lysy69 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Witam. Ostatnio nabyłem komplet obiektywów na m42. Miedzy nimi był obiektyw z dziwnym mocowaniem (jak dla mnie). Mam pewne podejrzenie co to za mocowanie ale nie pewność . Może coś ktoś wie na pewno. Z góry dziękuje za odpowiedz . ps. Chętnie bym go wymienił na jakiś bardzo szerokokątny m42 lub canon . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Witam. Ostatnio nabyłem komplet obiektywów na m42. Miedzy nimi był obiektyw z dziwnym mocowaniem (jak dla mnie). Mam pewne podejrzenie co to za mocowanie ale nie pewność . Może coś ktoś wie na pewno. Z góry dziękuje za odpowiedz . ps. Chętnie bym go wymienił na jakiś bardzo szerokokątny m42 lub canon .To jest mocowanie/bagnet canon fd. Hanimex całkiem przyzwoite obiektywy robił/robi. Przejściówki z tego mocowania na bezlusterkowce, np. Sony-E nie są drogieCoś szerszego niż 28 mm na m42 raczej nie nie ma, popularne są pentacony 29/2,8 lub 28/2,8 ten drugi najczęściej z bagnetem PB Edytowane 20 Lutego 2022 przez Wałaszewski Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Dzisiaj pierwszy spacer z zuiko 200mm na świerzym powietrzu... Póki co jestem zadowolony z początkowych efektów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Tutaj trudno oceniać na 100%. Czy ostrzy w punkcie nastawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) Jeszcze mam delikatne problemy z ostrzeniem odległych obiektów w ruchu. Ale przy zdjęciach nieruchomych i wolno poruszających obiektów ostrzy tam gdzie chcęPrzy wartości przysłony 5,6 jest naprawdę ostry przy 4 mógłby być ostrzejszy ale też nie mogę narzekać. Edytowane 21 Lutego 2022 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 22 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Dzisiaj spacerowałem trochę po mieście testując canona T50 z obiektywem Tokina 35-70/2,8. Testy na cz/b filmie , co z tego wyjdzie zobaczymy. Aparat był nieco zapuszczony, wyczyściłem, dodałem po kropelce oleju silikonowego tam gdzie trzeba. Co dalej zobaczymy, trochę info o aparacie w linku poniżej; przy okazji spaceru dwie fotki z a6300 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 22 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Jeszcze mam delikatne problemy z ostrzeniem odległych obiektów w ruchu. Ale przy zdjęciach nieruchomych i wolno poruszających obiektów ostrzy tam gdzie chcęPrzy wartości przysłony 5,6 jest naprawdę ostry przy 4 mógłby być ostrzejszy ale też nie mogę narzekać.Obiekty w ruchu zawsze będą problemem z obiektywem bez AF. Można próbować sobie poradzić, ustawiając ostrość na punkt, w którym spodziewamy się obiektu. Niestety głębia ostrości zmniejsza się ze wzrostem ogniskowej. Ja, stosując rozwiązanie jak wyżej, ustawiam migawkę w tryb seryjny, zawsze jest szansa, że coś ostrego się trafi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Kiedyś dzięki takiemu podejściu udało się uwiecznić takiego gościa całkiem przypadkowo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Dzisiaj pierwszy spacer z zuiko 200mm na świerzym powietrzu... Póki co jestem zadowolony z początkowych efektów.fajne foty, jedną pozwoliłem sobie przerobić po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 23 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 A skąd wiesz że u niego grawitacja nie działa w inną stronę i nie wiszą poziomo ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 23 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 (edytowane) fajne foty, jedną pozwoliłem sobie przerobić po swojemu foto by Qcyk.jpgDzięki. Nie miałem już czasu na obrócenie tego. Jeszcze coś takiego znalazłem z tego spaceru ???? Edytowane 23 Lutego 2022 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 (edytowane) A skąd wiesz że u niego grawitacja nie działa w inną stronę i nie wiszą poziomo ?Pewnie, że nie wiem, ale chciałem zobaczyć jak będzie po lekkim z kadrowaniu i wciągnięciu kolorów. Nikogo chyba nie obraziłem fotka bez "poprawek" tylko obrócona Edytowane 23 Lutego 2022 przez Wałaszewski Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 23 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 (edytowane) Pewnie, że nie wiem, ale chciałem zobaczyć jak będzie po lekkim z kadrowaniu i wciągnięciu kolorów. Nikogo chyba nie obraziłem fotka bez "poprawek" tylko obrócona post-54784-0-64042700-1645388696.jpgJa osobiście wolę to przerobione przez Ciebie. Szczególnie wykadrowanie przypadło mi do gustu. Przy okazji znacie jakiś darmowy program do edycji RAW?Pozdrawiam Edytowane 23 Lutego 2022 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Ja osobiście wolę to przerobione przez Ciebie. Szczególnie wykadrowanie przypadło mi do gustu. Przy okazji znacie jakiś darmowy program do edycji RAW?Pozdrawiam paint.net można chyba obrabiać RAW, jpg bez problemu, Twoje zdjęcie w tym programie zmieniłem.http://www.paintnet.info.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Pierwsze fotki z pinhole'a, na szybko zeskanowane komórką. Dużo się dowiedziałem co poprawić, następna rolka w aparacie - bawimy się dalej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Zdjęcie drzewa. Bardzo spodobało mnieee siiieee 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 27 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 Czołem. dzisiaj rano trochę zabawy z obiektywami, zobaczyć różnice jeśli są, możecie podpowiedzieć jak je (te różnice) widzicie. zdjęcia nieobrabiane, poza przycięciem tych dwóch z magnolią. i magnolia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Na telefonie ciężko. Poza oczywistą różnicą w ogniskowej to wydaje mi się że pentacon jest ostrzejszy. Nic innego nie jestem w stanie stwierdzić na telefonie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Na telefonie ciężko. Poza oczywistą różnicą w ogniskowej to wydaje mi się że pentacon jest ostrzejszy. Nic innego nie jestem w stanie stwierdzić na telefonieTeż tak mi się wydaje, szczególnie na ostatniej fotce, gdzie "ostrzenie" było na budynek na ostatnim planie. Może to być oczywiście kwestia ogniskowej, bo na 1.8 w Pentaconie i 2 w Olku, to właśnie Olympus wydaje się ostrzejszy. Ale jak napisałem, wydaje się - ocena może być bardzo subiektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Kolor i B/W 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 1 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 Kolor i B/W OI000026.jpg OI000025.jpgNie wiem czy będzie Ci się podobało, moja wersja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 Kompozycja. Jeśli już bym kadrował to ptaka przesunął bym jeszcze bardziej w lewo tak aby w okolicach prawego, górnego rogu, zmieściły się te mocne walorowo, pięknie nieostre w rysunku i w formie gałęzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 4 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 Uśmiecha się do mnie ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wałaszewski Janusz Opublikowano 5 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 (edytowane) Uśmiecha się do mnie Screenshot_20220304_205054.jpgNo, Panie - w średni format wchodzisz ? Czy tylko namierzasz - https://allegro.pl/oferta/biometar-2-8-80mm-gwarancja-do-30-09-2022-11713686273 jest oferta na lepszy, mim zdaniem, obiektyw do mniejszych matryc, pełną klatkę też obsługujehttps://allegro.pl/oferta/sony-nex-y-c-vivitar-19mm-3-8-cosina-11885190947 filmik, który warto zobaczyć Edytowane 5 Marca 2022 przez Wałaszewski Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 5 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 (edytowane) Z myślą o 4/3.A przy tym zakupie sprzedający po zakupie u niego 200mmF4 obiecał rabacik przy kolejnych zakupach więc zobaczymy jaki rabat zaproponują. Mam 25mm f1.8 z zuiko z AF. Ale odkąd używam obiektywów manualnych to trochę mi nie po drodze z automatami. Dzisiaj przy okazji urodzin syna założyłem wspomniane 25mm i jakoś zdjęcia z automatu nie dają mi tyle frajdy ???? Edytowane 5 Marca 2022 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi