godski Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Koledzy, proszę pomóżcie: w moim Tournamencie Z 2500iA zdarza się, że nie blokuje się rotor, dokładnie dzieje się to podczas szybszego ruchu kijem w górę, np w czasie brania , który z elementów z załączonego schematu jest odpowiedzialny za te cuda???http://www.reelschematic.com/schematics/Daiwa/Tournament/DAIWA%20TOURNAMENT%20Z2500iA%2898-20%29.pdfO której blaszce piszecie, bo według opinii na forum Turkowate mają świetną blokadę obrotów wstecznych.Dodam, że podczas normalnego kręcenia nic takiego się nie zdarza, tylko wtedy, gdy akurat blokada rotora jest najbardziej potrzebna.....Według mojej opinii Shimano ma lepsze łożyska oporowe od Emblemów i pochodnych Turków. Wystarczy trochę smarowidła i może zawieść. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Według mojej opinii Shimano ma lepsze łożyska oporowe od Emblemów i pochodnych Turków. Wystarczy trochę smarowidła i może zawieść. Przyłączam się do tej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmr1 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Kołowrotek wymyty i złożony, chodzi jak marzenie, oporówka działa, jutro test nad wodą. Lepsze lub gorsze? jak dla mnie Daiwa rules.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Jak będzie wszystko ok to nie ma co kombinować ale jakby dalej nie działało poprawnie to (przynajmniej u mnie się sprawdziło)zakup oporówki nowej (wciąż możliwy) oraz wałeczka po którym ona lata.Potem wymiana samego wałka (bo może oporówka jest jeszcze ok a tylko wałek wyjechany,- widać wtedy wyraźnie wytartą na powierzchni bieżnie o szerokości wałeczków oporówki) a jak i to mało to całego kompletu.Co do smarowania oporówki,- było już wiele wypowiedzi i to osób które się znają lepiej niż ja więc nie będę się wypowiadał ale w moich turkach sprawdza się bez pudła takie zachowanie, kropelka oliwki na wałek po którym lata oporówka, potem przetarcie tego lekko paluchem, potem nasadzenie oprówki kilka przelotów w te i we wte i działa,- bez walenia korbą po paluchach w momencie zacięcia.Co do oprówek shimano,- może i są lepsze, tego nie wiem ale jakoś częściej słyszę, że a to w zimie puszcza coś w stelkach a to na deszczu się blokują i kołowrotek staje itd... Podobne głosy o Daiwach słyszę rzadziej ,- co oczywiście może być dziełem przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmr1 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Nie pamiętam już jak działają oporówki w Shimano, po prostu nie mam ich już, sprzedane ????. Po wypłukaniu oporówku w benzynce działa jak należy. Udowodnione dzisiaj przez mojego syna na szczupaku 60 cm ????. I Daiwa znowu rządzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Nie pamiętam już jak działają oporówki w Shimano, po prostu nie mam ich już, sprzedane . Po wypłukaniu oporówku w benzynce działa jak należy. Udowodnione dzisiaj przez mojego syna na szczupaku 60 cm . I Daiwa znowu rządzi.A cóż to jest szczupaczek 60 cm,to dopiero podrostek,namiastka rodu Esox. Łożyska oporowe działają tak jak się o nie dba tzn.dba o czystość całego kołowrotka niezależnie od jego marki i nie ma tu nic do rzeczy że to Daiwa rządzi,bo w większości przypadków jednak łożyska Daiwy są bardziej zawodne.Rozumiem że jest Pan fanem Daiwy i nie da powiedzieć złego słowa.I niech tak zostanie.Życzę metrowego szczupaka i sprawnego łożyska oporowego. PozdrawiamJózef Leśniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Pytanie tylko czy Daiwa, Shimano, Abu produkują sami łożyska? Nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmr1 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 A cóż to jest szczupaczek 60 cm,to dopiero podrostek,namiastka rodu Esox. Łożyska oporowe działają tak jak się o nie dba tzn.dba o czystość całego kołowrotka niezależnie od jego marki i nie ma tu nic do rzeczy że to Daiwa rządzi,bo w większości przypadków jednak łożyska Daiwy są bardziej zawodne.Rozumiem że jest Pan fanem Daiwy i nie da powiedzieć złego słowa.I niech tak zostanie.Życzę metrowego szczupaka i sprawnego łożyska oporowego. PozdrawiamJózef LeśniakPanie Józefie drogi, napisałem co napisałem. Esox nie za duży, to fakt, jakie wody takie ryby (zresztą pływa dalej, nawet fotki nie było ) ale walczący w nurcie bużańskim to nie to samo co szczupak ze stawu lub starorzecza. W dodatku holowany przez "niedzielnego" wędkarza . Natomiast co do "autorytatywnych" stwierdzeń o wyższości tej lub innej marki nie zamierzam dyskutować, tak bardziej odpowiada mi Daiwa, choćby poprzez prostą budowę, umożliwiającą samodzielne serwisowanie (mówię o starszych konstrukcjach). Za życzenia dziękuję, oby się spełniły... