad wody" . Dla jasności, łowię przecinki na przecinaki . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Mario, przez Ciebie mam dziś problem z policją. Już wyjaśniam, pojechałem nad wodę, w głowie Twój tekst że pisanie nieortograficzne nie jest złe. Nad wodą zamiast grzecznie zwrócić uwagę kłusownikom, to jednemu nieortograficznie złamałem rękę, drugiemu strzaskałem kolano. Gdy przyjechała policja tłumaczyłem że zasady przecież nie obowiązują, trzeba być skutecznym. Zajściu przyglądało się dwóch wyrostków i stwierdzili, że w przyszłości pójdą w moje ślady. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Na całe szczęście, że po wielokropku nogi z dupy im nie wyrwałeś... bez pytajnika 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Proponuję przeczytać ze zrozumieniem jakieś pismo spłodzone przez prawnika.Co z tego że napisane czystą polszczyzną.pozdrawiam byniek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Czasy sie zmieniaja od 2015 to juz nawet Remek zauwazylem ze dzis w Polsce mamy paru kolorowych wiecej. Obcy jezyk slychac tu i tam. Dzieci moje uczeszczaja w Szwecji na Szwedzki, Polski, Angielski, Hiszpanski. Biegle mowia i pisza oprocz najmlodszego ktory ma dyslekcje jak jego ojciec.Jako jedyny a byla to ciezka decyzja, skonczyl z j.polskim w szkole. Poprostu nie ma szans zeby ciagnac tak potezne ciezko jezyk kiedy ze Szwedzkim i Angielskim ma klopoty. Syn muj wedkuje, powoli zaglada na jerka ale bardziej zerka na fotki. Niebawem moze odwazy sie co tu napisac jak miliony z nowej generacji.Jedno jest pewne tak zle jak Ja nikt nie pisze.Tragiedia z parodia zalana gorzka kwasnota. Mimo to zadko ostatnimi czasy zwraca sie uwagie na wszelkie byki. Tolerancjia pod herbem orczyka to jedna z regol ktora powinnismy przestrzegac. Pozdrawiam szanownych Lodzian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi