Skocz do zawartości

PENN ATLANTIS 5000

karolkrause

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś z kolegow użytkuje taka konstrukcje.Jak to sie sprawuje. Jakie są sugestie i spostrzerzenia. Planuje taką maszynke pod kijek sumowy oraz do cięzkiego spina w rzece. Przynety to głownie woblerki jakie by ciągał i oczywiscie plecionka jaka by musiał nawijac. Jak to nawija linke :D

U łaaaa :lol: Co ty Juzek nie wiesz ze sprężynki latają. Ja ze swoimi grubymi łapskami sie nie biore za takie rzeczy bo skutek wiadomy :lol: :lol: :lol: Nie jesteś sam ja też mam u Mefiego zamówienie ;) rolka to TP. Zachciało mi sie rozbierać nad wodą :lol: :lol: :lol: Na suma to mam slamerki i TP SWPG ale szkoda mi go tak katować :D wiec szukam czegos co by obskoczyło i sumy i trocie.

• 8 miesięcy temu...

Witam,

Mam atlantisa 4000. Bardzo ładnie się sprawuje.Łowię na mniejsze i większe przynęty, na jeziorze i rzekach.Fajna prosta obsługa, ja uważam że się nie zwiodłem. To jest dobra firma i porównywanie np; z Battle jest niewskazane. Atlantis jest do roboty czyli łapania a nie do oglądania.Ale musiałem kupić za granicą i kosztował w zeszłym roku 525zł z wysyłką. Kupiłem na wysepce niedaleko kanału l. Manche , należącej do England.

Karol

Kiedyś też tak chciałem żeby trocie i główke i sumy opierdzielić jednym kręciołem, ale sie nie da!!!!

I bynajmniej nie chodzi o solidność konstrukcji tylko o pojemność szpul, wagę i gabaryty....

Jak z sumowym kołowrotkiem zaczniesz latać na trocie (waga ok 500g) to Ci się odechce (próbowałem z saltigą Z 4000 - 570g) rzuty gdzieś z krzaczków, jednoręczne to męka itd....

Trociowe średniaki 60-70cm w zimie nawet nie uruchamiały hamulca bardzo luźno nastawionego...

Z kolei trociowe młynki przeważnie (ok 370-400g) mają zazwyczaj zbyt małą pojemność szpuli i troszkę za małą moc hamulca.

Część wspólna z moich obserwacji zaczyna się gdy masz w łowisku sumki do 1,5m i  trociowy sprzęt sie jeszcze sprawdza choć to raczej górna granica lub gdy łowisz pacyficzne łososie 20-30kg to wtedy sumowy sprzęt już  jest ok.

Niestety w Polskich warunkach takie sytuacje praktycznie nie występują z niewielkimi wyjątkami...

Edytowane przez Rheinangler

• 9 miesięcy temu...