Skocz do zawartości

"Staramy się pisać poprawną polszczyzną"

Alexspin

Rekomendowane odpowiedzi

Chochlik drukarski odnosi się do błędu w druku. Rozmówca to osoba, z którą rozmawiasz, a nie wymieniasz posty na forum. Jak chcesz dbać o poprawną polszczyznę to zacznij od siebie.

Masz rację, zatem koryguję:

- było chochlik drukarski,

- winno być błąd pisarski;

- było rozmówca,

- winno być korespondent.

Jesteś usatysfakcjonowany?

Na marginesie, kto tu jest purystą?zeby.gif

Ps

Szkoda, że nie dostrzegłeś, że napisałem, cyt.: "wkradło się jak złośliwy chochlik drukarski" a nie że "jest to chochlik drukarski", ale zastosuję wobec Ciebie abolicję wzorując się na pewnym góralu, który trzymając góralkę za włosy nad przepaścią powiedział:

- mój dziadek swoją babę zaciukał ciupagą, mój ojciec swoją babę zaciukał ciupagą, a jo cię puszczom wolno...

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Wg mnie także powinniśmy niejako wymuszać na użytkownikach forum stosowania zasad ortografii i interpunkcji (a także zakaz używania wyrażeń powszechnie uznawanych za obraźliwe, obelżywe itp.)   . Kropki, przecinki, zaczynanie zdania od dużej litery. Większość przeglądarek podkreśla błędy - i tylko od użytkownika zależy czy je poprawi czy ma to gdzieś i oby szybciej, oby więcej. Mizerna jakość, mizerny poziom..ale kolejny post na liczniku odbity ...

Stosujmy ogólne zasady i normy przyjęte w komunikacji ludzi na poziomie - bo w końcu nie jesteśmy jakąś patologiczną gimbazą.

Rozumiem, że nie każdy ma polską klawiaturę z polskimi znakami, tak więc pisanie "gora" zamiast "góra" jest dopuszczalne w niektórych przypadkach - ale "gura" moim zdaniem już nie powinna przechodzić. A to czy ktoś komuś robi łaskę czy laskę - to już indywidualna sprawa piszącego :)

Gwary i określeń typowo wędkarskich bym się nie czepiał :)

PS. Już kilka razy miałem przypadki - że zatrudniając nową osobę - poprosiłem HR o zweryfikowanie jej kont na mediach społecznościowych, forach itp. wpisów.

I uwierzcie mi - kilak osób z tego powodu odpadło - bo nie mogę (i nie chcę)  sobie pozwolić na współprace z ludźmi w mojej ocenie będącymi marginesem lub patologią. 

Kiedyś jeden z tatusiów - będących naszym pracownikiem - przyszedł się pożalić że jego syn nie został zatrudniony. I niestety dowiedział się że "Szlachta nie pracuje"  po 'Wyższej szkole melanżu i opierdalania" dodatkowo ze zdjęciami pseudokibicowskimi  nie znajdzie u nas zatrudnienia. Ojcu zrobiło się wstyd, poczerwieniał jak burak, synek kolejnego dnia wyczyścił profil i pousuwał zdjęcia - ale niesmak pozostał i pracy nadal nie dostał.

Tak ze nigdy nie wiadomo kto, kiedy i po co będzie szukał naszej historii w sieci ....  

• Like 4

Wg mnie także powinniśmy niejako wymuszać na użytkownikach forum stosowania zasad ortografii i interpunkcji (a także zakaz używania wyrażeń powszechnie uznawanych za obraźliwe, obelżywe itp.)   . Kropki, przecinki, zaczynanie zdania od dużej litery. Większość przeglądarek podkreśla błędy - i tylko od użytkownika zależy czy je poprawi czy ma to gdzieś i oby szybciej, oby więcej. Mizerna jakość, mizerny poziom..ale kolejny post na liczniku odbity ...

Stosujmy ogólne zasady i normy przyjęte w komunikacji ludzi na poziomie - bo w końcu nie jesteśmy jakąś patologiczną gimbazą.

Rozumiem, że nie każdy ma polską klawiaturę z polskimi znakami, tak więc pisanie "gora" zamiast "góra" jest dopuszczalne w niektórych przypadkach - ale "gura" moim zdaniem już nie powinna przechodzić. A to czy ktoś komuś robi łaskę czy laskę - to już indywidualna sprawa piszącego :)

Gwary i określeń typowo wędkarskich bym się nie czepiał :)

PS. Już kilka razy miałem przypadki - że zatrudniając nową osobę - poprosiłem HR o zweryfikowanie jej kont na mediach społecznościowych, forach itp. wpisów.

I uwierzcie mi - kilak osób z tego powodu odpadło - bo nie mogę (i nie chcę)  sobie pozwolić na współprace z ludźmi w mojej ocenie będącymi marginesem lub patologią. 

