Jozi Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Piszę, a pewnie młodsi koledzy nie wiedzą co to Fed 4. Zatem, radziecki "dalmierz" z obiektywem Industar 61 52 mm/ f2,8. Daleki krewny Leicy, obiektyw z gwintem m39, do wykorzystania we współczesnych bezlusterkowcach. Adapter do sony e-mount poniżej 50 zł.Janusz ja bardziej w kierunku M 42 bym optował. Masz Heliosy i Industary ale trochę chyba lepsze szkła mają jak M 39. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Janusz, próbowałeś skanować slajdy ?Jeszcze nie, ale da się bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Janusz ja bardziej w kierunku M 42 bym optował. Masz Heliosy i Industary ale trochę chyba lepsze szkła mają jak M 39.Masz rację, choć nie do końca. Wspomniany industar z Fed'a jest bardzo przyzwoity, sprawdzałem go z a6300. Mam też jupitera 8 z gwintem m39 - super. Z m42 mam jupitera 37a, dwa heliosy (chyba nawet 3) i industara 50 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Czolem Fotografowie, Januszu te fotki czarno-biale sa kapitalne. Pozdrawiam Zbigniew 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marshall Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 ...Narew... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 16 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Kolejne kadry z tej samej wycieczki co fotka zniszczonego lasu. "Skanowanie" dalej prowizorka, choć troszkę lepszy efekt, tak mi się wydaje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 16 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zmajstrowałem sobie pinhole'a, weekend pierwsze próby 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Jakiś czas temu kupiłem okazyjnie OM Zuiko 35/2. Rewelacyjna jakość wykonania, optycznie również Ok.Testuję podpięty do a6300 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 29 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 Kolejny etap "skanowania", tym razem zastosowałem ramkę/maskę do trzymania negatywu i prowizoryczne podświetlenie wykonane ze starej lampy oświetlenia awaryjnego poniżej efekty, myślę, że całkiem ok, jak na negatyw z 1986 r 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 1 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2022 (edytowane) Ostatnio, przeprowadziłem amatorski "test" obiektywów analogowych. Na pierwszym miejscu, dla porównania, współczesna Sigma 30/2.8 z AF kolejne dwa obiektywy z gwintem M42 obiektywy z gwintem M39 c.d.n. Edytowane 1 Stycznia 2022 przez Wałaszewski Janusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 c.d Obiektyw OM Zuiko 35/2 zdjęcia przedstawiają obraz z pełnym otworem przesłony - 2, 5,6 i 8 Exakta Varioplan Canon 200/4 Tokina 70-210/4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 I na koniec, moja ulubiona Tokina AT-X 35-70/2.8, chociaż "Olek" depcze jej po pierścieniach 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quent Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 Kilka zdjęć znad wody Quentwww.elipsa.info 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jans Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 (edytowane) Jest dział " zdjęcia znad wody". Edytowane 2 Stycznia 2022 przez -YAN- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 c.d Obiektyw OM Zuiko 35/2 zdjęcia przedstawiają obraz z pełnym otworem przesłony - 2, 5,6 i 8 OM Zuiko 35_2.JPG 2.JPG 5.6.JPG 8.JPG Exakta Varioplan Exakta Varioplan 28_2.8.JPG 2.8.JPG 5.6.JPG 8.JPG Canon 200/4 Canon 200_4.JPG 4.JPG 5.6.JPG 8.JPG 11.JPG Tokina 70-210/4 Tokina 70-210 4.JPG 4.JPG 5.6.JPG 8.JPG 11.JPGWitam,czy jest jakiś znaczący wpływ tego adaptera na ostrość zdjęć ? P.S. Fajny teścik na pewno skorzystam PozdrawiamDaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 (edytowane) Witam,czy jest jakiś znaczący wpływ tego adaptera na ostrość zdjęć ? P.S. Fajny teścik na pewno skorzystam PozdrawiamDanielCześć Adapter nie ma wpływu na jakość zdjęć, bo nie ma w nim elementów optycznych. Do bezlusterkowców Sony i innych łatwiej dopasować adapter niż do lustrzanek. A to ze względu na niewielką odległość płaszczyzny matrycy od płaszczyzny mocowania bagnetu, zatem grubością/wysokością adaptera wyrównuje się odległość do konkretnego obiektywu, tak aby płaszczyzna ostrości pokryła się z płaszczyzną matrycy. Dlatego do każdego systemu musi być odpowiedni adapter (również z powodu różnych mocowań w innych obiektywach). Przykładowo obiektywy m42 nie ostrzą na nieskończoność podpięte do lustrzanek Nikona. Trzeba zastosować adapter z soczewką ( i tu mamy pogorszenie jakości optycznej} można też przerobić mocowanie obiektywu na bagnet Nikona. Robi się to często dla obiektywu Helios, który jest świetnym szkłem - co widać nawet na takim amatorskim teście. Obiektywów z gwintem m39 do lustrzanek podpiąć się nie da, do a6300 bez problemu, jak widać Pozdrawiam Edytowane 4 Stycznia 2022 przez Wałaszewski Janusz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Cześć Adapter nie ma wpływu na jakość zdjęć, bo nie ma w nim elementów optycznych. Do bezlusterkowców Sony i innych łatwiej dopasować adapter niż do lustrzanek. A to ze względu na niewielką odległość płaszczyzny matrycy od płaszczyzny mocowania bagnetu, zatem grubością/wysokością adaptera wyrównuje się odległość do konkretnego obiektywu, tak aby płaszczyzna ostrości pokryła się z płaszczyzną matrycy. Dlatego do każdego systemu musi być odpowiedni adapter (również z powodu różnych mocowań w innych obiektywach). Przykładowo obiektywy m42 nie ostrzą na nieskończoność podpięte do lustrzanek Nikona. Trzeba zastosować adapter z soczewką ( i tu mamy pogorszenie jakości optycznej} można też przerobić mocowanie obiektywu na bagnet Nikona. Robi się to często dla obiektywu Helios, który jest świetnym szkłem - co widać nawet na takim amatorskim teście. Obiektywów z gwintem m39 do lustrzanek podpiąć się nie da, do a6300 bez problemu, jak widać PozdrawiamDzięki za wyczerpującą odpowiedź właśnie jestem w trakcie wyboru adaptera z OM na micro 4/3 dokładnie do Olympus om-d em5 mark II i zastanawiałem się nad tym czy z soczewką czy bez. Także dzięki za nakierowanie. Czyli w bezlusterkowcu nie będzie dużej różnicy ? Przy okazji jesteś w stanie polecić jakiś adapter? Zastanawiałem się nad tym, który widnieje u Ciebie na zdjęciu. Rozważam także zakup telekonwertera w przystępnej cenie do obiektywu zuiko 200mm f4. Jeśli byłbyś w stanie pomóc to będę bardzo wdzięczny. PozdrawiamDaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź właśnie jestem w trakcie wyboru adaptera z OM na micro 4/3 dokładnie do Olympus om-d em5 mark II i zastanawiałem się nad tym czy z soczewką czy bez. Także dzięki za nakierowanie. Czyli w bezlusterkowcu nie będzie dużej różnicy ? Przy okazji jesteś w stanie polecić jakiś adapter? Zastanawiałem się nad tym, który widnieje u Ciebie na zdjęciu. Rozważam także zakup telekonwertera w przystępnej cenie do obiektywu zuiko 200mm f4. Jeśli byłbyś w stanie pomóc to będę bardzo wdzięczny. PozdrawiamDaniel Adaptery firm K&F, Fotga będą ok, jak większość np. tych; https://allegro.pl/listing?string=adapter%20micro%204%2F3%20olympus%204%2F3Telekonwerter niekoniecznie spełni Twoje oczekiwania, ale jak tani to możesz pokusić się o zakup i sprawdzić osobiście. Wysokiej jakości markowe telekonwertery nie są tanie, ale głównie chodzi o takie, które przenoszą całą "elektrykę" z obiektywu na body. Do manualnych obiektywów można kupić tanio (co jest oczywiście pojęciem względnym), natomiast możliwe do uzyskania efekty trzeba sprawdzić w praktyce. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Dzięki za pomoc. Poinformuję o efektach.PozdrawiamAdaptery firm K&F, Fotga będą ok, jak większość np. tych; https://allegro.pl/listing?string=adapter%20micro%204%2F3%20olympus%204%2F3Telekonwerter niekoniecznie spełni Twoje oczekiwania, ale jak tani to możesz pokusić się o zakup i sprawdzić osobiście. Wysokiej jakości markowe telekonwertery nie są tanie, ale głównie chodzi o takie, które przenoszą całą "elektrykę" z obiektywu na body. Do manualnych obiektywów można kupić tanio (co jest oczywiście pojęciem względnym), natomiast możliwe do uzyskania efekty trzeba sprawdzić w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Dzięki za pomoc. Poinformuję o efektach.PozdrawiamW uzupełnieniu, najpierw kupiłbym obiektyw 200mm f4 podłączył przez adapter do body i sprawdził efekty. 200 mm w micro 4/3 to jak 400 mm w pełnej klatce, więc ten adapter może być zbędny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 (edytowane) Tak zrobię Tak wiedziałem o tym . Ale dzięki za czujność. Ten telekonwerter to tak raczej z ciekawości. Tak z innej beczki ten zuiko 35mm/f2 fajnie wypadł. W uzupełnieniu, najpierw kupiłbym obiektyw 200mm f4 podłączył przez adapter do body i sprawdził efekty. 200 mm w micro 4/3 to jak 400 mm w pełnej klatce, więc ten adapter może być zbędny. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Tak zrobię Tak wiedziałem o tym . Ale dzięki za czujność. Ten telekonwerter to tak raczej z ciekawości. Tak z innej beczki ten zuiko 35mm/f2 fajnie wypadł.Faktycznie ten Olek jest super, na portalach aukcyjnych trzeba zapłacić ok 400 zł i jeszcze trudno znaleźć f2, najczęściej są f2.8. Żeby było śmiesznie kupiłem go w "zestawie" lustrzanka canon t50 i obiektywy Tokina 30-70/2,8, Vivitar 70-300 no i ten Olek - za całość zapłaciłem 150 zł W teście bardzo dobrze wypadł też Industar 61 52/2.8 z aparatu Fed. Ten test nie do końca jest miarodajny, trzeba by z każdego obiektywu robić robić ujęcie pod identycznym kątem do płaszczyzny ostrzenia testu. Nie bardzo mi to wyszło, a przy obiektywach z dłuższą ogniskową 135 i 200 to powinienem wejść na drabinę a nie mam takiego wysokiego statywu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Fakt teraz jest ciężki do złapania. Jak już ktoś wystawia to stan jest mocno wątpliwy a na e-bay ceny są przesadzone... był czas, że obiektywy manualne były w śmiesznych cenach. Teraz mam wrażenie, że wracają do łask bo jest sporo perełek, które dają lekko nieprzewidywalne efekty w fotografii . Kusi mnie też zuiko 50mm/f1,4 ale nie wszystko na raz Faktycznie ten Olek jest super, na portalach aukcyjnych trzeba zapłacić ok 400 zł i jeszcze trudno znaleźć f2, najczęściej są f2.8. Żeby było śmiesznie kupiłem go w "zestawie" lustrzanka canon t50 i obiektywy Tokina 30-70/2,8, Vivitar 70-300 no i ten Olek - za całość zapłaciłem 150 zł W teście bardzo dobrze wypadł też Industar 61 52/2.8 z aparatu Fed. Ten test nie do końca jest miarodajny, trzeba by z każdego obiektywu robić robić ujęcie pod identycznym kątem do płaszczyzny ostrzenia testu. Nie bardzo mi to wyszło, a przy obiektywach z dłuższą ogniskową 135 i 200 to powinienem wejść na drabinę a nie mam takiego wysokiego statywu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 14 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Czołem amatorom fotografii, trochę grubo, może amatorom fotografowania Byłem dzisiaj zrobić kilka testowych fotek, pinhole'm i Startem - w obu ten sam format 6 x 6. Zrobiłem tez kilka fotek cyfrowych, poniżej kilka ciekawych - oczywiście w mojej subiektywnej ocenie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi