Skocz do zawartości

Wędki Abu Garcia

bartix92

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że takiego tematu na forum nie ma, więc zakładam przy okazji pytania. Czy istnieje w Polsce jakakolwiek szansa na dostanie górnego składu Abu Garcia? Jakiś konkretny dystrybutor?

Złamałem kilka cm szczytówki Abu Garcia CNA-602XUL, czyli tubulara do 2,5g, którego swoją drogą serdecznie polecam. Wędka pięknie wykonana, na plecionce 0.2 PE rzuca jigami na kilometry, branie 5-7 cm okonia czuć już nawet nie w dłoni, a w barku. 

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Odnośnie serwisu to ja może jako ciekawostkę napiszę. Jestem na początku reklamacji wędki Abu Garcia Carabus Cassiopeia 1,95m 1-8c.w. Usterka typowo kosmetyczna zupełnie nie mająca wpływu na walory uzytkowe w postaci odprysku lakieru zaraz przy forgripie. Odszedł cały pierścień - przy wykończeniu co wizualnie średnio się prezentuje. Tym bardziej, że nie jest to kijek za 3-4 stówy. Napisałem maila do sklepu, w którym zakupiłem tego patyka czy to w ogóle podlega reklamacji. Zadzwonili, że podstawią kuriera, wyślą do producenta i w ciągu 2-3 tygodni wymienią patyk na nowy lub będzie zwrot pięniędzy (info od sklepu) tak więc jutro wędka jedzie na gwarancje i zobaczymy jak serwis do tego podejdzie - opiszę dla potomności.

Pozdrawiam

Edytowane przez scOOtt

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Abu Garcia Ike Signature Rod 2,44m M 10-40g Spin

Czy ktoś z kolegów miał tą wędkę w ręku i może coś więcej napisać ponad katalogowy bełkot?

Może opinia o innych wędkach z tej serii?

Z góry dzięki!

Mam Abu Garcia Ike Signature 250 cm 40-80g.

Bardzo ładny design, kij dopracowany. Świetnie malowanie, kij ma różny kolor w zależności od kąta padania światła.

Co do akcji to mój to typowy fast/x-fast. Szybka akcja, duża moc, potrzeba dużej siły aby go przygiąć do dołu a i tak nie poddaje się po samą rękojeść.

Ciężar wyrzutu lekko przeszacowany, wahadłówka 25g już komfortowo z niego lata. Najwięcej rzucałem Fatso 10s i był jeszcze zapas ale górna granica to już moim zdaniem brak komfortu.

• Like 1

• 8 miesięcy temu...

Widzę, że takiego tematu na forum nie ma, więc zakładam przy okazji pytania. Czy istnieje w Polsce jakakolwiek szansa na dostanie górnego składu Abu Garcia? Jakiś konkretny dystrybutor?

Złamałem kilka cm szczytówki Abu Garcia CNA-602XUL, czyli tubulara do 2,5g, którego swoją drogą serdecznie polecam. Wędka pięknie wykonana, na plecionce 0.2 PE rzuca jigami na kilometry, branie 5-7 cm okonia czuć już nawet nie w dłoni, a w barku. 

Od niedawna łowię Abu Garcia CNA-602XULS, czyli wklejką do 2,5g białoryb i wszystko co weźmie. Wklejka również świetnie pokazuje, jak również przekazuje brania do ręki. Polecam

napisze tylko słów na temat wykonania Carabusa :) 

kij sam w sobie jest naprawdę niezły i to nie podlega dyskusji, natomiast wykonanie kija to już czysta losowość.

ok 2 miesiące temu kupiłem właśnie wyżej wymieniony kij, na rybach byłem z nim może z 5x i to takich wypadów po dwie godzinki , po może miesiącu ukruszył mi się korek na rękojeści... cale szczęście ze kupiłem przez allegro (także tutaj nie ma problemu z reklamacja w razie W jest allegro protect).

I cale szczęście ze kupiłem przez allegro bo sprzedawca się miał delikatne problemy, ale nie o tym temat.

koniec końców sprzedawca zaproponował wymianę kija na nowy (świetnie pomyślałem) przyjeżdża kijek, elegancko odpakowuje i tak, dwie przelotki w lewo jedna centralnie szczytowa w prawo... nosz k.... kij za 1400zl ... tel do sprzedawcy, ten staje na wysokości zadania wysyła drugi kij, ten przychodzi do mnie elegancki, wszystkie przelotki na swoim miejscu w jednej lini osadzone, bajka. Ściągam folie z korka i cos mnie tknęło aby sprawdzić to mocowanie... i co? korek na pierścieniu niedoklejony (brak kleju), za chwile była by powtórka z rozrywki i ukruszenie korka przy dokręcaniu kołowrotka (to juz trzeci kij z jakaś wada).

Malo tego w miedzy czasie potrzebowałem kijka na wymianę wiec zamawiam innego carabusa z chyba każdemu z nas znanego sklepu z dość dużym rabatem (carabusy były po niecałe 900zl) dostaje kijek, sprawdzam... i co? blank w kształcie litery S, wklejka źle wklejona, kij jest krzywy ... super... po prostu super... 

Mimo ze blank i kij sam w sobie jest świetny to sobie go odpuszczam. Gdyby ten z pleciony jeszcze przyszedł prostu to bym zostawił, wrzucił na niego delfina i była by bajka, ale placic 1400zl + delfin+robocizna to będzie koszt noctisa, a to zupełnie mija się z celem.

Niestety, ale kije te są mega źle wykonane, maja wiele wad fabrycznych.

4 kije które do mnie przychodziły, posiadały jakaś wadę, kontrola jakości leży. 

• 5 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

napisze tylko słów na temat wykonania Carabusa :)

kij sam w sobie jest naprawdę niezły i to nie podlega dyskusji, natomiast wykonanie kija to już czysta losowość.

ok 2 miesiące temu kupiłem właśnie wyżej wymieniony kij, na rybach byłem z nim może z 5x i to takich wypadów po dwie godzinki , po może miesiącu ukruszył mi się korek na rękojeści... cale szczęście ze kupiłem przez allegro (także tutaj nie ma problemu z reklamacja w razie W jest allegro protect).

I cale szczęście ze kupiłem przez allegro bo sprzedawca się miał delikatne problemy, ale nie o tym temat.

koniec końców sprzedawca zaproponował wymianę kija na nowy (świetnie pomyślałem) przyjeżdża kijek, elegancko odpakowuje i tak, dwie przelotki w lewo jedna centralnie szczytowa w prawo... nosz k.... kij za 1400zl ... tel do sprzedawcy, ten staje na wysokości zadania wysyła drugi kij, ten przychodzi do mnie elegancki, wszystkie przelotki na swoim miejscu w jednej lini osadzone, bajka. Ściągam folie z korka i cos mnie tknęło aby sprawdzić to mocowanie... i co? korek na pierścieniu niedoklejony (brak kleju), za chwile była by powtórka z rozrywki i ukruszenie korka przy dokręcaniu kołowrotka (to juz trzeci kij z jakaś wada).

Malo tego w miedzy czasie potrzebowałem kijka na wymianę wiec zamawiam innego carabusa z chyba każdemu z nas znanego sklepu z dość dużym rabatem (carabusy były po niecałe 900zl) dostaje kijek, sprawdzam... i co? blank w kształcie litery S, wklejka źle wklejona, kij jest krzywy ... super... po prostu super... 

Mimo ze blank i kij sam w sobie jest świetny to sobie go odpuszczam. Gdyby ten z pleciony jeszcze przyszedł prostu to bym zostawił, wrzucił na niego delfina i była by bajka, ale placic 1400zl + delfin+robocizna to będzie koszt noctisa, a to zupełnie mija się z celem.

Niestety, ale kije te są mega źle wykonane, maja wiele wad fabrycznych.

4 kije które do mnie przychodziły, posiadały jakaś wadę, kontrola jakości leży. 

To mnie kolego zaskoczyłeś tym postem, byłem przekonany, że w kiju za taką kwotę, nie będzie takich niespodzianek, możesz napisać skąd zamawiałeś tego 1-wszego Carabusa? I czym się różni wersja 195cm do 4g o wersji 185cm do 4g prócz tego jak napisałeś "Dokładnie 185cm jest delikatniejszym kijem. Bardziej kluskowaty, chociaż to i tak grzech mówić w taki sposób o tym kijku."?

Cześć, mam pytanie o kija: Abu Garcia Carabus Cassiopeia CCAS-662UL. Czy ktoś może mi opisać jego akcje? Raczej szczytowa czy blank gnie się na całej długości? Czy poprowadzi woblera 6cm w nurcie?

Pozdrawiam

Kolego to kijek, który pracuje po całości. W żadnym wypadku nie jest to blank o szczytowej akcji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Abu Garcia Carabus Nano CNA-602XUL ktoś może ma ten kijek i może coś o nim napisać? Realne CW, akcja pod przynęta i ryba? Ogólne wrażenia

Kijek bardzo przyjemny. Akcja średnio wolna. Pod rybą pełne ugięcie. U mnie robi głównie na trout area pod blaszki od 1 do 3 gram. Chociaż te 3 gramy już dość mocno na nim czuć. Drugie jego zastosowanie to zabawa z małymi pstrążkami z brodzenia. Kij świetnie trzyma rybę. Jak najbardziej polecam.

Poza tym mam też wersję na wklejce do obsługi gumek.

• 9 miesięcy temu...

Miałem przez chwilę. Pisząc startuje, miałeś na myśli pokazanie opadu? Jeśli tak to 10g dla wody stojącej 15g w rzece. Natomiast gdy chodzi o to od ilu gram skutecznie rzuci ww. gumę to od główki 3g.

Dla mnie to nie jest typowy kij do gum, ale może być.

Kij ładny i dobrze uzbrojony, ale dla mnie szczyt był zbyt delikatny do moich potrzeb a kij taki głuchawy (słabo przekazywał bodźce od przynęty), więc się nie polubiliśmy.

Dla mnie dużo lepszą i czulszą wędką do rzecznego opadu jest Mikado Bixlite Zander za całe 150 zł, ale ma też jedną wadę - marne przelotki.

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam

Potrzebuję kupić wędkę pod sandacza z brzegu. Wstępny wybór padł na Abu Garcia Zenon 2,74cm 7-32g (wędki jeszcze nie kupiłem).

Mam pytanie czy moze ktoś posiada ww kij i może coś o nim wiecej powiedzieć no i czy warto.

Pozdrawiam

Cześć.

Szukam opinii o wędkach:

Abu Garcia Beast Pro 902 H Allr Pike Spin - 2,74m 40-100g

ewentualnie

Abu Garcia Beast X Spinning - 2,49m 25-90g

Łowienie tylko z brzegu na Wiśle.

Ktoś używa ww. wędek ? Jak się sprawują, akcja itp. ?