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 ...tak bardziej odpowiada mi Daiwa, choćby poprzez prostą budowę, umożliwiającą samodzielne serwisowanie (mówię o starszych konstrukcjach)..A na czym polega ta prosta budowa w starszej daiwie w stosunku do rownolatkow shimano ? bo chetnie sie dowiem.W zasadzie to daiwa w wyzszych modelach jak chocby np: tournamety z generacji it sprawia wiecej klopotow z rozebraniem na czynniki pierwsze. Pomijam juz rozbieranie go od "dupy" strony, ale by wyciagnac walek slimakowy, potrzebne sa specjalistyczne narzedzia.A kazda generacja starego shimaniaka od 92`- 99` jest prosta i latwa w serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Nie wiem czy bedzie na to pytanie odp jednoznaczna ale mam taki dylemat: mniej wiecej za te same pieniadze moge dostac albo Tournament X iA lub Emblem Z iA. Zakladajac ze oba mlynki sa mniej wiecej w takim samym stanie ktory bedzie lepiej krecil? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Turek ma obudowę metalową i więcej łożych. Wyższa półka. Ale dla mnie Emblemy mają bardziej aksamitną pracę. Łagodniejszą. Ale w podobnej cenie brałbym Turka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) A na czym polega ta prosta budowa w starszej daiwie w stosunku do rownolatkow shimano ? bo chetnie sie dowiem.W zasadzie to daiwa w wyzszych modelach jak chocby np: tournamety z generacji it sprawia wiecej klopotow z rozebraniem na czynniki pierwsze. Pomijam juz rozbieranie go od "dupy" strony, ale by wyciagnac walek slimakowy, potrzebne sa specjalistyczne narzedzia.A kazda generacja starego shimaniaka od 92`- 99` jest prosta i latwa w serwisie.Łatwiejszy montaż i demontaż części. Mniej ważna jest kolejność.Ale faktycznie kanciak IT jest kłopotliwy. Natomiast Emblemy i nowsze Turki łatwiejsze w serwisie. Edytowane 5 Listopada 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Turek ma obudowę metalową i więcej łożych. Wyższa półka. Ale dla mnie Emblemy mają bardziej aksamitną pracę. Łagodniejszą. Ale w podobnej cenie brałbym Turka. Dzieki za podpowiedz. Sklanialem sie bardziej ku Turkowi bo bardziej mi pasuje jego wyglad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Sprawa wyglada tak. Przesiadlem sie z TD S 2500iA na X 2500iA myslac ze mi zapasowa szuplka z eSki wejdzie na Xsice. No ale nie weszla Jest jakas szansa na przerobke? Jakie inne szpulki beda pasowaly do Xsicy? Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Do Team Daiwy X 2500 ia podejdą szpulki od turka Z ,Fuego,Luviasa i jeszcze coś się pewnie znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 można jeszcze rozwiercić szpulę od tds i rozpiłować blaszki hamulca na kwadrat, gdzieś na forum jest na ten temat obszerny artykuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 tu masz linkhttp://jerkbait.pl/topic/37502-dostosowanie-szpul-ni%C5%BCszych-modeli-do-tournamenta-stary-model/?hl=%2Bszpule+%2Bdaiwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Dzieki chlopaki. @mariusz79 Pewnie sie skonczy na tym ze sprzedam szpule do eSki a kupie pasujaca bo ani nie mam narzedzi ani zdolnosci do tego typu przeobek. A jak zlece komus to mi wyjdzie tyle samo co za szpule do Ztki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 3 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Odświeżam temat, czy napęd turka X2500iA bedzie pasował do TDS2500iA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Orientuje sie ktos czy bebechy od turka x4000i pasuja do x4000it ?Głównie interesuje mnie wormshaft Edytowane 8 Października 2018 przez mariusz79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Tak, jedyna różnica to chyba łożysko w rolce, a bebechy te same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) Po małych perypetiach trafiła do mnie daiwa tournament S 2500iT w świetnym stanie wizualnym jednak jakby trochę mniej mechanicznym. Nie bardzo akurat mam czas na takie zabawy, ale powodowany ciekawością chciałem dotrzeć do śrubki rotora i może nawet ociupinkę dalej Poniżej fotka zaraz po zdjęciu szpuli. Smar jakby deczko nie najświeższy (miał być świeży), ale najbardziej to się zdziwiłem, że nie mogę wyjąć tego maleńkiego zabezpieczenia zaznaczonego na zdjęciu strzałką. I tu pytanie do Pana Panie @zorro, a może ktoś inny coś podpowie. Jest może na rynku gotowy ściągacz, który sobie kupię od ręki do tego "maleństwa" ? Edytowane 4 Lipca 2021 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Z tego co pamiętam to ten bolczyk się wypycha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Z tego co pamiętam to ten bolczyk się wypycha Dobrze pamiętasz, a ja to nawet jestem tego pewien tylko akurat ten konkretny nie wychodzi. Został nieźle wbity stąd moje pytanie w wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Przemyj benzynką albo psiknij WD. Z czuciem wybijesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi