Wałaszewski Janusz Opublikowano 14 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 (edytowane) 4 Jak pewnie pamiętasz, prawie ten sam motyw, był już umieszczony w dziale "lubię chmury". Z tą różnicą, że tamta fota była z maja 2021 Edytowane 14 Stycznia 2022 przez Wałaszewski Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Nie pamiętam, bo raczej nie często tam zaglądam. Ale jeśli teraz mam oba to tam jest bardzo efektowne przez światło i kontrast oraz mocne nasycenie. Tutaj bez efekciarstwa, subtelnie a jednak bardziej przestrzennie. Tak wolę Edytowane 14 Stycznia 2022 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Nie pamiętam, bo raczej nie często tam zaglądam. Ale jeśli teraz mam oba to tam jest bardzo efektowne przez światło i kontrast oraz mocne nasycenie. Tutaj bez efekciarstwa, subtelnie a jednak bardziej przestrzennie. Tak wolę Dzięki za opinię W brew pozorom, różnica wynika z oświetlenia. Starsza fotka była zrobiona przy zachodzącym majowym słońcu, ta świeża, przy styczniowym słońcu. Ingerencja w obie polegała głównie na kadrowaniu, choć oczywiście, obie były delikatnie "poprawiane". Chyba ta świeża ciut bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Taką brzozę mam koło domu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 18 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 Trzy fotki pod wspólnym tytułem "Main Street w Grzybowie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 Trzy fotki pod wspólnym tytułem "Main Street w Grzybowie" 009.JPG 011.JPG 012.JPGNa pierwszym, to Ci chyba autobus przeleciał. Fajne fotki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 18 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 (edytowane) Na pierwszym, to Ci chyba autobus przeleciał. Fajne fotki.Dokładnie takprzysłona f 16, czas 8" Edytowane 18 Stycznia 2022 przez Wałaszewski Janusz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 (edytowane) Dokładnie takprzysłona f 16, czas 8"Jak miałem jeszcze D90, w podobny sposób "opróżniłem" salę, wypełnioną kilkoma przechodzącymi osobami. Gdzieś w muzeum, o ile dobrze kojarzę. Edytowane 18 Stycznia 2022 przez popper 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 22 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Dzisiaj na plaży kilka dni wcześniej, kościół pw. św. Jana Chrzciciela, data budowy ok połowy XIII w. Kołobrzeg - Budzistowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Podobne ujęcia w analogowym średnim formacie. Technicznie słabe, szybko złączka do statywu spowodowała w Starcie 66 otwarcie tylnej pokrywy, negatywy zadymione. Te poniżej tak raczej informacyjnie.Jeszcze gorzej z pierwszą rolką z pinhole'a, okazało się, że sprężyna przy rolce odbiorczej jest za słaba i błona została nawinięta z b.dużym luzem. Przekonałem się o tym po otwarciu tylnej klapy, niestety to już była musztarda po obiedzie. Wywołałem ta błonę, ale oczywiście nic na niej nie było. Teraz już wiem o czym pamiętać, zatem zakładam, że kolejne efekty będą do przyjęcia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Dla mnie fajne. Klimat jak by były zrobione zaraz po wyzwoleniu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Dla mnie fajne. Klimat jak by były zrobione zaraz po wyzwoleniu! To taka cecha fotografii analogowej, nawet kiepskie (bez przesady) zdjęcia mają swój klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Akurat ja od takiej fotografii rozpocząłem ... Wtedy trzeba było coś wiedzieć, znać minimum teorii i liczyć klatki a nie tylko kupić dużą kartę 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Akurat ja od takiej fotografii rozpocząłem ... Wtedy trzeba było coś wiedzieć, znać minimum teorii i liczyć klatki a nie tylko kupić dużą kartę Sama prawda, większość z nas tak zaczynała, choćby z racji wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) Kilka fotek przy okazji zrobionych, stary młyn/wiatrak i landszafcik z okolicy Edytowane 2 Lutego 2022 przez Wałaszewski Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Póki co tylko z okna bo "kwarantanna" nie pozwala na więcej... OM Zuiko 200mm /f4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) CD...zasięg przeokrótny i zastanawiam się czy zuiko 100mm f2,8 nie byłoby lepsze. Ale to pomyślę po testach w terenie. PozdrawiamDaniel Edytowane 3 Lutego 2022 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 CD...zasięg przeokrótna i zastanawiam się czy zuiko 100mm f2,8 nie byłoby lepsze. Ale to pomyślę po testach w terenie. OI000211.JPG IMG_20220203_140814.jpg PozdrawiamDanielJa bym pomyślał o czymś takim;https://allegro.pl/oferta/obiektyw-olympus-m-zuiko-12-50-mm-f-3-5-6-3-11723040918 100 mm to będzie dalej "długo", wszak to odpowiednik 200 mm dla pełnej klatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Ja bym pomyślał o czymś takim;https://allegro.pl/oferta/obiektyw-olympus-m-zuiko-12-50-mm-f-3-5-6-3-11723040918 100 mm to będzie dalej "długo", wszak to odpowiednik 200 mm dla pełnej klatkiNa razie sobie luźno rozmyślam. Te 200mm ma być do ptaków i ogólnie przyrody w sensie zwierząt. Raczej odpada uchwycenie w ruchu chyba że przy wielkiej wprawie. Po poligonie na świerzy powietrzu będzie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Fakt, złapanie zwierzaka w ruchu trudne, ptaka w locie jeszcze trudniejsze. Kiedyś prawie mi się udało http://jerkbait.pl/topic/5467-przyroda/page-120 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Coś a'la szafa Bob'a, tylko z fotograficznym szpejem Taką martwą naturę sobie ustawiłem co by pinhole'a testować, jak ktoś zainteresowany to Nikon i Praktica na sprzedaż 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) No u mnie też się powiększa. Jedzie zuiko 50mm f1.8 miało być 1,4 ale ciężko dostać.Tymczasem dalej katuję w domu zuiko 200mm f4.2 fotka to rozmyte światło latarni i na jego tle jakieś habazie balkonowe ???? Nie wyszło ostre ale chyba ma klimat. Zdecydowanie obiektywy manualne vintage mają to coś w sobie. PozdrawiamDaniel Edytowane 6 Lutego 2022 przez Qcyk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 ..................2 fotka to rozmyte światło latarni i na jego tle jakieś habazie balkonowe Nie wyszło ostre ale chyba ma klimat. ...............DanielZa dość podobne pstryknięty slajd latarni ulicznej, przesłoniętej kominem na pierwszym i cieniami drzew na trzecim planie, dostałem wyróżnienie miesięcznika FOTO........ Stara historia gdy przeźrocza ORWO, dawały namiastkę koloru (koszty). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Analogowe obiektywy dają ciekawe efekty, poniżej dwie pierwsze fotki - helios 44-2 2/58 trzecia fota exakta varioplan 2,8/28 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 ... tylko nie pytajcie mnie jaki to obiektyw (parametry to jeszcze mogę ogarnąć) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi