kemaz Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Hej, Macie doświadczenie z linkami Single Hand Spey/Scandi? Tak się zastanawiam o pozbyciu wędek DH (#7 i #10) i użyciu linek spey do moich SH #8(duże rzeki) i #5(średnie/mniejsze rzeki z trudnym dojściem). DH to głównie łosoś raz, dwa w roku na dużych rzekach. Czy spey w SH #8 zastąpi mi łososiowke/inne ryby na dużych rzekach ? Czy Spey w SH jest wygodny. Główny cel to redukcja sprzętu, ale nic na sile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Co prawda nie mam dużego doświadczenia w łowieniu SH na rzekach łososiowych. Łowię natomiast switchem 11' #8 w rzekach trociowych. Generalnie da się, choć z przemyśleń z tego sezonu lepiej sprawdza mi się dwuręczna 12-13'. Nie ze względu na zasięg, bo ten osiągam bez problemu łowiąc switchem, ale bardziej chodzi o prowadzenie. Te dodatkowe 1 czy 2 stopy dają lepszą kontrolę nad zestawem. Jeśli chodzi o łowienie sh w dużych rzekach łososiowych, to będzie trudniej. Nie mówię, że się nie da, ale zasięg będzie pewnie krótszy no i sam hol zdecydowanie dłuższy. Moim zdaniem warto zostać z DH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Hej, Macie doświadczenie z linkami Single Hand Spey/Scandi? Tak się zastanawiam o pozbyciu wędek DH (#7 i #10) i użyciu linek spey do moich SH #8(duże rzeki) i #5(średnie/mniejsze rzeki z trudnym dojściem). DH to głównie łosoś raz, dwa w roku na dużych rzekach. Czy spey w SH #8 zastąpi mi łososiowke/inne ryby na dużych rzekach ? Czy Spey w SH jest wygodny. Główny cel to redukcja sprzętu, ale nic na sile. Hej - łowienie łososi SH to wg mnie nietrafiona fanaberia. W taki sposób łowią głównie Ci co nie potrafią rzucać DH, chyba, że łowisz w naprawdę małej rzece. Zestawami spey bezwysiłkowo osiągasz dystanse 30m+ a podczas holu masz wygodne podparcie i kontrolę ryby. Kupiłem na poczatku roku SA SkagitLite do SH #7 - pod pstrąga w trudnych rzutowo warunkach - taki zestaw pozwala całkiem skutecznie podać większy streamer stojąc po pas w wodzie pod nawisami gałęzi ale wygodne to to nie jest. Mam również liki SH Rio Single Spey - fajne do podawania rzutami kotwiczonymi mokrych much ale znowu - dystansu porównywalnego do DH nie osiągniemy a namęczymy się znacznie bardziej. Reasumując - narzędziem idealnym do łowienia łososi jest DH, tylko w bardzo nietypowych warunkach użyłbym SH. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemaz Opublikowano 30 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Ok. Dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Hej - łowienie łososi SH to wg mnie nietrafiona fanaberia. W taki sposób łowią głównie Ci co nie potrafią rzucać DH, chyba, że łowisz w naprawdę małej rzece. Zestawami spey bezwysiłkowo osiągasz dystanse 30m+ a podczas holu masz wygodne podparcie i kontrolę ryby. Kupiłem na poczatku roku SA SkagitLite do SH #7 - pod pstrąga w trudnych rzutowo warunkach - taki zestaw pozwala całkiem skutecznie podać większy streamer stojąc po pas w wodzie pod nawisami gałęzi ale wygodne to to nie jest. Mam również liki SH Rio Single Spey - fajne do podawania rzutami kotwiczonymi mokrych much ale znowu - dystansu porównywalnego do DH nie osiągniemy a namęczymy się znacznie bardziej. Reasumując - narzędziem idealnym do łowienia łososi jest DH, tylko w bardzo nietypowych warunkach użyłbym SH.Grzegorz Fryc łowi SH łososie...I chyba dobrze mu to idzie.Niech kolega kemaz jego gdzieś na fejsie zapyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 (edytowane) Grzegorz Fryc łowi SH łososie...I chyba dobrze mu to idzie.Niech kolega kemaz jego gdzieś na fejsie zapyta.Ja nie wiem czy mu dobrze idzie z lososiami na SH... Przede wszystkim gdzie? Na jakiej rzece? SH to zdecydowanie nie jest optymalne narzędzie do łowienia troci/łososi poza naprawdę malutkimi rzekami. Jak chcesz popytać ludzi co naprawdę mają na koncie tysiące łososi to spytaj Grześka Rajznera (grilse) - mieszka w Szkocji i łowi całe życie...PS w praktyce można Matizem wozić gruz i zjeść zupę widelcem...ale czy to jest optymalne narzędzie do tego? Edytowane 2 Lipca 2021 przez gladki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 Ja się na tym temacie nie znam.Dlatego podpowiedziałem żeby Fryca zapytać. Myślałem że to zawodnik top w tym temacie,ale jak piszesz żeby "zapytać tych co naprawdę złowili tysiące łososi" to może On aż taki fachman nie jest,choć ryby pokazywał takie że rzadko kto ma takie na rozkładzie.Ale rozumiem Ty wiesz lepiej jak jest.Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 3 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 (edytowane) Ja się na tym temacie nie znam.Dlatego podpowiedziałem żeby Fryca zapytać.Myślałem że to zawodnik top w tym temacie,ale jak piszesz żeby "zapytać tych co naprawdę złowili tysiące łososi" to może On aż taki fachman nie jest,choć ryby pokazywał takie że rzadko kto ma takie na rozkładzie.Ale rozumiem Ty wiesz lepiej jak jest.OkŻeby ne było... nic nie ujmuję Panu Frycowi - jeździ po swieci i skutecznie łowi różne ryby, w tym łososie. Pokazywanie ogromnych ryb złowionych za granicą robi wrażenie ale, żebyś mnie dobrze zrozumiał, nie zawsze jest tożsame z umiejętnościami łowiącego. Po prostu są miejsca na świecie, gdzie wystarczy wrzucić cokolwiek do wody żeby złowić piękną rybę. Wiem bo tez trochę jeżdżę i trafiałem w miejsca gdzie na 5 rzutów wyjmowałam 5 pstrągów każdy powyżej 50cm. Albo łowilem kilka ponad metrowych tajmieni w ciagu 15 minut. Tak już na koniec żeby oddać o czym piszę luknij na ten film https://youtu.be/IYq7i4u3XBA. Edytowane 3 Lipca 2021 przez gladki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 Łowię SH spey, ale to dodatek do DH. Głownie małe rzeczki albo szczególne warunki/metoda. Napewno nie traktowałbym SH jako substytut.Moje linki do SH spey to:http://royalwulff.com/products/ambush-fly-line/https://www.flylineshop.com/barrio-slx.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi