Skocz do zawartości

Kącik foto

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pamiętam, bo raczej nie często tam zaglądam. Ale jeśli teraz mam oba to tam jest bardzo efektowne przez światło i kontrast oraz mocne nasycenie. Tutaj bez efekciarstwa, subtelnie a jednak bardziej przestrzennie. Tak wolę :)

Edytowane przez BOB
  • Like 1

Nie pamiętam, bo raczej nie często tam zaglądam. Ale jeśli teraz mam oba to tam jest bardzo efektowne przez światło i kontrast oraz mocne nasycenie. Tutaj bez efekciarstwa, subtelnie a jednak bardziej przestrzennie. Tak wolę :)

Dzięki za opinię :)

W brew pozorom, różnica wynika z oświetlenia. Starsza fotka była zrobiona przy zachodzącym majowym słońcu, ta świeża, przy styczniowym słońcu. Ingerencja w obie polegała głównie na kadrowaniu, choć oczywiście, obie były delikatnie "poprawiane". Chyba ta świeża ciut bardziej ;)

Podobne ujęcia w analogowym średnim formacie. Technicznie słabe, szybko złączka do statywu spowodowała w Starcie 66 otwarcie tylnej pokrywy, negatywy zadymione. Te poniżej tak raczej informacyjnie.

Jeszcze gorzej z pierwszą rolką z pinhole'a, okazało się, że sprężyna przy rolce odbiorczej jest za słaba i błona została nawinięta z b.dużym luzem. Przekonałem się o tym po otwarciu tylnej klapy, niestety to już była musztarda po obiedzie. Wywołałem ta błonę, ale oczywiście nic na niej nie było. 

Teraz już wiem o czym pamiętać, zatem zakładam, że kolejne efekty będą do przyjęcia  ;)

post-74476-0-27621600-1642978673_thumb.jpg

post-74476-0-54143900-1642978686_thumb.jpg

post-74476-0-43498700-1642978697_thumb.jpg

• Like 2

• 2 tygodnie później...

CD...zasięg przeokrótna i zastanawiam się czy zuiko 100mm f2,8 nie byłoby lepsze. Ale to pomyślę po testach w terenie.

attachicon.gif OI000211.JPG

attachicon.gif IMG_20220203_140814.jpg

Pozdrawiam

Daniel

Ja bym pomyślał o czymś takim;

https://allegro.pl/oferta/obiektyw-olympus-m-zuiko-12-50-mm-f-3-5-6-3-11723040918

100 mm to będzie dalej "długo", wszak to odpowiednik 200 mm dla pełnej klatki

Ja bym pomyślał o czymś takim;

https://allegro.pl/oferta/obiektyw-olympus-m-zuiko-12-50-mm-f-3-5-6-3-11723040918

100 mm to będzie dalej "długo", wszak to odpowiednik 200 mm dla pełnej klatki

Na razie sobie luźno rozmyślam. Te 200mm ma być do ptaków i ogólnie przyrody w sensie zwierząt. Raczej odpada uchwycenie w ruchu chyba że przy wielkiej wprawie. Po poligonie na świerzy powietrzu będzie wiadomo.

No u mnie też się powiększa. Jedzie zuiko 50mm f1.8 miało być 1,4 ale ciężko dostać.

Tymczasem dalej katuję w domu zuiko 200mm f4.

2 fotka to rozmyte światło latarni i na jego tle jakieś habazie balkonowe ???? Nie wyszło ostre ale chyba ma klimat. Zdecydowanie obiektywy manualne vintage mają to coś w sobie.

post-54784-0-75692700-1644175213_thumb.jpg

post-54784-0-91285200-1644175226_thumb.jpg

post-54784-0-97078100-1644175237_thumb.jpg

Pozdrawiam

Daniel

Edytowane przez Qcyk
  • Like 3

..................

2 fotka to rozmyte światło latarni i na jego tle jakieś habazie balkonowe Nie wyszło ostre ale chyba ma klimat. ...............

Daniel

Za dość podobne pstryknięty slajd latarni ulicznej, przesłoniętej kominem na pierwszym i cieniami drzew na trzecim planie, dostałem wyróżnienie miesięcznika FOTO........ Stara historia gdy  przeźrocza ORWO, dawały namiastkę koloru (koszty).

• Like 3