Skocz do zawartości
  • 0

Jak wrzucić samemu i przewozić łódkę na dachu samochodu?

wobler129

Pytanie

Zastanawiam się, czy jest to możliwe? Ma ktoś jakieś pomysły? Chodzi o sprawdzony sposób-tak by nie uszkodzić auta- często nie mam kompana na wędkowanie, a przy zwykłym bagażniku na dachu samemu sobie nie poradzę. Może jakieś przeróbki? Czy to w ogóle jest możliwe? Posiadam Forda Fiestę Hatchback + łódź plastikową 310cm około 50-60kg (lekka).

Poglądowe zdjęcie, możecie na nim nanosić swoje pomysły:

http://img820.imageshack.us/img820/6210/bb4k.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czesi robili i robią dobrze... :)

Skodzianki były ok. A i łodzie Marine wyglądają na solidne. Są bardzo lekkie, czyli z cienkich blach, a mimo to burty i dno spawane. Szkoda, że ławeczki i pokład z przodu nitowany.

Jest i bagażnik:

https://www.marine.cz/en/products-car-top-holder-requisite-accessory-in-description-detail-46098

zwykła prosta konstrukcja... i chyba wygodniejsza niż mocowanie dodatkowych belek z tyłu samochodu :)

• 0

Czesi robili i robią dobrze... :)

Skodzianki były ok. A i łodzie Marine wyglądają na solidne. Są bardzo lekkie, czyli z cienkich blach, a mimo to burty i dno spawane. Szkoda, że ławeczki i pokład z przodu nitowany.

Jest i bagażnik:

https://www.marine.cz/en/products-car-top-holder-requisite-accessory-in-description-detail-46098

zwykła prosta konstrukcja... i chyba wygodniejsza niż mocowanie dodatkowych belek z tyłu samochodu :)

Ja robiłem z dodatkowymi belkami z tyły bo tylko tak mogę podjechać pod miejsce gdzie się woduje.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• 0

Koledzy do łódki (ok 55 kg, 280x120 cm) chciałbym wykorzystać bagażnik, zamiast przyczepki... po prostu mam już za dużo gadżetów, które zajmują miejsce, rdzewieją a i wymagają okresowej uwagi.

W garażu natknąłem się na bagażniki z poprzednich aut i przypomniałem o krajowej firmie Amos z podwarszawskiego Mrokowa. Zwykły bagażnik z belkami stalowymi to koszt jedynie ok 170 pln:

https://autobagaznik...azniki-na-dach/

ale można wybrać dłuższe belki nośne, dodatkową belkę wzdłuż jednego boku auta służącą do załadunku oraz akcesoria do połączenia w całość. Załączam fotografie otrzymane od producenta, wg mnie wszystko wygląda całkiem estetycznie w porównaniu do profili budowlanych :)

Przy okazji, odpowiednik Thule tej samej konstrukcji to ok 800-900 pln... dla mnie to jakiś żart :) Ale chodzi przede wszystkim o koncepcję i ułatwianie sobie życia. Patenty z linkami, bloczkami, pochylniami i wi-fi nie interesują mnie oraz są nie potrzebnie komplikują.

Wg mnie i tego co piszecie do zwykłych niemal każdych belek nośnych powinna wystarczyć dokładka w postaci jednej belki wzdłuż auta, o długości nieco większej niż szerokość łodzi. Jako, że wstępnie zamówiłem taki bagażnik, postaram się o dodatkowe zdjęcia po zamontowaniu na dachu. W moim przypadku na relingach zintegrowanych Kia Ceed II kombi.

Czy ktoś jeszcze ma jakieś inne pomysły i przemyślenia ?

post-70931-0-70348900-1606249482_thumb.jpg

post-70931-0-15656500-1606249490_thumb.jpg

post-70931-0-43157500-1606249497_thumb.jpg

post-70931-0-89923200-1606249503_thumb.jpg

post-70931-0-08520200-1606249510_thumb.jpg

post-70931-0-77670400-1606249516_thumb.jpg

post-70931-0-64071200-1606249522_thumb.jpg

post-70931-0-88466000-1606249529_thumb.jpg

Edytowane przez Jano