Skocz do zawartości
  • 0

Co na lekko jerkówko-trollingówke?

FISH

Pytanie

Chcę dokonać zakupu na nowy,szczupakowy sezon i nie wiem co wybrać z bogatej oferty producentów.Kij będzie sparowany z Abu C3 4601.

Poszukuję kija spełniającego warunki:

CENA-okolice 600zł.

PRODUCENT-oczywiście z USA.

ZAKRES STOSOWANYCH PRZYNĘT-głównie jerki 17 do 60g.trolling woblerami max 80g.

MOC-plecionka 30lbs.

DŁUGOŚĆ-jeden kawałek 180-200cm.

UGIĘCIE-semiparaboliczne(nie lubię kijów tej mocy do plecionki o ugięciu szczytowym).Blank powinien pracować na całej długości aż po uchwyt multika i dobrze ładować podane wcześniej przynęty podczas wyrzutu.Ma sobie także dobrze radzić podczas wyrywania woblerów z podwodnej roślinności(rdesty).

Takie są moje wymagania sprzętowe i proszę o wasze sugestie,który model kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

FISH

Postawiłeś bardzo dużo wymagań jednemu kijowi. Jeśli trolingowanie zawęzisz do 'ciągnięcia woblera za lódką w momęcie zmiany jednej miejscowki na drugą to od biedy możesz to robić kijem do jerków. Ale to wg. niektórych nie jest trolingiem i maja rację. Jeśli to ma być kij o głebszym ugięciu i mocy 30 lbs to chyba nie pozostaje nic innego jak montaż na zamowienie. Może cos na blanku IMB846 z oferty Batsona? pogadaj z @Friko, moż eda rade na tym blanku zrobić mocniejszy kij o głebszym nieco ugięciu. kij tylko pod jerkowanie zrobić będzie znacznie prościej jak równiez mozesz skorzystac z gotowych wyrobow St Croix.

pozd JW :D

• 0

Tak jak przedmowcy sugerowali...jezeli bedziesz liczyl na to, ze szczupak bedzie chcial popelnic samobojstwo to rzeczywiscie jeden kij o wspomnianych parametrach jest mozliwy.

Jezeli jednak ma to byc wybor nieprzypadkowy to potrzebne Ci co najmniej dwa wedziska. Jedno takie, ktore sie ugnie pod woblerem w trolingu i bedzie w stanie ugiac sie przy braniu.

Drugie to, przy podanym kalibrze przynet, typowy kolek, ktorym da rade rajcowac woblerem i poteznie zaciac, tak zeby ruszyc w paszczy taki gabaryt i wbic kotwice rzedu 6/0..

O ile oczywiscie taki tonaz przynet to nie jest zart... :D

Z kijow na troling przychodzi mi do glowy tylko Szekspir 2,1m, ktory jest sugerowany do 6oz.

Jerkowke niech radza inni...

Gumo

• 0

Tak jak przedmowcy sugerowali...jezeli bedziesz liczyl na to, ze szczupak bedzie chcial popelnic samobojstwo to rzeczywiscie jeden kij o wspomnianych parametrach jest mozliwy.

Jezeli jednak ma to byc wybor nieprzypadkowy to potrzebne Ci co najmniej dwa wedziska. Jedno takie, ktore sie ugnie pod woblerem w trolingu i bedzie w stanie ugiac sie przy braniu.

Drugie to, przy podanym kalibrze przynet, typowy kolek, ktorym da rade rajcowac woblerem i poteznie zaciac, tak zeby ruszyc w paszczy taki gabaryt i wbic kotwice rzedu 6/0..

O ile oczywiscie taki tonaz przynet to nie jest zart... :D

Z kijow na troling przychodzi mi do glowy tylko Szekspir 2,1m, ktory jest sugerowany do 6oz.

Jerkowke niech radza inni...

Gumo

Woblery trolinngowe 150-180mm i masie do 80g.są aż tak wielkie i robią takie zdziwienie wśród braci wędkarskiej?To mój typowy zakres stosowanych przynęt.Nie schodzę nigdy poniżej 12cm.

• 0

@Fish

wydaje mi się że jerki to specyficzne przynęty do cięzkiego castingu - zwłaszcza w tej gramaturze która opisałeś. Wiele z nich to duże, szerokie przynęty, żeby dobrze je prowadzić a zwłaszcza zaciąć szczupaka kij do jerkowania musi jednak wykazywać się pewną sztywnością.

Zakres 17 - 60 gram jak dla mnie jest dosyć szeroki, mam watpliwosci czy znajdzie sie kij ktory rownie dobrze pozwoli poigrac Sliderem 7F i Sliderem 12S - bo tak zakres ktory podałeś przekłada się na przynęty.

W przedziale cenowym 600 zł na fajerwerki nie ma co liczyc, ale tez za te pieniadze dostaniesz juz bardzo porzadny kij.

Jeden z nich wymienił mifek. To jest kij ulokowany bliżej tych 60 gram z tego co sie orientuje z doniesien kolegow (sam nie jestem uzytkownikiem tej wedki).

Z oferty krajowych rodbuilderów - Batson MB (IMB) 785, taki jak robilismy w Przygodzie z wędką - chociaż te 60 gram to będzie zdecydowanie górna geanica dla tego kija. Dłuższe MB (IMB), tak jak sugerował @jerzy, moze troszke poprzycinane, powinny dac rade nawet ciezszym jerkom.

• 0

Przepraszam, będę nieorginalny. Żeby kij spełnił podane przez pytającego warunki to trzeba wydać dużo więcej pieniędzy. Za wspomnianą sumę można go co najwyżej potrzymać..... .

A tak na poważnie to uważam podobnie jak przedmówcy. Te dwie role trzeba podzielić na dwóch aktorów to znaczy chciałem napisać dwa kije. Będzie w sumie o wiele taniej.

• 0

Przepraszam, będę nieorginalny. Żeby kij spełnił podane przez pytającego warunki to trzeba wydać dużo więcej pieniędzy. Za wspomnianą sumę można go co najwyżej potrzymać..... .

A tak na poważnie to uważam podobnie jak przedmówcy. Te dwie role trzeba podzielić na dwóch aktorów to znaczy chciałem napisać dwa kije. Będzie w sumie o wiele taniej.

Napisałem wcześniej że bierzemy pod uwagę tylko jerkówkę.

• 0

@Friko

W takim razie obniżę cw. do 17-46g(Slider 7F i 10S)

Kij polecony przez @Mifka AC66HF ma cw.10-35g i cenę 810zł (sporo więcej ponad 600zł) czy ktoś źle sprawdził?

Jak tak to spokojnie mozesz kupic 20 funtowego Triumpha 1 oz, Ten kij świetnie spełnia wymóg lekkiej jerkowki. Wspomniany przez Ciebie c3 4601 będzie idealnym multikiem do tego kija, bo jest to w zasadzie sprzet tej samej klasy.

Sam chcialbym taki mieć.... :unsure: :unsure:

pozd JW

• 0

@Friko

Kij polecony przez @Mifka AC66HF ma cw.10-35g i cenę 810zł (sporo więcej ponad 600zł) czy ktoś źle sprawdził?

Jak tak to spokojnie mozesz kupic 20 funtowego Triumpha 1 oz, Ten kij świetnie spełnia wymóg lekkiej jerkowki. Wspomniany przez Ciebie c3 4601 będzie idealnym multikiem do tego kija, bo jest to w zasadzie sprzet tej samej klasy.

Sam chcialbym taki mieć.... :unsure: :unsure:

pozd JW

Dajcie jeszcze jeden głos że ten kij obsłuży te przynęty to go zamówię.

• 0

Fish czyzbyś mi nie wierzył??? :unsure: :unsure: :unsure:

Wierzę, ale kij 1oz do slidera 10s to mogę się wachać.Nie chcę dublować cabelasa do 1,1/2oz.Czy ten Triumph ma aż tak zaniżony opis?

@Gumofilc

Nie zawsze trzeba uczyć się na swoich błędach.Zakup kija bez zrobienia próbnego wymachu ,tylko z tabelki na ekranie to loteria.Dlatego szukam na forum opini jego użytkownika.

• 0

Fish czyzbyś mi nie wierzył??? :unsure: :unsure: :unsure:

Wierzę, ale kij 1oz do slidera 10s to mogę się wachać.Nie chcę dublować cabelasa do 1,1/2oz.Czy ten Triumph ma aż tak zaniżony opis?

@Gumofilc

Nie zawsze trzeba uczyć się na swoich błędach.Zakup kija bez zrobienia próbnego wymachu ,tylko z tabelki na ekranie to loteria.Dlatego szukam na forum opini jego użytkownika.

Fish, tak ma znacznie zaniżony opis w stosunku do cabelasa 1 1/2 oz. Ten Cabelas pozwala rzucić s10s ale bardzo agresywnie go nie poprowadzisz. Ponadto czuć, ze rzucajac Sliderem 10S Kij jest na górnej granicy swojej mocy i przy cięższej przynecie powoli zaczyna gasnąć. Ja rzucałem z takiego kija jeszcze Fatso 10, ale bylo to podkoniec listoopada, więc wabik prowadziłem anemicznie. Z cabelasa 1 1/2 oz można spokojnie rzucać 8g mepssa i kij zaczyna się ładować w przypadku Triumpha TRC66MHF jest to niemożliwe. Ponadto cabelas jest w dwóch kawałkach więc jest słabszy niż podobnej klasy kij jednocześciowy. Ja wspomnianego Triumpha 1 oz kupiłem właśnie do okazjonalnych połowów sliderami 10S czy fatso 10, ewentualnie do ciezszej gumy. Jeśli chcesz kij który w bardzo komfortowy sposób pozwala rzucac najpopularniejszymi jerkami a zarazem ma w sobie krztynę finezji to zastanów się nad proponowanym przez Mifka AC66HF 25 lb. wentualnie montażem czegoś podobnego. powinieneś w sumie 600 zł się zmieścić.

dobranoc Panowie!! :D

• 0

@Fish

Triumph TRC66MH nie jest moim zdaniem klasyczna jerkówka - ma dolnik długosci 22,5cm co dla mnie byłoby troche za krotko - ale do średeniointensywnego łowienia jerkami 17-46gram nada się z pewnością. Stosowałem go w takim charakterze przez okrągły sezon i z czystym sumieniem sprzedałem Jurkowi do podobnych zastosowan :D

• 0

@Friko

wiem ile ten kijek kosztuje, ale wiem tez ze nasz miły i sympatyczny kolega Żbik'u - wlasciciel sklepu z tymi kijkami, jest .... wyjątkowo miły i sympatyczny i czasami trzeba wykazac nieco zaintersowania sprawa i wyslac jakiegos mejla czy dwa...

jesli cena nadal bedzie nieakceptowalna to jest tez jego odpowiednik w klasie nizszej czyli PC66HF (jesli dobrze pamietam symbol)

• 0

@Friko

wiem ile ten kijek kosztuje, ale wiem tez ze nasz miły i sympatyczny kolega Żbik'u - wlasciciel sklepu z tymi kijkami, jest .... wyjątkowo miły i sympatyczny i czasami trzeba wykazac nieco zaintersowania sprawa i wyslac jakiegos mejla czy dwa...

jesli cena nadal bedzie nieakceptowalna to jest tez jego odpowiednik w klasie nizszej czyli PC66HF (jesli dobrze pamietam symbol)

Początkowo wytypowałem ten kij z tabelki ale nic o nim nie wiem.Czy jego cw.(14-42)jest zauważalnie większe w praktyce od Triumpha TRC66MHF (11-28)który kusi ceną?Czy nada się do lekkiego jerkingu?Pozostaje zasięgnąć opini @Żbika.

• 0

męcze ten kijek od jakiegos roku - chyba, stary juz jestem wiec nie pamietam dokladnie...

mozna z niego rzucac swobodnie od 15 gram a nawet mniej - al enie bede pisal ile bo mnie jeszcze zbanuja albo za heretyka wezma ;) (WAZNY MULTIK!!!!!)

W gore... JACK z niego lata jak marzenie. 80 i ciut wiecej tez mozna ale nie jest to juz komfortowe...

(z sumie to moglem nie pisac takich rzeczy, bo mi w razie czego Żbiku gwarancji nie uzwgledni :mellow: )

• 0

męcze ten kijek od jakiegos roku - chyba, stary juz jestem wiec nie pamietam dokladnie...

mozna z niego rzucac swobodnie od 15 gram a nawet mniej - al enie bede pisal ile bo mnie jeszcze zbanuja albo za heretyka wezma ;) (WAZNY MULTIK!!!!!)

W gore... JACK z niego lata jak marzenie. 80 i ciut wiecej tez mozna ale nie jest to juz komfortowe...

(z sumie to moglem nie pisac takich rzeczy, bo mi w razie czego Żbiku gwarancji nie uzwgledni :mellow: )

MiFku nie @żbik, tylko serwis St Croix. Ale mozna założyć, że oni nie czytają tych postow!! Zresztą dobrze wiesz, ze do rekordu Ci jeszcze daleko. Tak smignąć slidera 12s albo fatso 14 z kija 17 lb to byłby wyczyn :lol: :lol: :lol:

pozd JW

• 0

Rozumiem że pisałeś o PC66HF?Opinia osoby która była użytkownikiem jest dla mnie najistotniejsza bo zna kij nie tylko z teori.Czyżby to jest to czego szukam?

• 0

MiFku nie @żbik, tylko serwis St Croix. Ale mozna założyć, że oni nie czytają tych postow!! Zresztą dobrze wiesz, ze do rekordu Ci jeszcze daleko. Tak smignąć slidera 12s albo fatso 14 z kija 17 lb to byłby wyczyn :lol: :lol: :lol:

pozd JW

widac wiele sie jeszcze musze nauczyc... B) B) B)