Skocz do zawartości
  • 0

Mocowanie silnika na stałe do łodzi (do pawęży)

gooral

Pytanie

Witam.

No wiec zdecydowalem sie na stale przymocowac silnik do swojej lodzi. A jako, ze koledze dzisiaj wyszla 9km spod domu to chce go jakos zabezpieczyc (lodka w ogrodzie za domem za brama, ale na widoku a silnik lekki a na psa to ew do walniecia kupy kolo niej moge liczyc...

Wiec tak silnik do DF6 suzuki ma na lewym mocowaniu (kolo tego motylka) takie uszko - ktos mi kiedys powiedzial, ze to sluzy do mocowania na stale silnika do lodzi - znaczy wiercisz dziure na wylot i przykrecasz silnik do rufy Jest tylko male ale - od zewnetrznej strony ruly w miejscu gdzie wychodzila by ew sruba silnik przylega do rufy na plasko - nie sadze by jakakolwiek sruba/nakretka mogla tam wystawac. Wydaje mi sie, ze musze kupic taka srube z okragla glowka i kwadratowym profilem tuz pod nia i wbic ja poprostu do rufy od tylu, ale tez tego nei widze bo niby jak ja mam wbic jak bedzie zaslonieta przez uchwyt silnika? a jak ja zamocuje najpierw to jak przejdzie przez oczko? uchwytu nei naciagne a jak obetne by weszlo to gwintu na naretke nie styknie...

Wiem, ze sa takie nakretki wbijane w drewno (plaska z takimi 4 kolcamu), ale wole dopytac czy jest moze jakies oryginalne mocowanie? Oczywiscie traktuje to tylko jako mocowanie silnika do lodzi nie jako zabezpieczenie - w planach mam uciac jakies 25cm profilu zamknietego kwadratowego i wyciac w nim szczeline by sie motylki miescily bokiem -jak juz wejda to wywierce otwor tak by sie pokrywal z otworem w jednym z motylkow i zamkne to jakas klodka zamknieta - o ile znajde taka szeroka - jak nie to zapodam zwykla klodke w oba motylki - choc to pewnie najwyzej spowolni kogos o 5 minut (jak bedzie miall nozyce) wiem, ze jak beda chciali to ukradna a silnik 6km nie jest szczytem zlodziejskich aspiracji, ale wole im zycie ew utrudnic niz ulatwiac....

Porady?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

http://www.raksa.com.pl/p,pl,519,blokada+silnika+mala+4581.h tml

Takie coś trochę utrudni kradzież silnika.

MZ nie. klodka na koncu jest tak samo trudna do obciecia jak kazda inna a ta tuleja moze sie przesuwac po srubach w przod i tyl odslaniajac je - wtedy je latwi ciachnac brzeszczotem...

Ja u siebie postaram sie wymyslec cos innego.

Ps zastanawiam sie tez czy poprostu nie sciagnac obudowy i zastapic jej workiem - jakos mi sie nie wydaje, by taki silnik bez obudowy byl lakomym kaskiem... a na motylki dac zwykla klodke dobrej jakosci. wczesniej kladac na gore szeroka blache (tak by sie nie dalo obcinac srub ani obracac/odpiac motylkow.

• 0

http://www.raksa.com.pl/p,pl,519,blokada+silnika+mala+4581.h tml

Takie coś trochę utrudni kradzież silnika.

MZ nie. klodka na koncu jest tak samo trudna do obciecia jak kazda inna a ta tuleja moze sie przesuwac po srubach w przod i tyl odslaniajac je - wtedy je latwi ciachnac brzeszczotem...

Ja u siebie postaram sie wymyslec cos innego.

Ps zastanawiam sie tez czy poprostu nie sciagnac obudowy i zastapic jej workiem - jakos mi sie nie wydaje, by taki silnik bez obudowy byl lakomym kaskiem... a na motylki dac zwykla klodke dobrej jakosci. wczesniej kladac na gore szeroka blache (tak by sie nie dalo obcinac srub ani obracac/odpiac motylkow.

... przyspawaj go ....

Jeżeli ktoś będzie naprawdę chciał ukraść ten silnik to przyjdzie z piłą zwana lisica i obetnie go z kawałkiem rufy ...

zaproponowana przez Roberta listwa z kłódką jest na tyle dobra, że naprawdę spokojnie uchroni silnik przed przypadkowym złodziejem a zawodowi złodzieje silników raczej nie rzucają się na takie knypy ...

• 0

a na motylki dac zwykla klodke dobrej jakosci. wczesniej kladac na gore szeroka blache (tak by sie nie dalo obcinac srub ani obracac/odpiac motylkow.

Nie bardzo wiem jak chcesz uciąć śruby przy tej blokadzie którą pokazałem. Zresztą możesz sobie zrobić na wzór tego własną, frezowaną z jednego kawałka stali, poźniej hartować itd

Swoją drogą to ja kupiłem taką blokadę do suzuki własnie :D

• 0

na razie zostawiam jak jest i sie nei schizuje - bo w tym momencie latwiej mi zapierdzielic cala lodz z przyczepa niz silnik (na przyczepie tylko 1 klodka - i jak ktos chce to odkreci (uzywajac 2 17 czy 19) mocowanie z dyszla i dokreci drugie....

A znajac zycie jak nie dadza rady zaj*c to zniszcza...

• 0

Witam

Chcę przytwierdzić silnik 20KM na stałe do pawęży za pomocą śrub, łódka aluminiowa. Pytanie czy pomiędzy łapę silnika a pawęż muszę coś "dać" (sklejka, dodatkowa blacha, ochraniacz pawęży itp), czy mogę przykręcić silnik śrubami do "gołej" pawęży...