Skocz do zawartości

O kołowrotkach Daiwy by @zorro (wydzielone z wątku 'Team Daiwa-S 2503 cu')

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wybijaj bolczyka !

Zdjemij osłonkę na dupce

Odkryjesz że obudowa ma wycięcie w którym pokaże się wózek posuwu szpuli, gdy zjedzie na sam dół walka pusuwu

To nie przypadek

Odkrec śrubkę w wodziku. Rozmontuj i wysuń do góry os główna, po wcześniejszym odkręceniu nakrętki trzymającej rotor

W ten sposób dobierzesz się do środka.

A przy montażu po serwisie zrób to samo, w oczywiście w odwrotnej kolejności

• Like 2

Dzięki Daniel. O tym sposobie także myślałem jednakże chciałbym zdemontować ten element i zamontować go prawidłowo nawet gdyby trzeba było coś tam zamówić w kraju kwitnącej wiśni bo wizualnie kołowrotek w naprawdę świetnym stanie i życzyłbym sobie aby tak samo świetnie było i mechanicznie.

Ps. Na chwilę obecną jednak zajrzę tam od tyłu ????

Raz jeszcze dzięki Daniel ????

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

witam

Może ktoś  się  wypowie  Daiwa Exist  15   2506 PEH  czasami  zbijak  nie  odbija  kabłąka  przy obrocie korbą   jest on wtedy  w pozycji prostopadłej do płaszczyzny rotora .  Czy ktoś  się  z tym spotkał  ?

Zajrzałem  do środka   zdejmując panel  na  rotorze , wszystko wydaje się  w  porządku : sprężyna   kabłąka  ok ,  sprężyna  zbijaka   niby ok  , element  zbijający  lekko wytarty  od zbijaka  -może to jest  problem ?

Przezornie  zamówiłem  element  nr 25 i 26 ze schematu  : sprężynę  zbijaka   i  i element   zbijający ...

Jestem   na  dobrej  drodze  , aby  w takim kierunku  podążyć  w przyszłości  , kwestia  moich   przyzwyczajeń   ....kiedy  jeszcze  przed wpadnięciem przynęty do wody   lub w tym momencie  mam potrzebę  pełnej  kontroli nad zestawem

i zamknięcia  kabłąka  z korby  . :(

• 2 tygodnie później...

witam

Może ktoś  się  wypowie  Daiwa Exist  15   2506 PEH  czasami  zbijak  nie  odbija  kabłąka  przy obrocie korbą   jest on wtedy  w pozycji prostopadłej do płaszczyzny rotora .  Czy ktoś  się  z tym spotkał  ?

Zajrzałem  do środka   zdejmując panel  na  rotorze , wszystko wydaje się  w  porządku : sprężyna   kabłąka  ok ,  sprężyna  zbijaka   niby ok  , element  zbijający  lekko wytarty  od zbijaka  -może to jest  problem ?

Przezornie  zamówiłem  element  nr 25 i 26 ze schematu  : sprężynę  zbijaka   i  i element   zbijający ...

Po drugiej stronie też jest sprężynka, która odgrywa dużą rolę przy zbijaniu.

Otrzymałem dzisiaj przesyłkę z nowym kołowrotkiem Daiwa Lexa E LT 6000S.
Przy nawijaniu kołowrotek nie to, że szumi wręcz rzęzi.
Wiem, że Lexa to nie choćby Tournament, ale żeby taki chłam produkowała Daiwa za ponad 700 złotych no to coś jest z daiwą nie tak.
Poszedł natychmiastowy zwrot do sprzedawcy.