Skocz do zawartości
  • 0

Ciężki wybór

kamil

Pytanie

witam ,chyba sie od was zarazilem tymi krodkimi wedkami z multiplikatorami do tego stopnia ze chba sie skusze na taki sprzet ale jestem fanem wedek o akcji parabolicznej i nieduzym ciezarze wyrzutowym ok30g .mam prosbe czy moze mi ktos doradzic taki kijek bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek informacje .Pozdrawiam

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tobimaru nie posiadam, a chyba Hydro Magnum....nie bylo warunkow na razie, zeby porzadnie zamoczyc, wybitnie trolingowy...

Natomiast ten Tobimaru zdaje sie, ze i do rzutow dobry, na 3-4m zejdzie..?

No tak, jak sie cos lubi to wszystkie drogi prowadza do....a ja pisze zeby byl drugi biegun, zeby sie ten co jeszcze nie probowal nie sugerowal zanadto...

Gumo

Tobimatu ma prosty system rzutowy w postaci cięzkiego bloczka w tylniej cześći korpusu. Lata swietnie i celnie. Czy zejdzie na 3-4m ? No chyba z dodatkowym obciązeniem. Wersji tonącej nigdy nie widzaiłem. To wabik na plytkie wody. Hydro magnum to tylko do trola. choć sa mniejsze wersje dodwudziestyu paru gram.

pozd JW

• 0

Witam ,chyba sie zdecyduje na kijek do 60g wyrzutu ale czy na taki kij mozna wycholowac sumka ??,niechodzi mi o kolosa co ma 2m ale o rybe max1,5m i jakie sa ceny takich wedek??.Dzieki za tak obszerne komentaze ,Pozdrawiam i wielkie dzieki raz jeszcze za wszystkie informacje :D :mellow:

• 0

No tak, konstrukcja steru nie pozostawia watpliwosci, musi isc plytko...

Ja w tym roku bede chcial sprawdzic to dziwo: Duel Aile Magnet 90S, specjalnie wybralem tonacy bo ten model przy 90mm wazy....16g.

Wzialem bo zaintrygowaly mnie proby z podrobkami tych wywazanych woblerow.

Takie niby pare gramow (~8) a potrafi poleciec na srodek Wisly.. <_<

Gumo

• 0

Ale teraz Kamil dorzuciles do pieca... :D

To teraz napisz gdzie Ty chcesz lowic? Inny kij bedzie na lowienie z lodki, inny z brzegu...przy odrobinie dobrej woli mozna sprobowac to polaczyc w jeden.

Jak bedziesz lowil w zaczepach to kij musi miec 30LBS i to porzadne..

Kij do 2oz (czyli kolo 60g) przy dlugosci 2,3 - 2,7 powinien sie krecic kolo 25LB.

Jego plus taki, ze mozesz go zabrac tez do lowienia np. sandaczy rzecznych na ciezko albo na trocie...

Gumo

• 0

Chyba jak dla mnie wedka o dlugosci 2,3lub2,4bedzie idealn dlatego ze wiekszosc moich lowisk ma dosc mocno zarosniete a manewrowanie kijem dluzszym sprawia wiele problemow .A przy okazji wedka o dlugosci okolo 2,4m mogla by sie dobze spisac przy lowieniu z lodzi ,ale tak w ogulnie to jakie wy stosujecie wedki i multiki?

• 0

No tak, konstrukcja steru nie pozostawia watpliwosci, musi isc plytko...

Ja w tym roku bede chcial sprawdzic to dziwo: Duel Aile Magnet 90S, specjalnie wybralem tonacy bo ten model przy 90mm wazy....16g.

Wzialem bo zaintrygowaly mnie proby z podrobkami tych wywazanych woblerow.

Takie niby pare gramow (~8) a potrafi poleciec na srodek Wisly.. <_<

Gumo

Duela Aile Magnet w rozmiarze większym niż 7 cm nie mam. Ale na tę siódemkę w tym roku już coś połowiłem choć bez fajerwerków. To łowne modele zwłaszcza na szczupaki. Ja mam Y-Z mag minnowa 17g i to jest to samo co wspomniany duel. Jeśli kupisz oryginalnego japońca to faktycznie latać będzie znakomicie ( jak większość wabików Yo Zuri ) te podróbki zamiast systemu rzutowego mają zwykle kulki. No ale kosztują tylko 16-18 zł. A jak wiesz są tacy którzy nie zauwarzyliby róznicy choćby nie wiem co.

@Kamil najpierw były metrowe szczupaki teraz chcesz łowić 1,5m sumy i to wszystko na paraboliczny casting.

Napisz po ludzku gdzie naco i w jakich dokladnie warunkach chcesz łowić, wtedy uzyskasz dokładna odpowiedż co jak gdzie i za ile.

pozd JW

• 0

Jeśli kupisz oryginalnego japońca to faktycznie latać będzie znakomicie ( jak większość wabików Yo Zuri ) te podróbki zamiast systemu rzutowego mają zwykle kulki. No ale kosztują tylko 16-18 zł. A jak wiesz są tacy którzy nie zauwarzyliby róznicy choćby nie wiem co.

Ja kupilem jakies uklejopodobne z basspro, nawet nie pamietam, czy chwalili sie ze jest zamontowany jakis weight system czy inny. Fakt jest taki, ze leca jak cholera.

Ciekaw jestem wobec tego jak dziala nie podrabiany japonczyk?

Gumo

• 0

Jeśli kupisz oryginalnego japońca to faktycznie latać będzie znakomicie ( jak większość wabików Yo Zuri ) te podróbki zamiast systemu rzutowego mają zwykle kulki. No ale kosztują tylko 16-18 zł. A jak wiesz są tacy którzy nie zauwarzyliby róznicy choćby nie wiem co.

Ja kupilem jakies uklejopodobne z basspro, nawet nie pamietam, czy chwalili sie ze jest zamontowany jakis weight system czy inny. Fakt jest taki, ze leca jak cholera.

Ciekaw jestem wobec tego jak dziala nie podrabiany japonczyk?

Gumo

Szansa, ze w bass pro są oryginale jest duża. Szkoda tylko, że w oficjalnych duzych sklepach wysyłkowych są aż tak drogie. Co do skuteczności działania systemu magnetycznego to powiem tak. 7cm duel`ek ma 8,5g i lata bardzo dobrze z kija 17 lb co w castingu nie jest czymś oczywistym. Najczęściej stosuję go w zestawie 10 lb i lowienie to czysta przyjemność. Mam cały czas na myśli wersję suspend. Moim zdaniem ten duel pracuje lepiej niż 8 cm rapala Xrap, która jest wabikiem podobnego typu. Wersja mag minnow 10 cm podczas podszarpywania pracuje lepiej niz..... slider salmo 10S (!!) ;) ;) teraz to się pewnie niezle naraziłem :blush::blush::unsure: :unsure:

• 0

A ja mialem na mysli spining a te woblery sa sygnowane nazwa bass pro shop i nie maja zadnych oznaczen, ze maja cos wbudowane.

Cena tez jest dwukrotnie nizsza niz Yo-zuri...

A probowales ktoregos Lucky Crafta albo Megabassa, ceny niektorych powalaja ale moze warto cos miec jako tajna bron...?

Gumo

• 0

A ja mialem na mysli spining a te woblery sa sygnowane nazwa bass pro shop i nie maja zadnych oznaczen, ze maja cos wbudowane.

Cena tez jest dwukrotnie nizsza niz Yo-zuri...

A probowales ktoregos Lucky Crafta albo Megabassa, ceny niektorych powalaja ale moze warto cos miec jako tajna bron...?

Gumo

Ze spinningu rzucanie lekkimi wabikami z cięzszego zastawu jest możliwe w castingu nie, ale o tym wiesz. Napewno w ciemno bym brał te uklejokształtne (crystal minnow ??) woblery o ktorych wspominaleś. Na bolki pierwsza klasa. Co do wspomnianych wabików:

nie probowałem i raczej w najbliższym czasie sie to nie zmieni. Jak przeglądam ceny jakie osiągają wabiki takich marek jak Lucky Craft, Ever green czy Megabass to robi mi się słabo na myśl że móglbym lowić tym tam gdzie mam zwyczaj (zaczepy, stara binduga itd.). Na moich jeziorkach tajną bronią od kilku lat jest rapala countdown 12g, shad rap 9cm F czy Perch 8F Salmo. Czyli wabie, ktore są wręcz oczywiste. Od zeszłego roku kiedy zacząłem łowić wyłacznie na casta to coraz wyższe przegródki w pudełku zaczeły zajmowac właśnie Yozuriny, Matzuo, Long Casty i...tonące Gloogi. Jeśli chodzi o duela z serii Aile magnet to bierz śmiało nie pożałujesz.

pozd JW :D

• 0

kamil@

Basy są różne i rosną duże i małe. Dlatego stosuje się różne kije od lekkich do ciężkich. Przesyłam ci link jednych z najlepszych kiji do tego celu.

http://www.lamiglas.com/pf_bass.php

Osobiście stosuję chyba najlżejszy casting z serii Certified Pro Graphite do 17 lbs i nie zauważyłem, żebym miał jakiś problem z występującymi u nas w jeziorach szczupakami. Jednocześnie można bez problemu rzucać woblerkiem f. Salmo Executor o masie 8 gram. Czyli jest to kij jak najbardziej uniwersalny. Niestety taki kijek kosztuje swoje pieniądze. Dlatego można rozważyć jakiś tańszy kijek.

pozdrawiam

• 0

Wracajac do tematu watku...wybor rzeczywiscie jest ciezki bo Ty nie bardzo wiesz czego chcesz chyba?

No i jeszzce jedna rzecz....jezeli bysmy w koncu doszli w jakich warunkach i co chcesz lowic...to to co bym Ci poradzil bedzie trudno badz bardzo trudno osiagalne.

Wiec nie wiem, czy jest sens to ciagnac w moim przypadku?

Jednegoo kija na wszystko nie ma, a im kto dluzej lowi i w roznych warunkach, tym mu sie tym bardziej taka teza w glowie nie miesci...

Gumo

• 0

Kamil, rozmawiamy o wobkach, bo czekamy na jakis ruch z twojej strony. Twierdzisz, ze przeczytałeś artykuły. To dobrze. Jednak najpierw chchciałeś łowić metowe szczupaki, później pojawily sie sumy w rozmiarze 1,5m a teraz pytasz na jakie wędki łowi sie bassy! Czyli jest tak jak wspomniał mój przedmówca. Sam nie wiesz o co Ci chodzi.

Opisz dokladnie warunki w jakich łowisz najczesciej, gatunek ryb jakie występuja w twoim łowisku i co istotne na jakie przynety chcesz je łowić.

pozd JW

• 0

Ja lowie w lowikach dochodzoacych do 9m glebokosci sa to glinianki i zbiorniki bo zalane wyrobiska zwiru.Ryby w nich trafiaja sie spore ale dosc ciezko je zlapac dlatego zapytalem o kij na bassy.Pytam o kije na basy bo niewiem czy lepiej lowic wiecej ale mniejszych ryb na nieduze przynety czy ganiac za wielkimi okazami ale lowiac go raz w tygodniu.Sa to moje poczatki w wedkarstwie castingowym i dlatego moje pytania sa tak rozne a gdy juz zaoferujecie jakies konkrety to bede kompletowal sprzet i zaczne lowic.

• 0

Odpowiem najprościej jak potrafię.

Jeśli zdecysujesz się na częstsze lowienie mniejszych ryb to faktycznie kup porządny kij o mocy 17 lbs np. wspomnianego już Lamiglasa z serii Competitor (cc661) i niskoprofilowy multik z standardową pojemnościa szpulki czuli około 100m linki 0,30. Tu wybor masz dość spory. Takim zestawem przyjemnie będzie się lowic na wabiki w przedziale 10-22g i przy sprzyjających okolicznosciach wygrasz pojedynek nawet z okazem.

Jeśli jednak bedziesz chciał łowic tylko największe sztuki to potrzebny ci będzie kij o mocy minimum 25 lbs i np. okrągły multiplikator ABU c3 4601, ktory miesci 150m linki 0,30. Jeśli do tego jeszcze bedziesz lowił na mocna minimum 20 funtową plecionke to bedziesz mógł lowić na wabiki od 17g do 60g i powinieneś bez większych problemów poradzić sobie ze 100cm szczupakiem.

pierwszy zestaw to orientacyjnie koszt od 600 zł w zwyż, ten drugi możesz skompletowac taniej bo jak się postarasz to nieprzekrioczysz 500 zł.

pozd JW :D

i najwazniejsze na koniec. jak juz zlowisz tę średnią czy duża rybe nie zapomnij zrobić je zdjęcia i wypuścic spowrotem do wody. Zdjecie później opublikujesz na forum i wszyscy beda ci zazdrościć, a ryba nadal będzie zdrowa pywała i rozmnarzała się..

to juz chyba wszystko..