Kiedyś jeden z tatusiów - będących naszym pracownikiem - przyszedł się pożalić że jego syn nie został zatrudniony. I niestety dowiedział się że "Szlachta nie pracuje"  po 'Wyższej szkole melanżu i opierdalania" dodatkowo ze zdjęciami pseudokibicowskimi  nie znajdzie u nas zatrudnienia. Ojcu zrobiło się wstyd, poczerwieniał jak burak, synek kolejnego dnia wyczyścił profil i pousuwał zdjęcia - ale niesmak pozostał i pracy nadal nie dostał.

Tak ze nigdy nie wiadomo kto, kiedy i po co będzie szukał naszej historii w sieci ....  

Co do meritum zgoda, tylko chciałbym się dowiedzieć jaka to miara "kilak" :rolleyes:

• Like 1

Masz rację! Dziękuję. Oczywiście, że "nie" z przymiotnikami zawsze piszemy razem. W tym przypadku wina mojej nieuwagi.zalamka.gif

Nie ma ludzi doskonałych i jak pisałem, nie czepiam się "literówek", "zjedzonych" liter, "czeskich błędów", czy braku polskich znaków w wyjątkowych przypadkach. Takie zwrócenie uwagi jak Mateusza jest cenne i uważam, że poza merytoryczną odpowiedzią na wpis powinno znaleźć się na marginesie i nie powinno nikogo irytować.

Edytowane przez Alexspin

(...) Myślałem że to forum takie luzackie nie ortograficzne. (...)

A to se rupta co chceta, pszeciesz to nie ma rzadnego znaczenia jak sie pisze, warzne rzeby ten drógi, na pszecifko zrozómiał o co biega...

Jedni łowią ryby, a inni przecinki B)

... i to pisze Moderator... zalamka.gifoklasky.gif

Pod koniec lat 90 gdy ktoś pisał na forach i nie zwracał uwagi na pisownie, był po prostu ignorowany i uznawany za zwykłego trolla. Dodatkowo za pisanie nie na temat bardzo szybko można było zarobić "bana" . Teraz w szkołach zostali sami dyslektycy z papierami, którzy nawet nie starają się pisać poprawnie, bo i po co. Sam też nie jestem idealny, ale chociaż staram się pisać poprawnie. 

• Like 3

A to se rupta co chceta, pszeciesz to nie ma rzadnego znaczenia jak sie pisze, warzne rzeby ten drógi, na pszecifko zrozómiał o co biega...

... i to pisze Moderator... zalamka.gifoklasky.gif

Tak, to pisze moderator, którego rażą błędy, i który osobiście dba o poprawną polszczyznę i aktualizuje/zmienia mnóstwo postów z błędami ortograficznymi.

Jednak uważam także, w kontrze do roztrząsania ortografii i interpunkcji, że solą forum wędkarskiego są choćby zdjęcia ryb i opisy ich połowów - bez nich nawet najpiękniej pisane frazy na forum wędkarskim są niewiele warte...

Także, koledzy, nad wodę przede wszystkim!  :)

• Like 7

Mario, przez Ciebie mam dziś problem z policją. Już wyjaśniam, pojechałem nad wodę, w głowie Twój tekst że pisanie nieortograficzne nie jest złe. Nad wodą zamiast grzecznie zwrócić uwagę kłusownikom, to jednemu nieortograficznie złamałem rękę, drugiemu strzaskałem kolano. Gdy przyjechała policja tłumaczyłem że zasady przecież nie obowiązują, trzeba być skutecznym. Zajściu przyglądało się dwóch wyrostków i stwierdzili, że w przyszłości pójdą w moje ślady.

• Like 5

Czasy sie zmieniaja od 2015 to juz nawet Remek zauwazylem ze dzis w Polsce mamy paru kolorowych wiecej. Obcy jezyk slychac tu i tam. Dzieci moje uczeszczaja w Szwecji na Szwedzki, Polski, Angielski, Hiszpanski. Biegle mowia i pisza oprocz najmlodszego ktory ma dyslekcje jak jego ojciec.

Jako jedyny a byla to ciezka decyzja, skonczyl z j.polskim w szkole. Poprostu nie ma szans zeby ciagnac tak potezne ciezko jezyk kiedy ze Szwedzkim i Angielskim ma klopoty. Syn muj wedkuje, powoli zaglada na jerka ale bardziej zerka na fotki. Niebawem moze odwazy sie co tu napisac jak miliony z nowej generacji.

Jedno jest pewne tak zle jak Ja nikt nie pisze.Tragiedia z parodia zalana gorzka kwasnota. Mimo to zadko ostatnimi czasy zwraca sie uwagie na wszelkie byki. Tolerancjia pod herbem orczyka to jedna z regol ktora powinnismy przestrzegac. Pozdrawiam szanownych Lodzian.