Skocz do zawartości

O kołowrotkach Daiwy by @zorro (wydzielone z wątku 'Team Daiwa-S 2503 cu')

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Team Daiwa A.o.i. 2506 R

Z tego co wiem, w Polsce są takie dwa z 200 szt. wyprodukowanych na JDM. To jest jeden z nich.

Myślę, że jeszcze ze dwa w tej Polsce by się znalazły... :)

No i zauważyłem jeszcze dodatkową-zapasową blaszkę-kółko od blokadki oporówki, to raz, a dwa, czy nie pozbyłby się Pan Szanowny tej drugiej korby od Ito?

Witam

Pawle, mocno niedoceniasz Naszych rodaków i ich chęci posiadania najlepszych nawijaków pod słońcem. Są jeszcze trzy, prócz tych wzmiankowanych wyżej, chyba że chłopaki, co je wycyganili ode mnie, wywieźli je za granicę B)

Z tymi limiciakami jest trochę tak, jak z Millennium, że poza Japonią, najwiecej ich jest w Polsce, Rosji i w Australii. Poza tym moja wiara w prawdziwość podawanej liczby młynków w limitowanych seriach Daiwy jest delikatnie mówiąc zachwiana - kłania się kazus Infinity Q XP i "dodruk".

Pozdrawiam

Arek

PS. Cudowne maszynki, obecne modele, przy całej sympatii dla marki, nie są już tak ładne

No i zauważyłem jeszcze dodatkową-zapasową blaszkę-kółko od blokadki oporówki, to raz, a dwa, czy nie pozbyłby się Pan Szanowny tej drugiej korby od Ito?

No i dodałbym trzeciego. Trochę więcej tego Daiwa wyprodukowała.

Nawiasem mówiąc fantastyczny młynek do ultra lekkich połowów.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak

Guzu ma komodę bez dna a Tomek łóżko!

Edytowane przez sw.RP

O jaki piękny wątek się zrobił :D  a miał być sprzedażowy... :ph34r:

więc po kolei:

Panie Tomaszu, wzrok sokoli i umiejętności dedektywistyczne potwierdzone po raz kolejny. W torebce faktycznie trzymam blaszkę od oporówki, ale ona nie jest na sprzedaż. Jest tam też uszczelka pinionu- też nie na sprzedaż.

W tej chwili stoję na stanowisku, że korbka ładnie uzupełnia zestaw i wolałbym sprzedać razem, jednak zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Może ktoś zaproponuje sensowną cenę za sam młynek, wtedy będziemy mogli sprawę kontynuować. Nie mówię nie.

Arku, zaraz się okaże, że wszystkie 200 szt jest w Polsce :D :D :D

Wg innego niż japantackle źródła, było ich ostatecznie 300, jednak po śladowej ilości na rynku wtórnym wnioskuję, że to źródło się myli.

Paweł, masz świetną pamięć, mimo, że trochę czasu minęło :D , btw td-z chodzi prawie identycznie. Pozdrawiam serdecznie.

Sebastian, zaraz spróbuję coś zrobić z tym problemem.

• 1 miesiąc temu...

Witam. Mam okazje kupic Daiwe S 2500iA ub Z 2500iA. Czy te mlynki maja podobna moc do wielkosci 4000 w Shimano lub inaczej... Czy nie bedzie dla nich zbyt wielkim wysilkiem ciaganie wahadel do 30g.

Wahadło wahadle nie równe tak jak obroty!szerokie wahadło przygnie Ci kija do połowy a boleniowa blaszka nie zrobi na nim wrażenia.

Koledzy, proszę pomóżcie: w moim Tournamencie Z 2500iA zdarza się, że nie blokuje się rotor, dokładnie dzieje się to podczas szybszego ruchu kijem w górę, np w czasie brania :angry: , który z elementów z załączonego schematu jest odpowiedzialny za te cuda???

http://www.reelschematic.com/schematics/Daiwa/Tournament/DAIWA%20TOURNAMENT%20Z2500iA%2898-20%29.pdf

O której blaszce piszecie, bo według opinii na forum Turkowate mają świetną blokadę obrotów wstecznych.

Dodam, że podczas normalnego kręcenia nic takiego się nie zdarza, tylko wtedy, gdy akurat blokada rotora jest najbardziej potrzebna.....

Edytowane przez kmr1

Wyczyść łożysko oporowe nr 40 na schemacie (benzynka), a najlepiej całe ustrojstwo zwracając uwagę na element 38 i 39 czy przypadkiem gdzieś nie pozamieniane, oraz blaszka sprężynująca nr 46 na schemacie czy przypadkiem nie pękła i czy nie za bardzo przygięta (za mała sprężystość)  . Jak się nie poprawi to znak że chyba trzeba wspomniany element wymienić (nr 40)  ;) .

Edytowane przez miramar69

Miałem podobną sytuację ze swoją TDSką i Emblemką. Korbka mi "odbijała" przy zacięciu. Tak jak napisał kolega wyżej przyczyną było łożysko oporowe, na prawdę niewielka ilość smarowidła w obu przypadkach się tam dostała i działy się takie jajca. Wyczyścić, wypłukać jeżeli nie pomoże to dopiero zacząć się martwić :D