Skocz do zawartości

O kołowrotkach Daiwy by @zorro (wydzielone z wątku 'Team Daiwa-S 2503 cu')

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

No to jadziem...

Team Daiwa-S 2503 CU to następca Team Daiwy 2500 iA... Od starszej siostry r?ł?źni się paroma duperelami, z kt?łrych najwa?źniejsze, to brak ło?źyska kulkowego po prawej stronie korby (mo?źna bez problemu doło?źyć) i rurkowym kabłączkiem...

Szpulki płytkie (100 metr?łw dwudziestki wchodzi), bo to wersja odległości?łwkowa. Oczywiście wszystkie normalnogłębokie szpulki od emblemowatych pasują idealnie..:D

Jedyne co, to z Panem Danielem bym się lekuchno nie zgodził w temacie korpusu... We wszystkich emblemowatych korpusy są zrobione z tworzywa ABS (zupełnie przypadkiem taki sam skr?łt nazwy jak szpulek z odwr?łconym sto?źkiem). Tylko rotory emblemowate maja metalowe.. :D

Tak swoją drogą to najnowszy wynalazek typu Zaion-srajon, to nic innego jak lekko ulepszony, właśnie ten ABS... Czyli taka to nowość.. :lol:

A wracając do tedeeski CU, to dokładnie to samo co Emblem-X oznaczony literką C.. :D

A co do walor?łw u?źytkowych, to za Panem Danielem: to dobry kolowrotek, solidna konstrukcja.

Serwisowany posluzy lata..

Śmigam nimi od momentu kiedy się pojawiły, nawijają r?łwniutko, nic się nie psuje, nie skrzypi, nie klekoce, nie zgrzyta i nie rzęzi... Przy odrobinie dbałości, to zabawka na dłuuuuugie lata u?źytkowania...

• Like 1

zorro, chylę czoła. Skąd taka wiedzia nt Daiwy :D? Ja nie mam zielonego pojęcia co oznaczają te wszystki literki w nazwach modeli ;)

W całości zgadzam się z przedm?łwcą, i w związku z tym mam nieśmiałą propozycję dla Pana @Zorro: czy dla dobra og?łłu (a przynajmniej dla dobra takich ignorant?łw w tej materii jak ja)w czynie społeczno-u?źytecznym nie m?łgłbyś Waśc wyprodukowac czegoś w rodzju skr?łconego przewodnika po modelach Daiwy systematyzując je wraz z objaśnieniami co do literek.

Poniewa?ź wraz z @Mefisto oferujecie ostatnio sporo sporo ciekawych Daiw dobrze byłoby wiedziec czym r?ł?źni się Emblem od Tournamenta X, Z, itd.

Pozdrawiam

Sławek

Hmmmm... Trochę będzie cię?źko... Ale w takim małym skr?łcie, to mo?źna by tak:

Generalnie te Daiwki, kt?łre są u?źywane najczęściej do łowienia, to mają oznaczenia literkowe przed cyferkami oznaczającymi wielkość i tu?ź za nimi... No to po kolei. W zasadzie ka?źda rodzina kołowrotk?łw daiwy jest podzielona na trzy grupy: S, X, i Z. Te literki znajdziecie tu?ź po nazwie własnej kołowrotka czyli np. Regal-X, Emblem-Z czy Tournament-S. Literki te oznaczają w zasadzie, podobnie trochę jak w samochodach, poziom wypasienia danego modelu, gdzie eska będzie modelem najprostszym, a zetka takim full wypas...

Teraz literki po cyferkach: są one przewa?źnie związane z postępem technologicznym i zastosowaniem jakiś tam nowostek w poszczeg?łlnych modelach. I tak po kolei, weźmy takiego np. najprostszego emblemika S. Pierwsze modele miały oznaczenie np. Emblem-S 1500, gdy zaczęto zakładać im ło?źysko oporowe, to na końcu pojawiła się literka i (od infinite antirevers), i ju?ź było Emblem-S 1500i, jak wykompinował Japoniec rolkę antyskręcaniową Twist buster, to ju?ź się nazywało Emblem-S 1500iT. Jako, ?źe rolka anty... weszła na stałe do produkcji, i nie trzeba było się tym ju?ź chwalić, to w momencie wykompinowania szpulek z odwrotnym sto?źkiem ABS, to literkę T zastąpiła literka A... Ostatnie z produkowanych Emblemik?łw-S, jako ?źe literki iA były ju?ź rzeczą oczywistą i powszechnie znaną, miały oznaczenie Emblem-S 1500C, a C oznaczało, ?źe mądrale zamontowali kabłąk rurkowy...

No i takie podstawowe oznaczenia występują we wszystkich najpopularniejszych grupach japońskich maszyn Daiwy...

A teraz tak trochę w praktycznym skr?łcie, bo w sumie, pomijając r?ł?źnych szajbus?łw i maniak?łw :lol: , to najpopularniejsze są wszelkiej maści emblemowate no i tournamentowate. Są one bardzo zbli?źone konstrukcyjnie, spora ilość element?łw bywa między nimi wymienialna, wartość u?źytkowa (na przykład jeśli myślimy o okresie u?źytkowania) bywa mocno zbli?źona... Tutaj moje własne dane mogą być trochę niepewne, bo się przyznam, ?źe jeszcze ŻADNEGO kołowrota z w/w nie udało mi się zajechać... <_<

Acha, jeszcze motyw Team Daiwa. Bo to z tym na og?łł ludzie miewają problemy... Ot?ł?ź tak Daiwa oznaczała kołowrotki, nazwijmy to specjalnego przeznaczenia. Na przykład Tournament-X 3000iA dostosowany fabrycznie do połow?łw w morzu dostał nazwę Team Daiwa-X 3000iA Salt Water, zwykły Emblem-X 2500iA, po zastosowaniu płytkich szpulek pod odległości?łwki i doło?źeniu dwu ło?źysk, nazwano Team Daiwa-S 2500iA... I tak dalej, i tak dalej, i tak... I tak mo?źna by do rana.. :lol:

• Like 2

Dzięki Panie @Zorro, zaczyna się w głowie rozjaśniac.

Pozdrowienia

Sławek

Taaaaa...? Nie ?źebym był franca złośliwa ale... <_< No to masz Pan tu trochę rebus?łw w celach treningowych... :lol:

http://schematics.planetseafishing.com/daiwa/fixed-spool/dai wa-fixed-spool-spinning.html

Acha, jeszcze przypomniał mi sie motyw: czym się r?ł?źni np. emblem od tournamenta, to ja odpowiem trochę pokrętnie acz prawdziwie, ?źe mniej więcej tym czym r?ł?źni się taki stradiczek od stelli... Bo to w obu firmach podobnej klasy kołowroty... :mellow:

Od starszej siostry r?ł?źni się paroma duperelami, z kt?łrych najwa?źniejsze, to brak ło?źyska kulkowego po prawej stronie korby (mo?źna bez problemu doło?źyć)

No właśnie: pr?łbowałem wypchnąć tą czarną plastikową tuleję celem dokonania pomiaru i podmiany na ło?źysko, a ona za cholerę ani drgnąć nie chce. Fakt, ?źe moje eksperymenty dotyczyły rozmiaru 2000, ale w związku z tym, ?źe w 2000 ta operacja mi się nie udała to w 3000 ju?ź nie pr?łbowałem. Jak usunąć tą plastikową tuleję, aby podmienić ją na ło?źysko, najlepiej bez u?źycia młotka i przecinaka

To ja Panu powiem bez mierzenia, do wszystkich emblemowatych 1500/2000/2500 ło?źycho 11x7x3 lub (11x7x2,5 - takie było fabrycznie wkładane w Team Daiwy-S iA), a do 3000/3500 łozycho 12x8x3,5...:D

A co do tej francy tulejki, co wyjść nie chce, to one są bardzo delikatniutko wklejane. Trzeba maszynę wybebeszyć, poło?źyć sobie otwartą stroną do dołu na jakim miękkim kocyku, przyło?źyć np. płaski wkrętaczek i DELIKATNIE stuknąć kilka razy... I tulejka wyskoczy.. <_<

• 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...

@Zorro mam jedno pytanie, od razu zaznaczam że jestem laikiem i odpowiedź może wydawać sie oczywista ale mówią że kto pyta nie błądzi :)

Co oznaczają literki iT w nazwie młynka Daiwa Tournament Z 2500 iT i czym on się różni od młynków z końcówką iA?

O tyle odpowiedź wydaje się oczywista, że @zorro już jej udzielił ;)

(...)Pierwsze modele miały oznaczenie np. Emblem-S 1500, gdy zaczęto zakładać im łoźysko oporowe, to na końcu pojawiła się literka i (od infinite antirevers), i juź było Emblem-S 1500i,jak wykompinował Japoniec rolkę antyskręcaniową Twist buster, to już się nazywało Emblem-S 1500iT. Jako, że rolka anty... weszła na stałe do produkcji, i nie trzeba było się tym już chwalić, to w momencie wykompinowania szpulek z odwrotnym stożkiem ABS, to literkę T zastąpiła literka A... (...)

Edytowane przez chub norris

• 1 miesiąc temu...

Hmmmmm...

To, że parę lat jeszcze pokręci, to się zgodzę ale żeby nie grzebać..?

Chyba się Pan Jack trochę zaleciał w skrócie myślowym... :lol: :lol: :lol:  Wszak nawet pisał do mnie czy nie zajrzałbym do tego Emblemka "od czasu do czasu"... :rolleyes: