Skocz do zawartości

Kącik foto

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyślałem, że wato założyć taki wątek.  Wielu z nas wstawia fotki, mamy też dział "Fotografia wędkarska i przyrodnicza". Zapewne nie jeden z nas chciałby wiedzieć jak i czym te foty zrobiono, warto tez podyskutować troszkę o sprzęcie, parametrach fotek itd. Proponuję taki temat umieścić w cafe albo w Fotografii wędkarskiej itd.

Co Wy na to ?

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Chlopaki mam pytanie techniczne,

jak pomniejszyc surowe zdjecia do 2 Mb ,aby oddac te jakosc na jerka ? Te ktore dodalem , zjadlo mi cala jakosc. 

Dziekuje za pomysl.

Pozdrawiam Zbigniew 

Ja to robię w programie paint, otwierasz zdjęcie wybierasz opcję zmień rozmiar i zmieniasz. Fotka ok 5 Mb zmniejszona w pionie i poziomie do 50% będzie ważyła poniżej 1 Mb

attachicon.gif parasol 2.jpg

• Like 1

Pierwsza przymiarka do skanowania negatywów, w tym przypadku format 6 x 6, negatyw z drugiej połowy lat '80.

Totalna prowizorka, klisza rozwinięta swobodnie przed ekranem lapka, widać fakturę matrycy itd, zdjęcie nieostre bo negatyw wisiał, jak pisałem , swobodnie. Jakieś wnioski są i coś wymodzę do momentu zostania posiadaczem skanera ;)

Na fotce trasa w Karkonoszach, wejście na Czarną Kopę 

post-74476-0-59481800-1638224338_thumb.jpg

• Like 4

Czesc Januszu,

Dokladnie tak pomniejszylem na 45%. Jakosc niestety urwalo.

Dzieki za Tipp.

Pozdrawiam Zbigniew

Tak jak Robert napisał powyżej, zasad fizyki nie przekroczysz. Na jerku i tak można całkiem "spore" fotki wstawić

Edytowane przez Wałaszewski Janusz

Janusz, przepraszam jeżeli odebrałeś mój wpis jako krytykę zdjęcia, dopiero oglądąjąc  po raz wtóry dotarło do mnie że w połowie lat 80 ubiegłego wieku większość użytkowników Jb. była w planach, albo co najwyżej ssała palec u nogi i nie miała pojęcia o kwaśnych deszczach i klęsce w Karkonoszach (a teraz pepiki czepiają się Turowa), także mogli nie załapać ironii w moim komentarzu.

• Like 2

Janusz, przepraszam jeżeli odebrałeś mój wpis jako krytykę zdjęcia, dopiero oglądąjąc  po raz wtóry dotarło do mnie że w połowie lat 80 ubiegłego wieku większość użytkowników Jb. była w planach, albo co najwyżej ssała palec u nogi i nie miała pojęcia o kwaśnych deszczach i klęsce w Karkonoszach (a teraz pepiki czepiają się Turowa), także mogli nie załapać ironii w moim komentarzu.

Zdjęcie w tej formie nadaje się do krytyki ze względów technicznych  ;)

Dokumentalnie pokazuje stan karkonoskich lasów w tamtych czasach, do którego przyczyniły się kwaśne deszcze jak piszesz. Głównymi winowajcami byli Czesi, czyli Czechosłowacji i Niemcy z DDR, my tez trochę się dokładaliśmy. Poza tym, przyczyną podstawową w tamtych czasach była technologia, dzisiaj technologia elektrowni węglowych daje najniższe koszty w stosunku do "zagrożeń ekologicznych". Cóż nie będę ciągnął tematy, bo okaże się, że znowu kogoś obraziłem  ;)

Co do obrażania się, dlaczego miałbym to robić po Twoim wpisie, poza tym mnie bardzo trudno obrazić. Szczególnie prawdą, w odróżnieniu od ogromnej większości, dla której prawda jest obraźliwa.

• Like 1

Wracając do staroci.

Poniżej fotki z 1984 r, z rejsu do Chin, Ocean Indyjski

Aparat Fed 4.

Skany z odbitek papierowych, negatywy gdzieś mam - tylko gdzie  ;)

Wstawiam, po to, aby zobaczyć, że nawet wspomnianym sprzętem można było zrobić przyzwoite fotki. Jak na tamte czasy, sprzęt i warunki.

post-74476-0-87152200-1639099289_thumb.png  post-74476-0-71612900-1639099302_thumb.png

post-74476-0-07398100-1639099314_thumb.png  post-74476-0-21734500-1639099327_thumb.png

c.d.n. nastąpi  ;)

Piszę, a pewnie młodsi koledzy nie wiedzą co to Fed 4. Zatem, radziecki "dalmierz" z obiektywem Industar 61 52 mm/ f2,8. Daleki krewny Leicy, obiektyw z gwintem m39, do wykorzystania we współczesnych bezlusterkowcach. Adapter do sony e-mount poniżej 50 zł.

• Like 1