Wałaszewski Janusz Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Pomyślałem, że wato założyć taki wątek. Wielu z nas wstawia fotki, mamy też dział "Fotografia wędkarska i przyrodnicza". Zapewne nie jeden z nas chciałby wiedzieć jak i czym te foty zrobiono, warto tez podyskutować troszkę o sprzęcie, parametrach fotek itd. Proponuję taki temat umieścić w cafe albo w Fotografii wędkarskiej itd.Co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Jak najbardziej jestem za...Wodospad w Wisłoczku -baza studencka..Sauna-baza studencka w Wisłoczku-Beskid Niski... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 4 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 No i fajnie, tylko innych chętnych nie widać. Zobaczymy co moderacja zaproponuje. Po zastanowieniu, widziałbym ten wątek w dziale "fotografia wędkarska i przyrodnicza"Ot co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 21 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 Nad Parsętą, dobrze, że to nie barszcz Sosnowskiego krwawnik pospolity też może za pozować 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 5 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Sprzęt, którym ostatnio najczęściej bawię się nad wodą i nie jest to wędka i kadr z tego ustawienia aparatu na statywie eksperymentuję sobie poznając możliwości sprzętu, którym dysponuję 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 17 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Już niedługo Święta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Zabawa z makro, ten sam motyw, różne tła i oświetlenie. Trafić w ostrość bez szyny makro, prawie niemożliwe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 (edytowane) Servus Edytowane 26 Listopada 2021 przez krokop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 CześćNie ma foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 (edytowane) Czolem Fotografom, od 2 miesiecy ucze sie pstrykac fujifilm x100f w street foto. W zalaczniku zalaczam surowe jpg pomniejszone do L.Pozdrawiam Zbigniew Edytowane 27 Listopada 2021 przez krokop 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 (edytowane) Chlopaki mam pytanie techniczne,jak pomniejszyc surowe zdjecia do 2 Mb ,aby oddac te jakosc na jerka ? Te ktore dodalem , zjadlo mi cala jakosc. Dziekuje za pomysl. Pozdrawiam Zbigniew Edytowane 27 Listopada 2021 przez krokop 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 27 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 Chlopaki mam pytanie techniczne,jak pomniejszyc surowe zdjecia do 2 Mb ,aby oddac te jakosc na jerka ? Te ktore dodalem , zjadlo mi cala jakosc. Dziekuje za pomysl. Pozdrawiam Zbigniew Ja to robię w programie paint, otwierasz zdjęcie wybierasz opcję zmień rozmiar i zmieniasz. Fotka ok 5 Mb zmniejszona w pionie i poziomie do 50% będzie ważyła poniżej 1 Mb parasol 2.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Czesc Januszu, Dokladnie tak pomniejszylem na 45%. Jakosc niestety urwalo. Dzieki za Tipp. Pozdrawiam Zbigniew 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Pewnych zasad nie przeskoczysz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 29 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Pierwsza przymiarka do skanowania negatywów, w tym przypadku format 6 x 6, negatyw z drugiej połowy lat '80.Totalna prowizorka, klisza rozwinięta swobodnie przed ekranem lapka, widać fakturę matrycy itd, zdjęcie nieostre bo negatyw wisiał, jak pisałem , swobodnie. Jakieś wnioski są i coś wymodzę do momentu zostania posiadaczem skanera Na fotce trasa w Karkonoszach, wejście na Czarną Kopę 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 1 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Czesc Januszu,Dokladnie tak pomniejszylem na 45%. Jakosc niestety urwalo.Dzieki za Tipp.Pozdrawiam ZbigniewTak jak Robert napisał powyżej, zasad fizyki nie przekroczysz. Na jerku i tak można całkiem "spore" fotki wstawić Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Wałaszewski Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 Nie wiem czy to coś pomoże ale ja na tapatalk wykupiłem konto vip za 23pln /rok i coś tam piszą w opcjach ze można lepszy rozmiar zdjec wrzucić Test: Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 001 (3).JPGTo były czasy...... piękne lasy mieliśmy w Polsce.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 Janusz, przepraszam jeżeli odebrałeś mój wpis jako krytykę zdjęcia, dopiero oglądąjąc po raz wtóry dotarło do mnie że w połowie lat 80 ubiegłego wieku większość użytkowników Jb. była w planach, albo co najwyżej ssała palec u nogi i nie miała pojęcia o kwaśnych deszczach i klęsce w Karkonoszach (a teraz pepiki czepiają się Turowa), także mogli nie załapać ironii w moim komentarzu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Janusz, przepraszam jeżeli odebrałeś mój wpis jako krytykę zdjęcia, dopiero oglądąjąc po raz wtóry dotarło do mnie że w połowie lat 80 ubiegłego wieku większość użytkowników Jb. była w planach, albo co najwyżej ssała palec u nogi i nie miała pojęcia o kwaśnych deszczach i klęsce w Karkonoszach (a teraz pepiki czepiają się Turowa), także mogli nie załapać ironii w moim komentarzu.Zdjęcie w tej formie nadaje się do krytyki ze względów technicznych Dokumentalnie pokazuje stan karkonoskich lasów w tamtych czasach, do którego przyczyniły się kwaśne deszcze jak piszesz. Głównymi winowajcami byli Czesi, czyli Czechosłowacji i Niemcy z DDR, my tez trochę się dokładaliśmy. Poza tym, przyczyną podstawową w tamtych czasach była technologia, dzisiaj technologia elektrowni węglowych daje najniższe koszty w stosunku do "zagrożeń ekologicznych". Cóż nie będę ciągnął tematy, bo okaże się, że znowu kogoś obraziłem Co do obrażania się, dlaczego miałbym to robić po Twoim wpisie, poza tym mnie bardzo trudno obrazić. Szczególnie prawdą, w odróżnieniu od ogromnej większości, dla której prawda jest obraźliwa. Edytowane 4 Grudnia 2021 przez Wałaszewski Janusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Wracając do staroci. Poniżej fotki z 1984 r, z rejsu do Chin, Ocean IndyjskiAparat Fed 4.Skany z odbitek papierowych, negatywy gdzieś mam - tylko gdzie Wstawiam, po to, aby zobaczyć, że nawet wspomnianym sprzętem można było zrobić przyzwoite fotki. Jak na tamte czasy, sprzęt i warunki. c.d.n. nastąpi Piszę, a pewnie młodsi koledzy nie wiedzą co to Fed 4. Zatem, radziecki "dalmierz" z obiektywem Industar 61 52 mm/ f2,8. Daleki krewny Leicy, obiektyw z gwintem m39, do wykorzystania we współczesnych bezlusterkowcach. Adapter do sony e-mount poniżej 50 zł. Edytowane 10 Grudnia 2021 przez Wałaszewski Janusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Janusz, próbowałeś skanować slajdy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi