Maciek_7 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Cześć, Koledzy temat zapewne będzie chwilowy. Poszukuję kogoś kto w swoim domu stosuje do ogrzewania pompę ciepła lub kogoś kto zna temat. Chciałbym podpytać o kilka rzeczy. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Mam to w domu i zajmuję się tym zawodowo. Jak coś pytaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODYSEUSZ Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 A co Cię interesuje. Używam ją 5 lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Posiadam, super sprawa ale wg mnie tylko pompa glikol-woda, powietrze-woda to nie temat na nasz klimat -oczywiście sprzedawcy będą twierdzić inaczej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klosskuba Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Posiadam, super sprawa ale wg mnie tylko pompa glikol-woda, powietrze-woda to nie temat na nasz klimat -oczywiście sprzedawcy będą twierdzić inaczej.Mylisz się. Gruntowa pompa jest najczęściej ekonomiczną katastrofą, nawet jak sprzedawcy twierdzą inaczej. Naklady inwestycyjne są tak duże, że raczej nigdy się nie zamortyzują. Nowe (choć nie tak bardzo, w Japonii robią to już dawno, od 2005 r.) technologie wtrysku par mokrych w pompach powietrznych, dają nam możliwość olania klasyka twierdzącego, że taki mamy klimat.Ale już tradycyjna polska zasada: nie znam się - to się wypowiem, trzyma się dzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klosskuba Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Do autora wątku: Dzwoń, chłopaku, damy sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 (edytowane) Ja się zastanawiam nad pompą tylko do CWU. Cena ok 3 razy niższa od pompy CO/CWU. Potem ciepła woda przez cały rok praktycznie bezkosztowo (przynajmniej w teorii). Jaka jest w praktyce żywotność takich pomp od czołowych producentów (np. Buderus)? Edytowane 24 Czerwca 2021 przez Grzegorz B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Jeśli ktoś z forum montuje pompy w Świętokrzyskim ( Busko-Zdrój ) proszę o kontakt na priv. Pozdrawiam Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻoliborzFishingTeam Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Ja robiłem ostatnio wycenę pod swoją inwestycje i wyszło 72 tysiące - pompa gruntowa CO/CWU wraz z instalacją.... zrezygnowałem tym bardziej że przyszłość fotowoltaiki pod dużym znakiem zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Znajdź miejsce gdzie właśnie montują pompę i porozmawiaj z instalatorami. Tylko żeby szefa wśród nich nie było i wszystkiego się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Ja się zastanawiam nad pompą tylko do CWU. Cena ok 3 razy niższa od pompy CO/CWU. Potem ciepła woda przez cały rok praktycznie bezkosztowo (przynajmniej w teorii). Jaka jest w praktyce żywotność takich pomp od czołowych producentów (np. Buderus)?Montuję te pompydo cwu (Buderusa WPT 270) u klientów od 7 lat.Bezawaryjne-kazdy zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Montuję te pompydo cwu (Buderusa WPT 270) u klientów od 7 lat.Bezawaryjne-kazdy zadowolony.Dziękuję, będę miał na uwadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi